Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( διπλό βέτο στον οηε :: 11-03-2003) 

Διπλό βέτο στον ΟΗΕ

Γαλλία και Ρωσία απειλούν πλέον ξεκάθαρα τους Αμερικανούς

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

"Θα ασκήσουμε βέτο". Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία και η Γαλλία το δηλώνουν καθαρά. Και αν η απειλή της Ρωσίας αφορούσε συγκεκριμένα το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή, η Γαλλία ξεκαθάρισε πως θα μπλοκάρει "οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης περιλαμβάνει τελεσίγραφο".

"Ένα νέο σχέδιο απόφασης που θα ανοίγει τον δρόμο για τον πόλεμο στο Ιράκ θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία εννέα ψήφων. Σε τέτοια περίπτωση, η Γαλλία θα ψηφίσει "όχι" δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Ζακ Σιράκ στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη για την κρίση στο Ιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει από πρόσφατη δημοσκόπηση πως στο ζήτημα του βέτο έχει την υποστήριξη του 70% των Γάλλων, αναγνώρισε πως το Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς με τους επιθεωρητές του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, τόνισε: "Η Γαλλία θα ψηφίσει "όχι", διότι θεωρεί σήμερα πως δεν υπάρχει λόγος να κηρύξουμε τον πόλεμο προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει, δηλαδή τον αφοπλισμό του Ιράκ".

Ο Ζακ Σιράκ εξέφρασε την άποψη πως η επίτευξη του στόχου αυτού θα προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Επισήμανε όμως πως ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα διαλύσει τη διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας παράλληλα νικητές εκείνους που επιθυμούν να δουν "μια σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών". Και όταν ερωτήθηκε αν πιστεύει πως ένα γαλλικό βέτο θα πλήξει σοβαρά τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ (προειδοποίηση που έχει απευθύνει ο Κόλιν Πάουελ) απάντησε: "Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για το αντίθετο".

Ο Ιγκόρ Ιβανόφ

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δηλώσει για πρώτη φορά ανοικτά πως θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα άσκησης βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ρωσία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιγκόρ Ιβανόφ αναφερόταν στο σχέδιο απόφασης το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή και δίνει στον Σαντάμ Χουσεΐν διορία έως τις 17 Μαρτίου προκειμένου να αποδείξει ότι αφοπλίζεται. Ενώ ο Ζακ Σιράκ αναφέρθηκε και στο νέο, για δεύτερη φορά τροποποιημένο, σχέδιο απόφασης που σκέπτονται να καταθέσουν Λονδίνο και Ουάσιγκτον προκειμένου να κερδίσουν τον "πόλεμο των ψήφων" στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως δήλωσε χθες στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζακ Στρο, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον μπορεί να "ενισχύσουν" το σχέδιο με έναν κατάλογο συγκεκριμένων κινήσεων αφοπλισμού που θα πρέπει να κάνει ο Σαντάμ προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ άφησε να εννοηθεί πως η διορία της 17ης Μαρτίου μπορεί να μετατοπισθεί - αν και όχι πολύ. Όσο για το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το προτεινόμενο σχέδιο, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως αυτό θα γίνει μάλλον "προς τα τέλη της εβδομάδας" και όχι σήμερα, όπως αναμενόταν αρχικά.

ΗΠΑ και Βρετανία αναζητούν πλέον την ελπίδα στις έξι αναποφάσιστες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και επιδίδονται σε έναν μαραθώνιο τηλεφωνημάτων "αγρεύοντας" ψήφους. Κυβερνητική πηγή του Πακιστάν, ωστόσο, δήλωσε χθες πως η χώρα του θα προτιμήσει να απόσχει σε μια ψηφοφορία.

Και δεύτερος Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε - ύστερα από τον Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, ο οποίος υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική Μπους στο θέμα του Ιράκ. Πρόκειται για τον Τζον Μπράουν, ο οποίος πρόσφατα είχε διοριστεί στο Ινστιτούτο Μελέτης της Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, στην Ουάσιγκτον. Πριν είχε διατελέσει υπεύθυνος Πολιτισμού στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.