Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( "τελεσίγραφο" προς υπουργούς :: 02-01-2003) 

"Τελεσίγραφο" προς υπουργούς

Αποφασισμένος ο Κ. Σημίτης να κερδίσει το "μεγάλο στοίχημα" της καθημερινότητας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετράει ήδη δύο ημέρες, αλλά ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στρέφεται με ανησυχία προς αυτά που κληρονόμησε το 2002 στην κυβέρνηση και δεν είναι άλλα από τα προβλήματα που συνιστούν τη λεγόμενη καθημερινότητα.

Ο Κ. Σημίτης θέλει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την απόδοση των υπουργών κατά τη διάρκεια της προεδρίας. Στη φωτογραφία, ενώ απευθύνει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας

Για τον λόγο αυτό έχει παραδώσει στους συνεργάτες του τις επιστολές δεσμεύσεων που έλαβε από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, επιστολές με τις οποίες οι υπουργοί τού δηλώνουν τις προτεραιότητες των υπουργείων τους στο εξάμηνο που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Με βάση αυτές τις επιστολές, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού συντάσσουν ήδη το επιχειρησιακό πρόγραμμα "α' εξάμηνο 2003", ώστε να το έχει στα χέρια του τις επόμενες δέκα ημέρες.

Το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης, που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο, εκτιμάται από τον κ. Σημίτη ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για τη λειτουργία του πολυπρόσωπου κυβερνητικού σχήματος.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη, η εξέταση του επιχειρησιακού προγράμματος του β' εξαμήνου του 2002 έδειξε πως αυτό "υλοποιήθηκε κατά 90%".

Ανεξάρτητα από το πόσο εμφανής είναι στην κοινωνία η υλοποίηση του προγράμματος αυτού σε τόσο υψηλό ποσοστό, η δημοσιοποίηση ότι ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς το επιχειρησιακό πρόγραμμα του "α' εξαμήνου του 2003", συνοδεύεται και με τη δήλωση ότι "ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του αυτού του προγράμματος και θα αποτιμήσει στο τέλος του την αποτελεσματικότητα κάθε υπουργού".

Τελευταίος χρόνος

Η τοποθέτηση αυτή έχει ουσιαστικά τον χαρακτήρα τελεσιγράφου. "Η απόδοσή σας θα κρίνει και την παραμονή σας στην κυβέρνηση" είναι ουσιαστικά το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, καθώς τα περιθώρια για την κυβέρνηση λιγοστεύουν και το εξάμηνο που άρχισε χθες ουσιαστικά είναι ο τελευταίος "καθαρός" χρόνος διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Είναι κοινό μυστικό, ότι μετά τον Ιούνιο του 2003, ο χρόνος για τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών μετράει αντίστροφα, και ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά μπορεί να προκηρυχθούν οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι, ο κ. Σημίτης θέλει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την απόδοση των υπουργών του και την κυβέρνησή του σε εγρήγορση, για να μην υπάρξουν, λόγω της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδοι χαλάρωσης.

Το μεγάλο άγχος του κ. Σημίτη, πάντως, δεν είναι το αν και κατά πόσον οι υπουργοί του θα πιάσουν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Είναι το ότι ενώ και πέρυσι υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο προγραμματισμός που είχε γίνει, η λεγόμενη καθημερινότητα στάθηκε αδύνατον να βελτιωθεί. Και μάλιστα ενώ ο κ. Σημίτης βρισκόταν στη χώρα και παρακολουθούσε και ήλεγχε από κοντά τα πράγματα. Τώρα, που λόγω των υποχρεώσεών του ως προεδρεύοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ταξιδεύει συνεχώς και θα απουσιάζει, πώς θα επιτευχθεί ό,τι δεν κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα;

Σύσκεψη αύριο

Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να κερδίσει αυτό το "μεγάλο στοίχημα". Είναι χαρακτηριστικό ότι για αύριο Παρασκευή, εν μέσω αργιών, έχει καλέσει σε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο και τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή, προκειμένου να συνεργαστεί μαζί τους για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Με τον κ. Τσοχατζόπουλο θα συζητήσει το θέμα της παρατεταμένης ακρίβειας στην αγορά, που πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα. Και με τον κ. Στεφανή τη βελτίωση τής παρεχόμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως και το πώς θα βγουν από το τέλμα τα διάφορα προγράμματα του υπουργείου. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να του ετοιμάσει εισηγήσεις για κάποιου είδους (νέα) παρέμβαση στον αγροτικό τομέα.

Ο ανασχηματισμός

Τέλος, κυβερνητική πηγή διέψευσε και πάλι ότι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε μερικές έστω αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος. Η ίδια πηγή προσδιόρισε τον ανασχηματισμό για μετά την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση - εκτός απροόπτου, φυσικά. Αντίθετα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν, και σύντομα μάλιστα, αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, αρχής γενομένης από τους περιφερειάρχες, πολλοί από τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν τα "σπασμένα" του εκλογικού αποτελέσματος…