Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Οικονομική είδηση

( "κόκκινος συναγερμός" για τον πληθωρισμό :: 11-03-2003) 

"Κόκκινος συναγερμός" για τον πληθωρισμό

Έκτακτη συνάντηση Σημίτη - Χριστοδουλάκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Η οδυνηρή έκπληξη που αισθάνθηκε ο Κ. Σημίτης από την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,3%, τον Φεβρουάριο, ήταν το στοιχείο που τον έκανε να "κηρύξει" κατάσταση συναγερμού για την πορεία της οικονομίας.

Στο Μαξίμου. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σημίτη να δέχεται πλέον ότι ορισμένες από τις αποφάσεις του κ. Χριστοδουλάκη δεν είχαν τα αναμενόμενα, θετικά, αποτελέσματα

Ο κ. Σημίτης είχε "διαβεβαιώσεις" από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεπερνούσε το (αρκετά υψηλό) 4%, και βρέθηκε μπροστά σ' αυτό το 4,3% που ξαναβάζει στην επικαιρότητα με δραματικό τρόπο το πρόβλημα της ακρίβειας που πλήττει τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Για το λόγο αυτό, και για μερικούς ακόμη, που έχουν να κάνουν με τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, προσλαμβάνει χαρακτήρα έκτακτης η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προσεχούς Πέμπτης. Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει η συνεδρίαση της Πέμπτης να καταλήξει σε σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν ανασχετικά τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για μια σειρά δείκτες της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι εμφανίζουν σταθερά αρνητική πορεία.

Σήμερα πρόκειται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος δέχεται πυρά από συναδέλφους του, που του καταλογίζουν αδυναμία συνεργασίας. Τα στελέχη αυτά της κυβέρνησης έχουν ενημερώσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι η αδυναμία τους να συνεργαστούν με τον κ. Χριστοδουλάκη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, και κατ' επέκταση στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σημίτη να δέχεται πλέον ότι ορισμένες από τις αποφάσεις του κ. Χριστοδουλάκη δεν είχαν τα αναμενόμενα, θετικά, αποτελέσματα. Τα λαϊκά ομόλογα και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι δύο κορυφαία παραδείγματα αποφάσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που δεν αξιοποιήθηκαν λόγω έλλειψης αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Στενεύουν τα περιθώρια

Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία ακόμη φορά, την τέταρτη μέσα σε λίγους μήνες, με εντολή του κ. Σημίτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τρόπους για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης προγραμμάτων κυβερνητικής πολιτικής από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε υποσχεθεί ότι θα έπαιρνε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να "τρέξει" το Γ' ΚΠΣ, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλο χάσιμο χρόνου σχετικά με το Γ' ΚΠΣ. Κι όχι μόνο αυτό: εξαιτίας των ήδη σοβαρών επιπτώσεων από τον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ, ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι το Γ' ΚΠΣ μπορεί να διασώσει το ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο πλαίσιο των κυβερνητικών προβλέψεων του 3,5-3,8%.

Η οικονομία στα όρια

Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "να διαβεβαιώσουν την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς ότι η οικονομία της χώρας είναι σταθερή και πως η κατάσταση ελέγχεται", δήλωσε σχετικά κυβερνητική πηγή χθες το βράδυ.

Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία κινείται οριακά, και προφανώς όχι μόνο λόγω αρνητικών χειρισμών του οικονομικού επιτελείου. Οι επιπτώσεις από τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ είναι εμφανείς στο Χρηματιστήριο, το οποίο βυθίζεται συνεχώς, ακολουθώντας την καθοδική πορεία των διεθνών χρηματαγορών, που και χθες υπέστησαν σημαντικές απώλειες…