Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( έξι όροι - θηλιά στον σαντάμ :: 13-03-2003) 

Έξι όροι - θηλιά στον Σαντάμ

Νέες συμβιβαστικές προτάσεις Μπλερ για να κερδίσει τους 6 «αναποφάσιστους»

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Με έξι νέους σκληρούς όρους και παράταση λίγων ημερών στη διορία του Σαντάμ προκειμένου να συμμορφωθεί, προσπαθεί το φιλοπολεμικό στρατόπεδο να κερδίσει τους έξι «αναποφάσιστους» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους και ο Τόνι Μπλερ ελπίζουν να θέσουν το σχέδιο σε ψηφοφορία την Παρασκευή

Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποιεί πως μπορεί να μη θέσει καν το τροποποιημένο σχέδιο απόφασης σε ψηφοφορία.

Οι νέες συμβιβαστικές προτάσεις παρουσιάστηκαν χθες από τον Τόνι Μπλερ στο βρετανικό Κοινοβούλιο, για να διανεμηθούν στη συνέχεια στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βάσει αυτών, και προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο, ο Σαντάμ καλείται:

1. Να ομολογήσει δημόσια, στην τηλεόραση, ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και να τα παραδώσει.

2. Να επιτρέψει σε 30 Ιρακινούς επιστήμονες να συνομιλήσουν με τους επιθεωρητές σε χώρα εκτός του Ιράκ, παίρνοντας μαζί και τις οικογένειές τους.

3. Να παραδώσει τα αποθέματα άνθρακα και άλλων βιολογικών και χημικών παραγόντων που είχε το Ιράκ, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, το 1998, ή να προσκομίσει έγγραφα που δείχνουν τι απέγιναν.

4. Να καταστρέψει όλους τους απαγορευμένους πυραύλους.

5. Να δώσει αναφορά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρίψη χημικών όπλων.

6. Να δεσμευθεί να παραδώσει όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων, για να καταστραφούν.

Όλα αυτά, ξεκαθαρίζουν οι Βρετανοί αξιωματούχοι, πρέπει να πραγματοποιηθούν «μέσα σε μερικές ημέρες». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η διορία για τον Σαντάμ να συμμορφωθεί μπορεί να μετακινηθεί από τις 17 Μαρτίου στις 24 Μαρτίου. «Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση πολύ σοβαρών διπλωματικών προσπαθειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ. «Είναι ώρα να τελειώνουμε με το ζήτημα του Ιράκ», δήλωσε η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

«Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν θα… χρειαστεί να επιτεθούν μόνες», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Ράμσφελντ διαψεύδοντας εμμέσως τη φημολογούμενη ρήξη ΗΠΑ- Βρετανίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε χθες τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ξένους ηγέτες, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την υιοθέτηση του σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας. ΗΠΑ και Βρετανία ελπίζουν να θέσουν το σχέδιο σε ψηφοφορία την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υποστήριξε χθες πως οι ΗΠΑ «κάνουν προόδους» όσον αφορά την εξασφάλιση της υποστήριξης των έξι αναποφάσιστων χωρών. Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ωστόσο, μιας χώρας που στηρίζει ανεπιφύλακτα την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ, δήλωσε χθες πως «ενόψει της κατηγορηματικής δήλωσης» του Παρισιού ότι θα ασκήσει βέτο, το φιλοπολεμικό στρατόπεδο «εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει το σχέδιο» - θέτοντας οριστικά τον ΟΗΕ εκτός παιχνιδιού.

Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν θα… χρειαστεί να επιτεθούν μόνες τους στο Ιράκ - όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι «θα μπορούσαν να κάνουν». Η «ρήξη» που διέβλεψαν κάποιοι βάσει αυτής της δήλωσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας διαψεύστηκε από κοινού με τη δήλωση, η οποία μάλιστα ενόχλησε αρκετούς στον Λευκό Οίκο.