Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σε 10 ημέρες αρχίζει ο πόλεμος :: 14-03-2003) 

Σε 10 ημέρες αρχίζει ο πόλεμος

Εκτιμήσεις Σημίτη που προέβλεψε ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα 10ήμερο

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Πόλεμο σε περίπου δέκα ημέρες προέβλεψε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης εφόσον δεν ευοδωθούν οι ύστατες προσπάθειες που καταβάλλονται στον ΟΗΕ για συνέχιση του έργου των επιθεωρητών.

Στο Κουβέιτ. Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται ήδη μέρα και νύχτα οι Αμερικανοί στρατιώτες στη βάση αμφίβιας μονάδας του Μηχανικού «Πατριώτης»

Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου και συνοδεύτηκε από πληροφορίες αμερικανικών πηγών ότι οι κύριες επιχειρήσεις κατά του Ιράκ θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα 10ήμερο. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και αρκετοί υπουργοί που αναφέρθηκαν στις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Ιράκ, ενώ στην πράξη τα πρώτα σημάδια φάνηκαν με την απομάκρυνση από το έδαφος του Ιράκ των κυανόκρανων του ΟΗΕ. «Αναφέρθηκε από πολλούς συναδέλφους κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι είναι ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις στο Ιράκ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στενά περιθώρια

Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας απέφυγε, όπως είναι φυσικό, να επιβεβαιώσει τον χρονικό προσδιορισμό στην εκτίμηση που έκανε τόσο ο κ. Κ. Σημίτης όσο και άλλοι υπουργοί. Και εξήγησε τον λόγο: «Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Και προς την κατεύθυνση της αποφυγής του πολέμου έχουμε στρέψει όλο το βάρος μας στις διπλωματικές προσπάθειες στη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε.».

Ωστόσο, πέραν των ουσιαστικά απέλπιδων προσπαθειών και των ρητορικών ακροβατισμών τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι αρμόδιοι δεν έχουν ψευδαισθήσεις για τις πραγματικές προθέσεις του Προέδρου Μπους και τα σχέδια που ήδη ξεδιπλώνει. Το ίδιο και οι στρατιωτικοί που καταρτίζουν τις κινήσεις τους με σχεδόν δεδομένη την έναρξη του πολέμου το αργότερο στα τέλη Μαρτίου.

Σενάρια

Μάλιστα σε διπλωματικά και στρατιωτικά γραφεία στην Αθήνα και αλλού κυκλοφορούν σενάρια με 4 πιθανές ημερομηνίες έναρξης της αμερικανικής επίθεσης: 17-18, 21-22, 24-25 και 28 Μαρτίου - η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την κάθε ημερομηνία ποικίλλει… Επιτελείς που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα υπογραμμίζουν πάντως ότι «η συγκέντρωση και η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων έχει ολοκληρωθεί και από επιχειρησιακής πλευράς μπορεί να ξεκινήσει ο πόλεμος ανά πάσα στιγμή - ακόμη και… χθες!».

Η Αθήνα πάντως θα επιχειρήσει ακόμη και στο «παρά ένα» να διατηρήσει ανοιχτό το παράθυρο της διπλωματικής επίλυσης και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η ελληνική προεδρία στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. σήμερα και αύριο στη Βουλιαγμένη. Ο προεδρεύων της Συνόδου κ. Γιάννος Παπαντωνίου έθεσε το θέμα του Ιράκ στην ατζέντα, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, μια κοινή θέση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς Βρετανό υπουργό

Την αντίθεσή τους για συζήτηση του θέματος του Ιράκ στην κατεύθυνση αυτή είχαν εκφράσει έντονα οι Βρετανοί, οι οποίοι χθες, όταν κυκλοφόρησε η ατζέντα, εξέφρασαν τη δυσφορία τους διά διπλωματικών κύκλων. Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας κ. Χουν ματαίωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο με τηλεφώνημα που έκανε ο ίδιος στον κ. Γ. Παπαντωνίου. Στη θέση του έρχεται ο υφυπουργός Στρατού, αν και οι πρώτες σκέψεις των Βρετανών ήταν να στείλουν τον διευθυντή του γραφείου τού κ. Χουν.

Απομακρύνθηκαν οι Έλληνες κυανόκρανοι από το Ιράκ

Για τους τρεις Έλληνες κυανόκρανους που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ ο πόλεμος που… περιμένουμε από την ερχόμενη εβδομάδα έχει ήδη αρχίσει! Όπως και για τους άλλους επτά Έλληνες συναδέλφους τους που φρουρούν τα περάσματα των ανθρωπιστικών αποστολών στο άλλο, το βόρειο, άκρο του Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.

Στον Έλληνα επίλαρχο Γιάννη Κρεμμύδα, όπως και στους επικεφαλής των φυλακίων στα σύνορα του Κουβέιτ, φθάνουν συνεχώς αναφορές που αποκαλύπτουν τις μυστικές επιχειρήσεις διείσδυσης Αμερικανών κομάντος και Ιρακινών αντικαθεστωτικών συνδέσμων τους στο Ιράκ. Όπως τις προάλλες, που αναφέρθηκαν 7-8 μεγάλες τρύπες (!) στο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συρματόπλεγμα, από όπου όλα δείχνουν ότι πέρασαν στην πλευρά του Ιράκ κάποιες ομάδες πεζοναυτών «με πολιτικά και τζιπ 4Χ4»…

Το περιστατικό αυτό δεν ήταν, φυσικά, η αιτία, που από προχθές οι 280 κυανόκρανοι των συνόρων Ιράκ - Κουβέιτ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το τμήμα της «ουδέτερης ζώνης», το οποίο βρίσκεται μέσα στο ιρακινό έδαφος, μετά τον «κόκκινο συναγερμό» που σήμανε γι' αυτούς.

Στον ίδιο «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται και οι 250 «φρουροί» του ΟΗΕ στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας - ανάμεσά τους και οι επτά Έλληνες. «Δίπλα μας, απέναντί μας, πίσω μας, ανάμεσά μας, Τούρκοι και Κούρδοι έχουν πάρει θέση μάχης», αναφέρει αξιωματικός με πολύχρονη εμπειρία στην περιοχή. Οι Τούρκοι έχουν παραταχθεί με τανκς κοντά στα σύνορα, ενώ στο απέναντι μέρος Κούρδοι σκάβουν οχυρώματα σε σημεία που δεσπόζουν στα περάσματα. Κοντά στους Τούρκους, και παρ' όλο που δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία Άγκυρας - Ουάσιγκτον, οι αμερικανικές δυνάμεις υποστήριξης έχουν προωθηθεί και στις μονάδες του ΟΗΕ στα σύνορα του Ιράκ με Συρία, Τουρκία και Ιράν οι κανόνες εμπλοκής έχουν αλλάξει, καθώς εκτός των άλλων υπάρχει και κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων. Μεγαλύτερος, ωστόσο, είναι ο κίνδυνος συμπλοκής Ιρακινών με μυστικές ομάδες Αμερικανών κομάντος, που έχουν περάσει στο κεντρικό Ιράκ με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων αντικαθεστωτικών.

«Δέκα ημέρες»

Στο ΓΕΕΘΑ, πάντως, οι αρμόδιοι είναι καθησυχαστικοί για τους Έλληνες κυανόκρανους, καθώς, όπως λένε, τα σχέδια αυτοπροστασίας του ΟΗΕ είναι δοκιμασμένα. Καθησυχαστικές είναι, εξάλλου, και οι πληροφορίες που διοχετεύονται από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ακολούθους στις δυτικές πρωτεύουσες για το είδος και τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με αυτές, θα γίνουν «ειδικής ταυτότητας επιχειρήσεις», με κύριο χαρακτηριστικό «την ταχύτητα εδραίωσης». Και όταν οι συνομιλητές τους τούς ζητούν μια εκτίμηση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να εξασφαλίσουν την «εδραίωση» στο Ιράκ, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα απαιτηθεί «περίπου ένα δεκαήμερο»… Την εκτίμηση αυτή μετέφερε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου εξετάσθηκαν διάφορα σενάρια για τη διάρκεια των επιχειρήσεων.