Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ταλαιπωρεί η γρίπη, αλλά... :: 18-03-2003) 

Ταλαιπωρεί η γρίπη, αλλά…

…σε επιφυλακή για την θανατηφόρο πνευμονία, που εμφανίστηκε στην Ασία

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Την πνευμονία φοβόμαστε, αλλά από τη γρίπη υποφέρουμε. Την ώρα που η εξωτική και θανατηφόρος πνευμονία δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα παρά μόνο ως φόβος, τα κρούσματα γρίπης έχουν κορυφωθεί ενώ μόνον από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ύφεση.

«Τα μισά από τα παιδιά που φτάνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα ίωσης έχουν προσβληθεί από γρίπη. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά με σοβαρές επιπλοκές. Εκτιμάται ότι μόνο 3-4 στα 100 παιδιά χρειάζεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο. Και οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι η ωτίτιδα και το άσθμα», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευθυντής της Β' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»). Εκτός από τη γρίπη, τα παιδιά ταλαιπωρούνται αυτή την περίοδο και από τον συγκυριακό αναπνευστικό ιό καθώς και από τον ρινοϊό.

Οι περιπτώσεις πνευμονίας στα παιδιά είναι μεμονωμένες και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα παιδί νοσηλεύεται με πνευμονία στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» και ακόμη δεν έχει εντοπιστεί τι την προκάλεσε. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για ιογενή πνευμονία αλλά ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί ο ιός.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος της θανατηφόρου πνευμονίας που προκαλείται από άγνωστο μικροοργανισμό και έχει σκοτώσει 9 ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Καναδά.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), «ενημερώνονται οι ταξιδιώτες από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που έρχονται στη χώρα μας να συμβουλευτούν γιατρό εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης εντός 7 ημερών από την άφιξή τους».

Όσα πρέπει να ξέρετε για την πνευμονία

* αίτια: την προκαλούν περισσότεροι από 30 παράγοντες με κυριότερους τα βακτήρια, τους ιούς, το μυκόπλασμα και διάφορους χημικούς παράγοντες.

* συμπτώματα: βήχας, υψηλός πυρετός, ρίγη, μυαλγία, αίσθημα κόπωσης, πόνος στο στήθος, δύσπνοια.

* θεραπεία: με αντιβιοτικά, ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε. Για την ιογενή πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα. Συνήθως θεραπεύεται σε 1-2 εβδομάδες.

* πρόληψη: με εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (ενός από τα βακτήρια που την προκαλούν), με έγκαιρη ενημέρωση του γιατρού για ύποπτα συμπτώματα.

* ομάδες υψηλού κινδύνου: άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια, διαβήτη. Άτομα άνω των 65 χρόνων καθώς και όσοι δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

LINKS:

* http://www.lungusa.org/diseases/lungpneumoni.html * http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/submenus/sub-pneumonia.htm