Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( έτοιμοι για μάχη σώμα με σώμα :: 12-03-2003) 

Έτοιμοι για μάχη σώμα με σώμα

Οι Ιρακινοί προειδοποιούν πως δεν θα είναι εύκολη μια εισβολή στη Βαγδάτη

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Οι Ιρακινοί - μετά τους νέους βομβαδισμούς στη Βασόρα που προκάλεσαν και άλλους νεκρούς - τοποθετούσαν χθες από τα ξημερώματα νέες στοίβες από σακιά με άμμο για να στήσουν πολυβολεία και αντιαεροπορικά σε αρκετά σημεία της Βαγδάτης, φυσικά και μπροστά από το υπουργείο και Κέντρο Τύπου.

Οι προετοιμασίες. Οι Ιρακινοί προειδοποιούν προς κάθε κατεύθυνση πως ετοιμάζονται για τη μάχη της πόλης, όπου εκεί οι αντίπαλοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Ήθελαν - πέραν των άλλων - να περάσουν το μήνυμα στα δεκάδες μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στο Ιράκ πως μία ξένη εισβολή θα έχει για κόστος τη μάχη στην πόλη, με άγνωστες συνέπειες για τους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν έκρυβαν τις ελπίδες τους ότι «κάτι μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή, αφού Γάλλοι, Γερμανοί, Ρώσοι και Κινέζοι λένε "όχι" στα σχέδια του Μπους». Δεν έβρισκες μάλιστα Ιρακινό που να μη σου λέει ότι «ελπίζω, ίσως έχουμε ακόμα χρόνο».

Κι ας έκανε ταυτοχρόνως τις τελευταίες του προμήθειες για το σπίτι, αγοράζοντας ό,τι μπορούσε με τα «φτηνά» και λιγοστά του δηνάρια, ένα νόμισμα που πήρε κι άλλο από χθες τη μεγάλη κατηφόρα έναντι του δολαρίου. (Γίνονταν χθες ανταλλαγές με 300 περισσότερα δηνάρια το δολάριο απ' ό,τι προχθές που ήταν στα 2.300).

Ο Αλεχάντρο Μπεντάνια, ιστορικό στέλεχος των Σαντινίστας, πρέσβης της Νικαράγουας στον ΟΗΕ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, που συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Νάχι Σάμπρι, δήλωσε αμέσως μετά στα «ΝΕΑ», με νόημα:

«Το… παρακάναμε»

«Οι Ιρακινοί πέτυχαν αυτό που πετύχαμε και εμείς. Και την έπαθαν από την ίδια αιτία από την οποία την πάθαμε. Εμείς τα βάλαμε με τους Αμερικανούς και δώσαμε ελπίδες στην ανθρωπότητα. Αυτό ήταν και το νόημα του κινήματος των Σαντινίστας στον κόσμο, ότι δεν μπορείς να ζεις ως δούλος. Από την άλλη αυτό ήταν και το αδύναμο σημείο μας. Το παρακάναμε, τα παραβάλαμε με την Αμερική και στο τέλος χάσαμε και τις εκλογές. Νομίζω ότι αυτή την εμπειρία αν τη δει κανείς μέσα από τον φακό του αραβικού κόσμου και στο πώς λειτούργησαν στη Συρία και στο Ιράκ τα κόμματα Μπάαθ, ίσως βγάλει παρόμοια συμπεράσματα. Νομίζω ότι πρέπει να έχεις συναίσθηση του παγκόσμιου συσχετισμού δύναμης και να μη χάνεις τον έλεγχο, όπως έγινε με το Ιράκ το '91, όταν εισέβαλε στο Κουβέιτ και δεν στάθμισε σωστά τη στάση της Αμερικής».

Βεβαίως, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν και εκείνο που δεν είναι δεδομένο αφορά στο τι ξημερώνει αύριο στο Ιράκ. Χθες όταν βρέθηκα μαζί με την αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ - ανάμεσά τους και οι Έλληνες κ.κ. Β. Πισσίας, καθηγητής, και Μ. Ντικτόπουλος, πολιτικός μηχανικός - στο γραφείο του υπουργού Υγείας Ουμίντ Μουμπάρακ, στη συζήτηση που έγινε καταγράφηκε αυτή η αβεβαιότητα.

«Δεν υπάρχει χρόνος»

Ο επικεφαλής της ομάδας, ο Αυστριακός καθηγητής Λεό Φαμπριέλ όταν ρώτησε τον υπουργό «εάν υπάρχει χρόνος να βοηθήσουν περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες το πρόγραμμα περίθαλψης και υγείας του πληθυσμού, τέτοιες κρίσιμες ώρες», εκείνος χαμογέλασε. Μας κοίταξε όλους έναν έναν, στάθηκε στον φακό ενός Αυστριακού φωτορεπόρτερ που ήταν μαζί μας και ξαναπήρε το πρόσωπό του μία αγέλαστη έκφραση. «Θα αστειεύεσθε προφανώς. Δεν υπάρχει χρόνος. Αν και στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα παίζονται τόσα παιχνίδια που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί».

Κι όμως, οι Ρώσοι επιμένουν. Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα Γκενάντι Σλιιζνόφ, ο οποίος συνάντησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ μεταφέροντας μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε λίγο πριν φύγει από τη Βαγδάτη - σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ»: «Πρέπει να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις. Η Ρωσία πιστεύει ότι τίποτα δεν χάθηκε ακόμα. Δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει την Τετάρτη (σήμερα) και την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο κόσμος δεν μπορεί να είναι μονοπολικός.

Οι πρεσβείες: Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας παραμένουν ανοιχτές

Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες στις πρεσβείες της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συνεχίσθηκαν και χθες, ώστε να είναι έτοιμες για εκκένωση αλλά και για να δεχθούν «κύμα» Ευρωπαίων. Χθες μάλιστα πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και ακτιβιστές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι πρεσβείες είναι κλειστές στη Βαγδάτη, απευθύνθηκαν στις τρεις ανοιχτές για να καταγραφούν σε λίστα και να συμπεριληφθούν - εάν χρειαστεί - στο κομβόι εκκένωσης.

Άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι (κυρίως Πορτογάλοι και Σκανδιναβοί) αλλά και ακτιβιστές από πολλές χώρες επισκέφθηκαν την ελληνική πρεσβεία, συνομίλησαν με τον επιτετραμμένο της Ελλάδας κ. Νίκο Γαριλίδη ή τον συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά για τη δυνατότητα που υπάρχει «προστασίας από την πρεσβεία σε περίπτωση που θα έμεναν στη Βαγδάτη, ακόμα και στη διάρκεια πιθανών βομβαρδισμών».

Τέλος, για άλλη μία φορά το CNN διέψευσε εδώ στη Βαγδάτη τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι «πρόκειται να εγκαταλείψουν την πόλη πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί». Ο Νικ Ρόμπερτσον είπε γι' αυτό το θέμα: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κυκλοφορούν τέτοιες φήμες. Είναι δυνατόν να μη θέλουμε εμείς ως κανάλι να καλύψουμε τους βομβαρδισμούς, όπως όλοι σας; Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα να φύγουμε από το Ιράκ. Μας ενδιαφέρουν εξίσου όπως όλους η κάλυψη των γεγονότων».

Όσο για τις άλλες φήμες, ότι οι Αμερικανοί θα «χτυπήσουν» και το ξενοδοχείο «Al Rasheed», ο Πίτερ Αρνέτ που κάλυψε την «Καταιγίδα της Ερήμου» το '91, μου είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρεις τι λέγανε κάποτε για μένα, ότι έκρυβα τον Σαντάμ Χουσεΐν στο δωμάτιό μου… Δεν μπορώ άλλο να ακούω τέτοιες ιστορίες…».