Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ευρώπη με μία φωνή :: 15-01-2003) 

Ευρώπη με μία φωνή

Η κοινή πορεία, στόχος της ελληνικής προεδρίας

Στις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική προεδρία, προσπαθώντας να συντονίσει τους "15" σε μία κοινή θέση για το ζήτημα του Ιράκ, αναφέρθηκε ο κ. Σημίτης στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση των ελληνικών προτεραιοτήτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας

Στο σύνολό τους, πάντως, οι πολιτικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου έδωσαν εντολή στήριξης του φιλόδοξου ελληνικού προγράμματος για το επόμενο εξάμηνο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στάσης στο ζήτημα του Ιράκ. Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να εργαστεί με στόχο την αποφυγή του πολέμου, αλλά και την πλήρη συμμόρφωση της Βαγδάτης με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Ρόλος μας και πρώτη προτεραιότητα, είπε, είναι να μιλήσει η Ευρώπη με μία φωνή. Η προεδρία, όμως, δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί για να αναγκάσει τους "15" να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, καθώς υπάρχουν χώρες με διαφορετικές πολιτικές, διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εάν δεν υπάρξει ταυτόχρονα πίεση από την κοινή γνώμη για μια κοινή προσέγγιση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ίσως αυτή να μην επιτευχθεί" κατέληξε.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Σημίτης και στο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας με έμφαση στη λεγόμενη Στρατηγική της Λισαβώνας, που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη την πιο ανταγωνιστική οικονομία γνώσης στον κόσμο μέχρι το 2010. Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν δυσοίωνο απολογισμό της σημερινής κατάστασης, αναφερόμενος στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και στην οικονομική στασιμότητα, στην ανεργία και στους νέους κοινωνικούς αποκλεισμούς, στα ευάλωτα ασφαλιστικά συστήματα, καθώς και στα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα. Η ελληνική προεδρία, είπε, θα εφαρμόσει και θα προωθήσει τη στρατηγική της Λισαβώνας μέσα από την ενίσχυση της "οικονομικής διακυβέρνησης" της Ε.Ε., τη δημιουργία περισσότερων και κυρίως καλύτερων θέσεων εργασίας, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με αιχμή την εξεύρεση λύσης για το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και την εμβάθυνση της διασύνδεσης της Ευρώπης με την πλήρη και λειτουργική απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και μεταφορών και την ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Θετικά σχόλια από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου δέχθηκε ο κ. Σημίτης και για την "εμπνευσμένη στάση" της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας, αλλά και τη θερμή υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκράχαμ Γουότσον, χαρακτήρισε την Ελλάδα "ιδανική μαμμή" που θα φέρει εις πέρας τον "τοκετό της διευρυμένης, αναθεωρημένης Ε.Ε.".