Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( «τιμητική» άδεια, το κίνητρο :: 12-03-2003) 

«Τιμητική» άδεια, το κίνητρο

Στόχος: Εθελοντές για το 2004 από τους δημοσίους υπαλλήλους

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα «ντυθούν» και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Άδεια μετ' αποδοχών μέχρι 10 εργάσιμες ημέρες θα δοθεί σε όσους δημοσίους υπαλλήλους αποφασίσουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία.

75.000 υποψήφιους εθελοντές θα αξιολογήσει η οργανωτική επιτροπή του «2004» του επόμενους 17 μήνες. Στη φωτό (αρχείο) οι εθελοντές που δούλεψαν στη διοργάνωση των ιστιοπλοϊκών αγώνων «Ρεγκάτα 2002»

Οι ημέρες αυτές θα είναι πλέον της κανονικής θερινής αδείας και η επιλογή των εθελοντών θα γίνει βάσει των αναγκών της διοργάνωσης αλλά και των υπηρεσιών όπου εργάζονται.

Συγκεκριμένες εργασίες ανάλογα με τα προσόντα τους και τις ανάγκες των Αγώνων θα αναλάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιλεγούν ως εθελοντές. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, στον δημόσιο τομέα θα εφαρμοστεί το ίδιο καθεστώς για την επιλογή εθελοντών που ισχύει για τον ιδιωτικό.

Καταθέτοντας αίτηση και βιογραφικό σημείωμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής. Κατά την επεξεργασία θα ληφθεί υπόψη και σε ποιον τομέα εργάζονται, καθώς δεν μπορούν να αποδυναμωθούν υπηρεσίες όπως η αστυνομία ή τα νοσοκομεία. Οι εθελοντές από το Δημόσιο θα είναι οι τελευταίοι που θα επιλεγούν και η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στις αρχές του 2004.

Εκτός από το όριο του αριθμού εθελοντών ανά δημόσια υπηρεσία, θέμα συζήτησης αποτελεί και η πιθανότητα να τεθούν περιορισμοί στη χρονική περίοδο που θα χορηγηθούν οι θερινές άδειες για υπαλλήλους που εργάζονται σε υπηρεσίες αιχμής όσον αφορά τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Ανοικτό άφησε, εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών που θα θεωρηθούν κρίσιμες για τη διοργάνωση των Αγώνων και θα πρέπει να λειτουργούν και απογευματινές ώρες.

Αναφορά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών και στον τομέα ασφάλειας των Αγώνων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που θα ενταχθεί τις κρίσιμες ημέρες στο συνολικό πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών. Ήδη, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων «Ξενοκράτης» και σχεδιάζεται η δημιουργία Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για την αντιμετώπιση απειλών από βιολογικά και χημικά όπλα.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη παρουσιάστηκε και η πορεία υλοποίησης του μνημονίου μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και «Αθήνας 2004». Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για υπερκάλυψη του ποσού που είχε συμφωνηθεί να χορηγηθεί στους δήμους και κάλεσε να σταματήσει η συζήτηση ότι «δεν δίνει δραχμή η κυβέρνηση». Ανέφερε συγκεκριμένα πως στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ενταχθεί έργα ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα έργα ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα «τρέχει» το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» για αθλητικούς χώρους και από το ΥΠΕΧΩΔΕ διατίθενται για έργα ανάπλασης σε δήμους της Αττικής 200 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεξαμενή» με 75.000 υποψηφίους

Στο Σίδνεϊ, για να βρεθούν οι πολύτιμοι 60.000 εθελοντές των Αγώνων και οι 40.000 εφεδρικοί (αλλά πλήρως εκπαιδευμένοι), η αντίστοιχη Οργανωτική Επιτροπή είχε στη διάθεσή της μια «δεξαμενή» 300.000 υποψηφίων. Στην Αθήνα, η «δική μας» Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες στη διυπουργική επιτροπή ότι θα αξιολογήσει 75.000 υποψήφιους εθελοντές τους επόμενους 17 μήνες.

Στα γραφεία της ΟΕΟΑ έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 62.977 αιτήσεις, αλλά χιλιάδες εξ αυτών προέρχονται από εθελοντές που δεν ζουν στην Αθήνα. «Πίσω από τις κουρτίνες» στελέχη με γνώση των κινδύνων τονίζουν πως «μόνο με τα κίνητρα, ειδικά στους φαντάρους, μπορεί να συγκεντρωθεί ο υψηλός αριθμός νέων, ενθουσιωδών και γλωσσομαθών εθελοντών, που απαιτείται».

Ο αριθμός των αιτήσεων στην ΟΕΟΑ αναμένεται να φτάσει τις 100.000. Όπως έχει διαπιστωθεί από προηγούμενες διοργανώσεις, για να αντιμετωπιστούν οι διαρροές της «τελευταίας στιγμής», εκτός από τους 60.000, θα χρειαστεί άλλοι 40.000 να είναι σε «ετοιμότητα».

Η εκπαίδευση των εθελοντών θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2003, αμέσως μετά την επιλογή τους.

«Μάχη» κοινοπραξιών για την ασφάλεια του 2004

Σε «ανατολίτικο παζάρι» τείνει να εξελιχθεί η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η μειοδότρια κοινοπραξία SAIC κατέθεσε χθες, έπειτα από πρόσκληση του ΚΥΣΕΑ, την τελική της προσφορά - κατά πληροφορίες ύψους 278 εκατ. ευρώ, έναντι της αρχικής 317,5 εκατ. ευρώ με την οποία είχε ανακηρυχθεί «προτιμητέα ανάδοχος». Λίγη ώρα μετά η άλλη κοινοπραξία - TRS - έστειλε στο ΚΥΣΕΑ επιστολή με την οποία υποστηρίζει ότι είναι αυτή η μειοδότρια, προσφέροντας νέα τιμή - 264,5 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή «μπέρδεψε» τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη: άλλα λένε ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί η διαδικασία σε «δημόσια δημοπρασία» και άλλα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η προσφορά ως πίεση στη μειοδότρια για μείωση της τιμής.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί και πιθανώς θα ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη (αύριο) με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Κατά τις πληροφορίες, ενδεχομένως σήμερα να ζητηθεί και άλλη «βελτίωση» από τη SAIC.