Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( χαριστική βολή στο περιβάλλον :: 22-03-2003) 

Περισσότεροι από διακόσιοι ειδικοί σε θέματα Διεθνούς και Περιβαλλοντικού Δικαίου από ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν

Χαριστική βολή στο περιβάλλον

Φόβοι για μαζική και ανεπανόρθωτη ζημιά

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

«Ο πόλεμος στο Ιράκ, εκτός από δεκάδες χιλιάδες θύματα, θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος», προειδοποιούν διακόσιοι και πλέον πανεπιστημιακοί και ειδικοί σε θέματα Διεθνούς και Περιβαλλοντικού Δικαίου από ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη χθες, οι ιρακινές δυνάμεις έβαλαν φωτιά σε 30 πετρελαιοπηγές, στα νότια της χώρας, στα σύνορα με το Κουβέιτ, θυμίζοντας ημέρες φρίκης του 1991.

Για «σοβαρό κίνδυνο μαζικής, και πιθανότατα αμετάκλητης, καταστροφής του περιβάλλοντος» προειδοποιούν περισσότεροι από 200 νομικοί και ακαδημαϊκοί, ειδικοί σε θέματα Διεθνούς και Περιβαλλοντικού Δικαίου, από 51 χώρες του πλανήτη. Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στελέχη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Τουρκίας και του Ιράκ, «χτυπούν καμπανάκι».

Το περιοδικό «New Scientist» προειδοποιεί πως η χρήση βαρέων όπλων στο Ιράκ θα προκαλέσει μακροχρόνια και ίσως ανεπανόρθωτη ζημιά στα αποθέματα νερού, τα παράκτια οικοσυστήματα, την ατμόσφαιρα, τον χαρακτήρα της ερήμου.

Αν και καμία κυβερνητική επιτροπή ή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει, μέχρι στιγμής, συνολική εκτίμηση των πιθανών κινδύνων, σημείο αναφοράς δεν μπορούν παρά να είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον ο πόλεμος στον Κόλπο, το 1990-1991 (το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 63 δισεκατομμύρια δολαρίων ΗΠΑ).

Ένας από τους συντάκτες της επιστολής, ο Αυστραλός Don Anton, καθηγητής Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου στο Australian National University, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης και η Θεοδότα Νάντσου, από το WWF-Ελλάς, περιγράφουν τα σενάρια της καταστροφής, το πρώτο εκ των οποίων δεν είναι πλέον πιθανότητα, αλλά πραγματικότητα…

50.000 νεκροί Πενήντα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές θα χαθούν στον πόλεμο του Ιράκ (οι περισσότερες απώλειες, ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό) σύμφωνα με τη Medact, μια ανθρωπιστική οργάνωση γιατρών που έχει ως έδρα τη Βρετανία. «Αν γίνει χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 20.000, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν δηλώσει αδυναμία να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά». Το χειρότερο σενάριο, στην έκθεση της Medact, αναφέρει θύματα που ξεπερνούν σε αριθμό το μισό εκατομμύριο, υπολογίζοντας τις συνέπειες μεταπολεμικού λιμού, οικονομικής κρίσης ή το ενδεχόμενο ιρακινής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ και την πιθανότητα πυρηνικής αντίπραξης.