Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-πληροφορία

( «σβήστε την κακή μας εικόνα» :: 12-03-2003) 

«Σβήστε την κακή μας εικόνα»

Σαραντάχρονη Αλβανίδα «οργανώνει» τους συμπατριώτες της στη Λάρισα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

«Δεν είμαστε κακοποιοί. Δε θέλουμε να υπάρχει αυτή η εικόνα για μας. Ερχόμαστε από μια χώρα που μπορεί να είναι φτωχή και έτσι να μας "διώχνει", αλλά έχει πολιτισμό. Είμαστε οικογενειάρχες, έχουμε κι εμείς όνειρα να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, δουλεύουμε».

ΛΑΡΙΣΑ

Τρεντελίνα Τζαφάι: Είμαστε οικογενειάρχες, έχουμε κι εμείς όνειρα

Η σαραντάχρονη Τρεντελίνα Τζαφάι ζει στη Λάρισα με τον σύζυγο και τον γιο της από το 1997. Εδώ και λίγους μήνες είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Λάρισας «Αρμπέρια». «Βλέπω τους συμπατριώτες μου να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα: δεν μπορούν οι περισσότεροι να διαβάσουν, να κάνουν μια απλή αίτηση. Για όλα πρέπει να απευθύνονται σε δικηγόρο, να πληρώνουν. Βάζουμε την υπογραφή μας σε ένα χαρτί και δεν ξέρουμε τι λέει», εξηγεί η Τρεντελίνα Τζαφάι.

Η ίδια κατάγεται από την Πρεμετή και μέχρι το '97 εργαζόταν σε σχολείο της περιοχής, αφού έχει σπουδάσει δασκάλα στο Αργυρόκαστρο. Όπως λέει, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει την υποχρέωσε να αναζητήσει την τύχη τη δική της και της οικογένειάς της στην Ελλάδα. Ο συνάδελφος σύζυγός της εργάζεται πλέον ως οικοδόμος στη Λάρισα και, όπως λέει, είναι ευχαριστημένη.

18.000 Αλβανοί

Στον Νομό Λάρισας ζουν 18.000 Αλβανοί, που έχουν νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, μαζί με τις οικογένειές τους. «Τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία, μαθαίνουν ελληνικά, αλλά δεν μαθαίνουν τη μητρική μας γλώσσα», λέει η κ. Τζαφάι.

Έτσι, ένα από τα πρώτα ζητήματα που απασχόλησαν τον Σύλλογο ήταν η οργάνωση μαθημάτων ελληνικών για τους ενήλικους Αλβανούς και αλβανικών για τα παιδιά τους. «Οι περισσότεροι από τους ενηλίκους μαθαίνουν ελληνικά, μιλούν τη γλώσσα, αλλά δεν ξέρουν να διαβάζουν», λέει η κ. Τζαφάι.

«Απευθυνθήκαμε λοιπόν στη νομαρχία και ζητήσαμε βοήθεια στην οργάνωση σεμιναρίων για την εκμάθηση της γλώσσας - γραφής και ανάγνωσης. Πήραμε την υπόσχεση ότι τα σεμινάρια θα γίνουν μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Παράλληλα, ζητήσαμε να μας διατεθεί ένας χώρος ώστε τα παιδιά μας κάποιες ώρες την εβδομάδα, απογεύματα, να κάνουν μαθήματα αλβανικών, να μην ξεχάσουν τη γλώσσα μας. Εμείς ως σύλλογος θα αναλάβουμε την ευθύνη για τους δασκάλους, αφού ούτως ή άλλως είμαστε πολλοί στη Λάρισα».

Αρμπέρια, όπως αρχαία Αλβανία

«Αρμπέρια» είναι το όνομα του συλλόγου, το αρχαίο όνομα της Αλβανίας, και ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Προς το παρόν έχει εβδομήντα εγγεγραμμένα μέλη. Σκοπός, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι «η ανάπτυξη αλληλεγγύης, της επικοινωνίας, της αλληλοβοήθειας και της διευκόλυνσης των μελών του και των οικογενειών τους. Η διενέργεια διάφορων εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και η προβολή των πολιτιστικών στοιχείων του αλβανικού λαού καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους».

«Δεν μπορεί να κατηγορούνται όλοι οι Αλβανοί επειδή κάποιοι συμπατριώτες είναι κακοποιά στοιχεία. Τέτοιοι υπάρχουν σε όλους τους λαούς σε όλες τις χώρες. Εμείς είμαστε οικογενειάρχες και ενδιαφερόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, θέλουμε να εργαζόμαστε, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά και να μας αντιμετωπίζουν όπως και τις άλλες μεταναστευτικές κοινότητες…»

Πριν από λίγες μέρες ο σύλλογος διοργάνωσε εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας. Η Τρεντελίνα Τζαφάι μίλησε στους συμπατριώτες και στις συμπατριώτισσές της για τη θέση της γυναίκας σήμερα. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ποιήματα από παιδιά των μελών του συλλόγου και χορός με παραδοσιακά τραγούδια.

Επόμενος στόχος του συλλόγου, που βρήκε στέγη στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, είναι να καταφέρει να εκδώσει πληροφοριακό έντυπο για την ενημέρωση των Αλβανών που ζουν στη Λάρισα, τόσο για πρακτικά ζητήματα όσο και για την επικαιρότητα της πατρίδας τους.