Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( περιμένοντας τις βόμβες... :: 19-03-2003) 

Περιμένοντας τις βόμβες…

Η ζωή συνεχίζεται για τους Ιρακινούς, που χωρίς ιδιαίτερο πανικό προετοιμάζονται…

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έφυγαν και το κλίμα άλλαξε. Μπορεί τα ψέματα χθες να τελείωσαν και να εκκενώθηκαν η ελληνική και η γαλλική πρεσβεία. Αλλά χθες είχε πανσέληνο. Και ο Τίγρης και ο Ευφράτης έδειχναν πιο όμορφοι «ζωσμένοι» με τις «ακτίνες» του φεγγαριού, έτοιμοι να δεχθούν στις γέφυρές τους Τόμαχοκ και βόμβες.

Στην αγορά της Βαγδάτης κατασκευάζονται πυρετωδώς δεξαμενές νερού. Οι Ιρακινοί εφοδιάζονται με το πολύτιμο αγαθό, προετοιμαζόμενοι για τον πόλεμο…

Τα παιδιά δεν σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Τα είδα με τις ποδιές τους στους δρόμους της Βαγδάτης. Πολλά όμως μαγαζιά έκλεισαν, αν και στη Σαντούν, στην πλατεία Αλ Ταχρίρ, στις γέφυρες Τζουμχουρία και Σάνικ του Τίγρη που περπάτησα το πρωί είχε τεράστιο, ως συνήθως, κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αργότερα, προς το μεσημέρι, η κίνηση έπεσε. Αρκετός κόσμος αποτραβήχτηκε πολύ νωρίτερα στα σπίτια του. Το δηνάριο έκανε κι άλλη «βουτιά».

Στο μεταξύ, οι ουρές ήταν μεγαλύτερες στα βενζινάδικα. Αρκετά σούπερ μάρκετ είχαν μισοαδειάσει, όχι όμως και τα μπακάλικα ή τα μανάβικα που όπως πάντα είχαν στις προθήκες τους με καλλιτεχνικό τρόπο αραδιασμένα όμορφα φρούτα.

Ο κόσμος έδειχνε λίγο περισσότερο πιεσμένος και προσπαθούσε να μάθει λεπτομέρειες για το αμερικανικό τελεσίγραφο, κυρίως από το κανάλι του Κατάρ, το Αλ Τζαζίρα. Σε καμία περίπτωση και πουθενά όμως δεν είδα πανικό. Κι ούτε κάποιος από τους οδηγούς των σαράβαλων ταξί που χρησιμοποιώ δεν έδειχνε φοβισμένος. Οι περισσότεροι έδειχναν τον ουρανό. Έλεγαν «έχει ο Θεός».

Ακόμα και όσες ιρακινές οικογένειες φόρτωσαν τα αμάξια τους και πήραν τον δρόμο για την επαρχία, για να μη «φάνε» στο κεφάλι τούς Τόμαχοκ, είχαν την αίσθηση ότι η περιπέτεια δεν θα κρατήσει πολύ. Όσο για τα χημικά και βιολογικά όπλα, κανένας Ιρακινός, ακόμα και αντιτιθέμενος στο καθεστώς, δεν δείχνει να πιστεύει ότι ο στρατός τους θα κάνει τέτοια χρήση.

«Έχει την εξήγησή του το φαινόμενο», λέει στα «ΝΕΑ» ο παλιός Ιρακινός δημοσιογράφος Νάσερ Ταχραμίν. «Το '91 έκανα τρεις μέρες με βομβαρδισμό για να γυρίσω από τη Βασόρα. Έχω συνηθίσει. Και το '93 τα ίδια και το '98. Αν με ρωτάς αν φοβάμαι αυτές τις νέες βόμβες, θα σου έλεγα ότι τα παιδιά μου που πάνε σχολείο φοβούνται. Με ρωτούν τι θα κάνουμε. Και τους λέω ότι θα μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι περιμένοντας τις βόμβες. Έχουμε αποθέματα όπως όλοι οι Ιρακινοί για μήνες. Μπορεί να έχουμε λίγο κρέας, αλλά υπάρχουν πολλές κονσέρβες, ρύζι πολλά κιλά, νερό αποθηκευμένο. Ανοίξαμε και πηγάδι. Η ζωή για μας συνεχίζεται. Δεν ξέρεις από τι θα σε πάρει ο Θεός. Κι εμείς οι μουσουλμάνοι πιστεύουμε πολύ στη μοίρα του ανθρώπου».

Οι δημοσιογράφοι

Στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη», όπου γέμισαν τα 550 δωμάτιά του από δημοσιογράφους και κάμεραμεν - το «Ρασίν» ψιλοάδειασε χθες από τον φόβο των βομβαρδισμών - και στο «Μανσούρ» με άλλα 300 δωμάτια επικρατεί περισσότερος πανικός απ' ό,τι στα σπίτια των Ιρακινών.

Κι αυτό γιατί οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλαπλό πρόβλημα. Πρώτον, δεν ξέρει κανείς αν οι Αμερικανοί θα μπλοκάρουν τους δορυφόρους, οπότε δεν θα είναι δυνατόν για ένα χρονικό διάστημα να μεταδίδεται εικόνα, ήχος και κείμενα. Δεύτερον, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια.

Παρόλα αυτά η αισοδοξία δεν λείπει. «Το καλύτερο είναι να υπάρχει ψυχραιμία. Γιάννη, έχουμε ζήσει μαζί και το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη. Θα το περάσουμε κι αυτό», λέει χαμογελώντας η Άνχελες Εσπινόζα από την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Παραμένουν στη Βαγδάτη οι περισσότεροι Έλληνες ανταποκριτές

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στην ελληνική πρεσβεία, στις τέσσερις το απόγευμα ώρα Ιράκ, κατά την αποχώρηση του Έλληνα επιτετραμμένου Νίκου Γαριλίδη και του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Μαζί του έφυγε ο ανάπηρος 70χρονος Έλληνας, Σπύρος Καρακυριάκος με τα δυο του εγγόνια, τη Ρίνα και Ρίτα. Ο Καρακυριάκος έκλαιγε που άφηνε έπειτα από πολλές δεκαετίες το Ιράκ αλλά όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ», θέλει να πεθάνει στην Ελλάδα και όχι από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

Το κομβόι των Ελλήνων και των Γάλλων διπλωματών έφυγε με κατεύθυνση το Αμμάν της Ιορδανίας.

Οι περισσότεροι Έλληνες απεσταλμένοι πάντως έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στην Βαγδάτη, παρά την αναχώρηση του επιτετραμμένου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας απηύθυνε πάντως έκκληση στους Έλληνες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν την ιρακινή πρωτεύουσα για την δική τους ασφάλεια.

«Μπους και Μπλερ να πάνε εξορία»

«Πρόκειται για αστείο… ». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ναγίν Σάμπρι, στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», «εάν οι Αμερικανοί μπορούν να μπουν σε λίγες ημέρες στη Βαγδάτη, όπως υποστηρίζουν».

Ο υπουργός, δίνοντας έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στις 8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, σε ένα κτίριο περιβαλλόμενο από αναχώματα και σακιά από άμμο, χαρακτήρισε «καουμπόικη» την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αποκάλεσε «μάγκες του πολέμου» τους Αμερικανούς και ζήτησε από τους Μπους και Μπλερ να πάνε αυτοί εξορία, και όχι ο Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ζητάνε.