Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "ασπιρίνη"...1.200 ευρώ :: 15-01-2003) 

"Ασπιρίνη"…1.200 ευρώ

"Ψίχουλα" τα ποσά των κρατικών υποτροφιών

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Αν ήταν… φασόλια οι κρατικές υποτροφίες στην Ελλάδα, ώσπου να γεμίσουν το φοιτητικό "σακούλι" εκείνων των σπουδαστών που έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα, αυτοί θα είχαν πια συνταξιοδοτηθεί!

Νότα Στεφανάκου. "Η υποτροφία ήταν απλώς ένα "δωράκι". Αν και τα δυο αδέλφια σπουδάζαμε σε άλλες πόλεις, οι γονείς μας δύσκολα θα αντεπεξέρχονταν", λέει

Οι κρατικές υποτροφίες σήμερα δίνονται σε τόσο λίγους φοιτητές και είναι μικρού ποσού, ώστε δεν αποτελούν βοήθημα που θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη λύση του προβλήματος οικονομικής ανέχειας χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους.

Ευτυχώς που εκτός από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) υπάρχουν εκατοντάδες ιδιωτικά ιδρύματα και φορείς, που επίσης χορηγούν υποτροφίες. Όμως αν δεν επεκταθεί ο θεσμός, η κατάσταση δύσκολα θα βελτιωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΥ, το 2001 δόθηκαν συνολικά 3.812 υποτροφίες και βραβεία στους φοιτητές ΑΕΙ και 2.905 στους σπουδαστές ΤΕΙ. Όμως τα ποσά είναι αστεία: Ούτε 1.200 ευρώ (εφάπαξ) για τις υποτροφίες και… 234 ευρώ για τα βραβεία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στη χώρα μας ποσοστό μόλις 3% των φοιτητών παίρνουν κάποιου είδους βοήθεια από το κράτος, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος το 1999-2000 ήταν 29% ενώ σε ορισμένα κράτη 3 στους 4 φοιτητές παίρνουν επιχορηγήσεις.

Η Φωτεινή Θεολόγη και η Νότα Στεφανάκου, είναι δυο άριστες τελειόφοιτες (προϋπόθεση για τις υποτροφίες είναι η αρίστευση) στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, που πήραν για δύο χρονιές η καθεμία υποτροφία του ΙΚΥ.

Και οι δύο, κατέληξαν στην ίδια διαπίστωση: αν εξαρτιόνταν από αυτές μόνο, δεν θα τα έβγαζαν πέρα.

"Τρία αδέλφια"

Φωτεινή Θεολόγη: Η υποτροφία για μένα ήταν περισσότερο ηθική επιβράβευση παρά με βοήθησε να ζήσω καλύτερα

"Η υποτροφία για μένα ήταν περισσότερο ηθική επιβράβευση παρά με βοήθησε να ζήσω καλύτερα. Εάν είχα περάσει σε ΑΕΙ της περιφέρειας, τα πράγματα για μένα και την οικογένειά μου θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς είμαστε 3 αδέλφια. Είχα σκεφτεί ότι αν συνέβαινε αυτό θα ξαναέδινα εξετάσεις γιατί δεν ήθελα να αφήσω και το σπίτι μου", λέει η Νότα. Η Φωτεινή, που έχει αδελφό που σπουδάζει στο ΤΕΙ Καρδίτσας, παρατηρεί επιπλέον ότι ενώ η οικογένειά της έχει δύο φοιτητές, ο αδελφός της δεν μπορεί να κάνει χρήση της μετεγγραφής που δικαιούται και να έρθει Αθήνα, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα με το δικό του. "Και για μένα η υποτροφία λειτούργησε απλά ως ηθική επιβράβευση των επιδόσεών μου, απλά ένα "δωράκι". Αν και τα δυο αδέλφια σπουδάζαμε σε άλλες πόλεις, οι γονείς μας δύσκολα θα αντεπεξέρχονταν", λέει.

Βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας ζητούν οι πρυτάνεις

Τη βελτίωση όλου του πλέγματος της φοιτητικής μέριμνας, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι φοιτητές με ουσιαστική αρωγή ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους, ζητούν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.

Νέες και καλύτερες φοιτητικές εστίες, επιδόματα ενοικίου όπου οι εστίες δεν επαρκούν, καλύτερη σίτιση, διεύρυνση του θεσμού των υποτροφιών, αναμόρφωση του θεσμού των μετεγγραφών και τραπεζικά δάνεια που να μην κοστίζουν πανάκριβα όπως σήμερα, είναι τα μέτρα που οι πρυτάνεις εκτιμούν πως θα ανακουφίσουν τους περίπου 100.000 "εξόριστους" της εκπαίδευσης.

"Η Θεσσαλονίκη, με 45.000 ενεργούς φοιτητές, έχει μόλις 1.200 θέσεις στις εστίες", λέει ο πρύτανης του Αριστοτελείου κ. Μιχ. Παπαδόπουλος. "Προφανώς έχουμε πρόβλημα. Θα έπρεπε να επεκταθεί ο θεσμός της επιδότησης ενοικίων σε ένα λογικό πλαφόν εισοδήματος, κάτω από το οποίο να ενισχύεται ο φοιτητής. Επίσης οι υποτροφίες να χορηγούνται με κριτήριο την οικονομική κατάσταση, αλλά και την επίδοση του φοιτητή, ενώ τα φοιτητικά δάνεια να δίνονται χωρίς πανωτόκια και οι τράπεζες επιτέλους να αναπτύξουν και έναν κοινωνικό ρόλο για περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο".

"Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για φοιτητική μέριμνα χωρίς το κράτος να δημιουργεί εστίες, οι οποίες, με άμεση πανεπιστημιακή επόπτευση και διαφανή κριτήρια, να στεγάσουν τους φοιτητές", τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Γ. Μπαμπινιώτης. "Για να λειτουργήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα εξάλλου, κάπου πρέπει να συναντώνται οι φοιτητές".

Για τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Αθήνας κ. Α. Ανδρεόπουλο, σήμερα υπάρχει παντελής έλλειψη στήριξης των οικονομικά αδύνατων φοιτητών, στους οποίους θα μπορούσε να παρασχεθεί υποστήριξη με παροχή δωρεάν στέγης ή άλλων οικονομικών ελαφρύνσεων, ειδικά στην περιφέρεια, και να διευρυνθεί το σύστημα υποτροφιών. Ο Ανδρεόπουλος διαφωνεί πάντως με την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για ανέγερση νέων εστιών με αυτοχρηματοδότηση από ιδιώτες.

Τέλος, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γ. Φίλης συμπληρώνει ότι, εκτός όλων των άλλων, είναι σκόπιμο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης μετεγγραφών, ώστε να μετεγγράφονται πραγματικά εκείνοι που έχουν ανάγκη.

522 υποτροφίες με εξετάσεις από το ΙΚΥ

Πεντακόσιες είκοσι δύο υποτροφίες κατόπιν εξετάσεων θα χορηγήσει φέτος το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταπτυχιακές σπουδές και μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου στο Αρσάκειο Ψυχικού.

Ειδικότερα θα χορηγηθούν: - 135 υποτροφίες εξωτερικού για πτυχιούχους ΑΕΙ - 72 υποτροφίες εξωτερικού για πτυχιούχους ΤΕΙ - 235 υποτροφίες εσωτερικού για πτυχιούχους ΑΕΙ - και 80 υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο ΙΚΥ, Λυσικράτους 14, 105 58 Αθήνα τηλ. 210 372 63 00, καθημερινώς 12 μ.-2 μ.μ., καθώς και στην ιστοσελίδα www.iky.gr.