Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( «προδόθηκε» μυστικός μάρτυρας :: 12-03-2003) 

«Προδόθηκε» μυστικός μάρτυρας

Ο Α1 δήλωσε «παρών» στην αίθουσα, ενώ ο Β1 παρέμεινε σιωπηλός

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Παρών… Παρών!..» φώναξε ο… μυστικός μάρτυρας από το βάθος της αίθουσας, όταν ο πρόεδρος εκφώνησε από τον κατάλογο μαρτύρων τον κ. «Α1».

Όλοι έστρεψαν το βλέμμα, αρκετοί γέλασαν με τη σκηνή (που μάλλον διεκδικεί δάφνες παγκόσμιας πρωτοτυπίας) και η διαδικασία συνεχίστηκε με την επισήμανση του προέδρου ότι εάν ζητηθεί από τους διαδίκους η ταυτότητα του μάρτυρα θα πρέπει να αποκαλυφθεί κατά την κατάθεσή του.

Με βάση το γράμμα του νόμου 2928/2001, όλα αυτά τα… συνωμοτικά με τους κωδικούς υποτίθεται ότι γίνονται για την προστασία των μαρτύρων. Αλλά χθες, ουδείς σκέφθηκε να προστατεύσει τον κ. Α1, έναν αυτοκινητιστή που θα καταθέσει ως αυτόπτης μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Κ. Περατικού. Κάποιοι συνήγοροι, μάλιστα, έλεγαν στο διάλειμμα της δίκης ότι ο εν λόγω μάρτυρας είναι τόσο «μυστικός», που η μαρτυρία του για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε κάνει το περασμένο καλοκαίρι βόλτα από τα μισά κανάλια…

Ο δεύτερος μάρτυρας (Β1), ο οποίος αναφέρεται στη δολοφονία Βρανόπουλου, ήταν πάντως προετοιμασμένος και - ακόμη και αν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα - δεν δήλωσε «παρών» κατά τη χθεσινή διαδικασία. Το δεδομένο που προέκυψε, εξάλλου, από την ανάγνωση του καταλόγου μαρτύρων είναι ότι οι δύο «μυστηριώδεις» μάρτυρες δεν είναι «μετανοημένα» ιδρυτικά μέλη της 17Ν που «έδωσαν» την οργάνωση με αντάλλαγμα την ατιμωρησία τους και την ένταξή τους σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων», όπως ήθελαν διάφορες φήμες των τελευταίων μηνών.

0 νόμος

Ο σχετικός νόμος 2928/2001, όπως επισήμαιναν χθες και συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, αφήνει ουσιαστικά την ανωνυμία ενός μάρτυρα στο έλεος του κατηγορουμένου, που μπορεί να απαιτήσει το ονοματεπώνυμο που κρύβεται πίσω από μια κατάθεση. Όπως ορίζεται στη σχετική διάταξη «… τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλειά του μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή δεν συνεργάζεται για την επιτυχία τους».

«Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο - τονίζεται στη διάταξη - ο μάρτυρας του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας καλείται με το όνομα που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασής του, εκτός αν ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από ένα διάδικο η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος, οπότε το δικαστήριο διατάσσει την αποκάλυψη. Την αποκάλυψη μπορεί να διατάξει το δικαστήριο και αυτεπαγγέλτως… Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου». Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξάλλου, το δικαστήριο μπορεί να λάβει κατάθεση από μάρτυρα (επωνύμως) ακόμη και στο σπίτι του, αν αυτός αδυνατεί να εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα, και η μαρτυρία του θα αναγνωσθεί στο ακροατήριο.