Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( καμία εμπλοκή στον πόλεμο :: 19-03-2003) 

Καμία εμπλοκή στον πόλεμο

Ξεκαθάρισε ο Σημίτης που ζήτησε «ψυχραιμία και ετοιμότητα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι Ένοπλες Δυνάμεις εν όψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Σημίτης: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο

Στη διάρκεια μιας μεγάλης σύσκεψης που έγινε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τους υπουργούς που προΐστανται «ευαίσθητων» τομέων της κρατικής μηχανής, να εποπτεύσουν προσωπικά στην προετοιμασία του ελληνικού κράτους για να μετριασθούν οι επιπτώσεις εξαιτίας του πολέμου. Ιδιαίτερη επιμέλεια σύστησε ο κ. Σημίτης στους υπουργούς Εθν. Άμυνας Γ. Παπαντωνίου, Δημ. Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Εμπ. Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη.

Η σύστασή του έχει να κάνει με την εκτίμηση αρμοδίων υπηρεσιών, ότι η έκρηξη του πολέμου μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες λαθρομετανάστες στα ελληνικά σύνορα, προκειμένου να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Για την ελληνική κυβέρνηση, οι λαθρομετανάστες είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον πόλεμο, και οι οδηγίες που δόθηκαν χθες στους αρμόδιους υπουργούς είναι «να σφραγιστούν τα σύνορα για να αποτραπεί εισβολή λαθρομεταναστών».

Ο κ. Σημίτης ζήτησε στη συνέχεια ενημέρωση από τους υπουργούς για το επίπεδο ετοιμότητας κατά τομέα. Ο κ. Παπαντωνίου τού ανέφερε ότι εδώ και τρία 24ωρα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, και ο ίδιος έδωσε εντολή στους αρχηγούς των τριών Όπλων και τους ανώτατους αξιωματικούς να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση από την Αθήνα.

* Ο υπουργός Δημ. Τάξης ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι ήδη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα προστασίας αμερικανικών, βρετανικών και ισπανικών στόχων στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Στα αεροδρόμια

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής ανέφερε ότι τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, και ιδιαίτερα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, έχουν ενταθεί και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εξαιρετικά αυστηρά. Όπως είπε, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος τόσο των ατόμων που ταξιδεύουν όσο και των αποσκευών τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ά. Τσοχατζοπουλος μίλησε για τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, τα οποία, όπως είπε, επαρκούν για περισσότερο από τρεις μήνες. Ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον κ. Τσοχατζόπουλο την κινητοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου Εμπορίου για να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά από κυκλώματα που καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία των πολιτών λόγω του πολέμου.

Ο κ. Σημίτης απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό τονίζοντας: «Οφείλουμε όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας». Και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο. Η θέση μας είναι ότι η βία αποτελεί το ύστατο μέσο, και αυτό το ύστατο μέσο χρειάζεται τη σαφή νομιμοποίηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Η δήλωση του Πρωθυπουργού προφανώς απευθύνεται και στο εσωτερικό, πλην της αυτονόητης σημασίας που έχει για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Επιδιώκει να αποτρέψει κάθε συζήτηση για το ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο, με αφορμή διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα στις αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στον πόλεμο. Άλλωστε, ο κ. Σημίτης συμπλήρωσε τη δήλωσή του περί μη εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο, με τη φράση «η Ελλάδα θα τηρήσει όποιες υποχρεώσεις έχει από συνθήκες και συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει», αναφορά που παραπέμπει στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα, καθώς και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε πριν από τη σύσκεψη συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο (τον ενημέρωσε για τις δραματικές εξελίξεις, και για πρώτη φορά δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση), προσπάθησε να κρατήσει ζωνταντή την εικόνα μιας ενωμένης Ευρώπης. Αναφέρθηκε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστήριξε, ότι ναι μεν αλλάζει η ημερήσια διάταξη (θα συζητηθεί πρώτο το θέμα του πολέμου στο Ιράκ), αλλά όπως είπε «η κρίση στο Ιράκ δεν πρόκειται να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία». Και πρόσθεσε: «Υπογραμμίζω την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να αποφασίσουν επιτέλους να εφαρμόσουν μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, να είναι αποτελεσματικές στη διεθνή παρέμβασή τους».

Η αντιπολίτευση

Απέφυγε τις κρίσεις για το αμερικανικό τελεσίγραφο ο κ. Κώστας Καραμανλής λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν απέδωσαν οι διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ και ζήτησε άμεσα μέτρα για την εποπτεία της αγοράς καυσίμων και επιθετική προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Αντίθετα, έντονα επικριτικές υπήρξαν οι τοποθετήσεις της Αριστεράς. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε αίτηση για άμεση προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, επειδή, όπως τόνισε, «η κυβέρνηση της χώρας μας συμμετέχει σ' αυτόν τον πόλεμο παρέχοντας διευκολύνσεις στις ΗΠΑ χωρίς να έχει έστω την τυπική έγκριση της Βουλής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον κ. Σημίτη να συνταχθεί ανοιχτά με εκείνους τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν αντιταχθεί στον πόλεμο και να επιδιώξει μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα υπερασπιστεί τις αξίες της Ευρώπης και του πολιτισμού.