Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ασκήσεις ισορροπίας :: 20-03-2003) 

Ασκήσεις ισορροπίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Θα μπορούσε να είναι και ανέκδοτο. Δεν φτάνει που πρωτοστατεί στο αντιπολεμικό μέτωπο, ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ αντιμετωπίζει μηνύσεις με την κατηγορία της «προετοιμασίας επιθετικού πολέμου».

Οι μηνυτές (oι μετακομμουνιστές του PDS και άλλες οργανώσεις πολιτών) εγκαλούν τον καγκελάριο για την εκχώρηση στις αμερικανικές δυνάμεις δικαιωμάτων χρήσης του εναέριου χώρου, αλλά και τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στα αναγνωριστικά AWACS στην Τουρκία.

Την ώρα που εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Γενικής Εισαγγελίας επιβεβαίωνε χθες την κατάθεση των μηνύσεων, ο καγκελάριος επαναλάμβανε από το βήμα της Μπούντεσταγκ το κατηγορηματικό «όχι» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σύσσωμη η κεντροδεξιά αντιπολίτευση ζητούσε από την κυβέρνηση να βγάλει από τη νομικά «γκρίζα ζώνη» τους Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της κρίσης. Και επειδή η νομιμοποιητική βάση του επικείμενου πολέμου είναι διάτρητη έως ανύπαρκτη, ο Σρέντερ υποχρεώνεται σε ασκήσεις ισορροπίας.

Εγγυήθηκε, λοιπόν, στους Αμερικανούς τη χρήση του εναέριου χώρου που χρειάζονται, έχοντας στο Ράμστεν τη μεγαλύτερη βάση σε ευρωπαϊκό έδαφος, και φορτώθηκε αποκλειστικά τη φύλαξη αμερικανικών στόχων. Μένουν άλλες δύο «αμυντικού χαρακτήρα» δραστηριότητες. Τα πληρώματα των τεθωρακισμένων ατομικού και χημικού πολέμου Φουκς που βρίσκονται στο Κουβέιτ, περίπου 50 στρατιώτες, εντάσσονται στη διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία «Enduring Freedom», ενώ τα AWACS στην Τουρκία εκτελούν «αμυντική αποστολή επί νατοϊκού εδάφους». Άρα, κατά την κυβερνητική ερμηνεία, δεν απαιτείται νέα απόφαση της Βουλής, όπως επιβάλλεται σε κάθε διεθνή αποστολή Γερμανών στρατιωτών.

Μπορεί ο Σρέντερ να έχει μήνες να μιλήσει, έστω και τηλεφωνικά, με τον Μπους. Μπορεί οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις να έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρείται αδύνατη η αποκατάστασή τους όσο στο Βερολίνο θα κυβερνά ο Σρέντερ και στην Ουάσιγκτον ο Μπους. Αθέτηση όμως και των συμβατικών υποχρεώσεων της Γερμανίας έναντι των ΗΠΑ θα σήμαινε ανοιχτό πλέον πόλεμο με την Ουάσιγκτον.

Ήδη, οι Αμερικανοί σκέφτονται τη μεταφορά των δυνάμεών τους σε πρόθυμες χώρες της «νέας Ευρώπης», έστω και αν τη χαρακτηρίζουν άσχετη με την επίκαιρη κρίση.