Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( 20 ερωτησεις - γεωργιος προβοπουλος :: 12-03-2003) 

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

«Προτιμήστε δάνεια σταθερού επιτοκίου»

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ALPHA ΒΑΝΚ

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών δεν περιορίζεται μόνο στο ύψος των επιτοκίων αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Αυτό επισημαίνει ο οικονομικός σύμβουλος της Alpha Bank κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος προβλέπει άνοδο των επιτοκίων. Για τον λόγο αυτό συστήνει δάνεια σταθερού επιτοκίου. Αναφερόμενος στην οικονομική πορεία των τραπεζών εκτιμά ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, ενώ σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία τονίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημά της εντοπίζεται στην ανταγωνιστικότητα και προτείνει τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Πώς εξηγείτε την αυξητική τάση στα επιτόκια χορηγήσεων, όταν αναμένεται μείωση των επιτοκίων του ευρώ;

Δεν μπορεί να γίνει λόγος για «αυξητική τάση». Στα στεγαστικά δάνεια π.χ. τα επιτόκια ήταν και είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Έτσι εξηγείται η κίνηση της Alpha Bank;

Η μικρή αναπροσαρμογή τους από την Alpha Bank αντανακλά απλώς έναν εξορθολογισμό της τιμολόγησης.

Γιατί είστε μόνοι (στην αύξηση) μέχρι τώρα;

Κάθε τράπεζα ακολουθεί τη δική της πολιτική. Τα επιτόκια πάντως της Alpha Bank εξακολουθούν να είναι ελκυστικά, αφού κινούνται «εντός αγοράς» και σε επίπεδα ανταγωνιστικά. Η ποιότητα, εξάλλου, των υπηρεσιών συνεκτιμάται από τους πελάτες.

Υψηλός πληθωρισμός και χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Ο γιαλός είναι στραβός ή αρμενίζουμε στραβά;

Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι τον «μπούσουλα» των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και ο πληθωρισμός;

Ο πληθωρισμός, αντίθετα, επηρεάζεται από την εγχώρια οικονομική πολιτική.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

Είναι η σοβαρή απώλεια ανταγωνιστικότητας (της τάξεως του 15%) που αντανακλάται και στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος;

Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους θα πρέπει, πιστεύω, να είναι ο οδηγός της οικονομικής πολιτικής στην ερχόμενη δεκαετία.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Ένα τολμηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα των αγορών, των θεσμών και κυρίως στη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο δανειολήπτη;

Θα τον συμβούλευα να προτιμά δάνεια σταθερού επιτοκίου. Η απόφαση για ένα στεγαστικό δάνειο αφορά έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γι' αυτό οι αβεβαιότητες πρέπει να ελαχιστοποιούνται.

Γιατί;

Τα τρέχοντα επιτόκια είναι σε ιστορικώς χαμηλότατα επίπεδα και γι' αυτό, αργά ή γρήγορα, θα κινηθούν και πάλι ανοδικά, όταν αρχίσει η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Έναν παλιό δανειολήπτη;

Για τους ίδιους λόγους, θα τον συμβούλευα να στραφεί προς τα μακροπρόθεσμα σταθερού επιτοκίου, ώστε να «κλειδώσει» τις τοκοχρεολυτικές του δόσεις.

Έναν αποταμιευτή;

Ο αποταμιευτής έχει να επιλέξει σήμερα ανάμεσα σε ένα φάσμα τοποθετήσεων, με διαφορετικούς συνδυασμούς απόδοσης και κινδύνου, ανάλογα με το προφίλ του. Θυμίζω ότι παλαιότερα οι επιλογές του περιορίζονταν μεταξύ καταθέσεως και ακινήτων.

Αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα στρεβλώσεις;

Ο χρηματοοικονομικός τομέας απελευθερώθηκε σχετικά πρόσφατα, μετά το 1990. Στο διάστημα αυτό έγιναν μεγάλα βήματα προόδου. Οι όποιες στρεβλώσεις υπάρχουν ακόμη, σήμερα είναι συγκριτικά περιορισμένες και πάντως τείνουν να εξαλειφθούν.

Υπερβολές ή λάθη του παρελθόντος;

Όταν τα πράγματα κινούνται γρήγορα και μάλιστα σε πρωτόγνωρα πεδία, όπως έγινε μετά την απελευθέρωση του συστήματος, είναι φυσικό να γίνονται και λάθη ή υπερβολές. Οι επιχειρηματικές αποφάσεις κρίνονται όμως από το τελικό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Χωρίς αμφιβολία το ισοζύγιο είναι καταφανώς θετικό. Το τραπεζικό σύστημα σήμερα ελάχιστα μοιάζει με εκείνο προ δεκαπενταετίας. Και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τού πως μεταμορφώνεται ένας ολόκληρος κλάδος, όταν απελευθερώνεται, και πως επηρεάζει ευνοϊκά την αναπτυξιακή διαδικασία, γενικότερα.

Πώς ξέσπασε η «μπόρα» στις τράπεζες;

Αυτό που ονομάζετε «μπόρα» είναι αποτέλεσμα δύο πραγμάτων. Πρώτον, της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και, δεύτερον, της δυσμενούς πορείας των κεφαλαιαγορών.

Πώς επηρέασαν αυτά αρνητικά;

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η σύγκλιση της χώρας δημιούργησε στις τράπεζες σημαντικές ευκαιρίες αποκόμισης, χρηματοοικονομικών κυρίως, κερδών, τα οποία δεν είναι επαναλαμβανόμενα. Αυτό όμως το γνωρίζαμε από τότε. Γι' αυτό δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε την τρέχουσα κερδοφορία των τραπεζών με εκείνη προ της ένταξης. Ως προς το δεύτερο, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι κεφαλαιαγορές δεν ακολουθούν μόνο καθοδική τροχιά αλλά και ανοδική. Έτσι λειτουργούσαν πάντα.

Πέρασε η «μπόρα»;

Θα έρθουν και καλύτερες ημέρες.

Τι πρέπει να γίνει;

Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι να ελέγξουν το λειτουργικό κόστος, να αναπροσανατολίσουν, όπου χρειάζεται, τις δραστηριότητές τους και να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.

Γιατί;

Γιατί κινούνται σε ένα δυναμικό περιβάλλον με έντονο ανταγωνισμό και από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.