Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στεντόρεια κατακραυγή :: 21-03-2003) 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στεντόρεια κατακραυγή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Οι κινητοποιήσεις ήταν αυθόρμητες. Και για τον επιπρόσθετο αυτό λόγο πρωτοφανείς.

Σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας, οι μαθητές κυρίως έδωσαν τον τόνο της καταδίκης του πολέμου. Με αποκορύφωμα το Βερολίνο, όπου πάνω από 50.000 μετέτρεψαν τη διαδρομή Αλεξάντερπλατς-Πύλη του Βρανδεμβούργου στο δικό τους «πεδίο μάχης», ειρηνικά και με φαντασία. Πολλοί έγραψαν τα συνθήματα στα πλακάτ εν θερμώ, εκείνη την ώρα: «Σταματήστε τον θάνατο», «Give peace a chance». Μπροστά στην με δρακόντεια μέτρα φυλασσόμενη αμερικανική πρεσβεία, ξάπλωσαν στον δρόμο βαμμένοι με κόκκινη μπογιά, ως διαμαρτυρία για τον θάνατο αθώων αμάχων.

Στη Γερμανία, οι αρμόδιες αρχές και οι διευθύνσεις των σχολείων δεν φημίζονται για την ελαστικότητά τους στο «σκασιαρχείο» των μαθητών. Αυτή τη φορά όμως έκαναν τα στραβά μάτια, όσοι από τους καθηγητές και δασκάλους δεν ακολούθησαν τους μαθητές τους στην πορεία.

Ήταν το Βερολίνο που είχε ζήσει τη συγκέντρωση διακοσίων και πλέον χιλιάδων για συμπαράσταση στους Αμερικανούς μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Και είναι οι τωρινές κινητοποιήσεις που δίνουν το στίγμα της συμπαγούς κοινωνικής συναίνεσης στην καταδίκη του πολέμου. Γραμμή που έχει χαράξει προ πολλού η κυβέρνηση Σρέντερ, στιγματίζοντας και χθες τη «λάθος επιλογή» και τη «λογική του πολέμου που ακύρωσε τις προοπτικές της ειρήνης».

Όλο και οξύτερος στην κριτική του γινόταν τελευταία ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, που επέστρεφε άπρακτος από τη Νέα Υόρκη όταν έπεφταν οι πρώτοι πύραυλοι στη Βαγδάτη. «Οι πόλεμοι αφοπλισμού δεν είναι το ενδεδειγμένο εργαλείο» σημείωνε, πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί, παρά τη «μονοπολική παρακαμπτήριο» στην οποία μπήκαν, δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τον ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος μπαίνει τώρα η επόμενη ημέρα. Και αυτή αφορά την ανοικοδόμηση του Ιράκ και τη διαμόρφωση της νέας τάξης στην περιοχή, μετά το τέλος του πολέμου. Δύο προκλήσεις, τις οποίες το Βερολίνο θέλει να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι, προδιαγράφεται ήδη το νέο μέτωπο της αντιπαράθεσης με την υπερδύναμη, όταν σιγήσουν τα όπλα.