Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( "τυφλές" έρευνες σε 3 δολοφονίες :: 11-03-2003) 

"Τυφλές" έρευνες σε 3 δολοφονίες

Τραγικές παραλείψεις της Αστυνομίας που ίσως να μην οδηγούσαν ποτέ στην αλήθεια

ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

Τρεις υποθέσεις ανθρωποκτονιών με κοινό σημείο αναφοράς, τις τραγικές παραλείψεις της αστυνομικής έρευνας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αστυνομικής αμέλειας, που οδήγησαν τους συγγενείς των θυμάτων να αναλάβουν οι ίδιοι το έργο της εξιχνίασης.

Στην περίπτωση της 26χρονης Λίας Τρικαλιώτη, η αστυνομική έρευνα δεν κατάφερε να εντοπίσει ούτε την τσάντα του θύματος!

Οι Αμερικανοί τουρίστες που τη βρήκαν έδωσαν κατάθεση στο καφενείο της περιοχής, με μεταφραστή έναν σερβιτόρο!

Στη δολοφονία τής Βλαμπόνα Πέπα και της φίλης της Ρόζα Μάσια, στη Μυτιλήνη, δεν εξετάσθηκε το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο ο Στέλιος Φτεριανός τις σκότωσε!

Στην υπόθεση του 52χρονου Αλέξανδρου Πέτση έπρεπε να βρεθεί το διαμελισμένο πτώμα του στη Σαρωνίδα για να ερευνήσουν οι αστυνομικοί εξονυχιστικά το διαμέρισμα στο οποίο δολοφονήθηκε από τον Ιορδανό Γιασίφ Μαριέ. Κι όμως, ήταν γεμάτο από κηλίδες αίματος!

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η

Δεν έψαξαν στο δωμάτιο του φόνου!

Η Συλβάνα Πέπα, αδελφή μιας εκ των δύο θυμάτων, επέμενε από την πρώτη στιγμή: Η "θεωρία" της εξαφάνισης των δύο κοριτσιών δεν… έστεκε

Το πλακάκι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ήταν σπασμένο. Έσπασε από τα χτυπήματα με τον γρύλο, με τον οποίο ο δράστης δολοφόνησε τα θύματά του. Στην σκάλα υπήρχαν σημάδια από γδάρσιμο κατά την μεταφορά των πτωμάτων. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Μυτιλήνης, που εξέτασαν τη διπλή δολοφονία με θύματα δύο αλλοδαπές γυναίκες, δεν τα πρόσεξαν. Γιατί; Στην υποτυπώδη έρευνα που διενήργησαν για την εξαφάνιση της 29χρονης Βαλμπόνα Πέπα και της 21χρονης Βραζιλιάνας φίλης της, Ρόζα Μάσια, έκριναν σκόπιμο να μην πάνε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμεναν. Περιορίσθηκαν σε όσα τους είπε τηλεφωνικά ο ξενοδόχος!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι άξιο απορίας πώς δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον δολοφόνο των δύο γυναικών. Και όμως ο δράστης ήταν μπροστά στα μάτια τους. Ο 56χρονος Στέλιος Φτεριανός, που αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν ο στυγερός δολοφόνος, σχετιζόταν με τις δύο γυναίκες. Παίζοντας θέατρο, μάλιστα, ταξίδεψε με την αδελφή ενός εκ των θυμάτων από την Αθήνα στη Μυτιλήνη για την ανεύρεση των δολοφόνων. Ως φιλικό πρόσωπο των δύο γυναικών εξετάσθηκε στο Τμήμα της Μυτιλήνης. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν αβασάνιστα όλους τους ισχυρισμούς του και ο φάκελος έκλεισε με τρεις καταθέσεις!

Με τον γρύλο

Τα ίχνη των δύο κοριτσιών χάθηκαν στις αρχές του Αυγούστου του 2002. Οι δύο κοπέλες είχαν πάει διακοπές στην Μυτιλήνη με τον Στέλιο Φτεριανό. Ύστερα από καβγά για ερωτικούς λόγους ο Φτεριανός δολοφόνησε με τον γρύλο του αυτοκινήτου του την Βαλμπόνα Πέπα και στη συνέχεια σκότωσε και τη φίλη της επειδή είδε τη σκηνή. Για κακή του τύχη όμως στις έρευνες μπήκε η αδελφή της Πέπα, Συλβάνα, η οποία επέμενε ότι η υπόθεση της εξαφάνισης είναι ύποπτη. Έπειτα από έρευνα που έκανε βρήκε τον Στέλιο Φτεριανό και μαζί πήγαν στην Μυτιλήνη.

Ο Φτεριανός ισχυρίσθηκε ότι οι δύο κοπέλες τού είχαν ζητήσει να τις μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στο λιμάνι επειδή είχαν κανονίσει συνάντηση με κάποιους γνωστούς τους. Αρχικά είπε ότι τις μετέφερε στις 10 το πρωί και αργότερα ισχυρίσθηκε ότι τις μετέφερε στις 12 το μεσημέρι. Όταν οι αστυνομικοί ρώτησαν τον Φτεριανό γι' αυτό, αυτός ισχυρίσθηκε ότι η Βραζιλιάνα χόρευε και το έσπασε.

Για να την παντρευτεί

Τον Σεπτέμβριο ανέλαβε την υπόθεση η Ασφάλεια Αττικής και ο ένας με1τά τον άλλο οι ισχυρισμοί του δράστη άρχισαν να καταρρίπτονται. Τότε διαπιστώθηκε ότι ο δράστης, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία των δύο κοριτσιών, είχε πάει σε συμβολαιογράφο για να κινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου του. Σκόπευε να παντρευτεί την Βαλπόνα Πέπα. Η ίδια όμως δεν ήθελε κάτι τέτοιο!

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η

Πέντε χρόνια μετά, η αυτοκτονία αποδείχθηκε στυγερό έγκλημα!

Η 26χρονη καθηγήτρια μουσικής Λία Τρικαλιώτη

Μια νεαρή κοπέλα από την Κέρκυρα, η 26χρονη καθηγήτρια μουσικής Λία Τρικαλιώτη, τον Νοέμβριο του 1997 βρίσκεται νεκρή σε χαράδρα βάθους 250 μέτρων. Η Αστυνομία αποδίδει τον θάνατό της σε αυτοκτονία. Αν οι γονείς της άτυχης κοπέλας δεν γύριζαν γη και ουρανό, δεν θα αποδεικνυόταν ποτέ ότι έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας!

Τα λάθη και οι παραλείψεις των αστυνομικών, οι οποίοι διενήργησαν την έρευνα ήταν πολλά. Στο σημείο που βρέθηκε νεκρή η 26χρονη καθηγήτρια η αστυνομική έρευνα δεν κατάφερε να… βρει ούτε την τσάντα του θύματος. Αμερικανοί τουρίστες, που περνούσαν τυχαία από το σημείο, βρήκαν το πολύτιμο πειστήριο, το οποίο και παρέδωσαν. Τι ακολούθησε στη συνέχεια; Η κατάθεση των τουριστών δόθηκε σε αστυνομικό, αλλά όχι στο τμήμα: σε καφενείο της περιοχής, με διερμηνέα έναν σερβιτόρο!

Επίσης, οι αστυνομικοί παρέλειψαν να ερευνήσουν το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του θύματος. Ακόμη σημαντικότερο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι τη νεκροψία πραγματοποίησε παθολογοανατόμος και όχι ιατροδικαστής. Ο πρώτος υποστήριξε ότι ο θάνατος "προκλήθηκε από πτώση, από μεγάλο ύψος και είναι πιθανή η αυτοκτονία". Οι ιατροδικαστές που κλήθηκαν εκ των υστέρων από την οικογένεια διαπίστωσαν ότι "το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας ουδόλως ευσταθεί"!

Για τους λόγους αυτούς η οικογένεια της Λίας Τρικαλιώτη, στις 30 Δεκεμβρίου 2002, κατέθεσε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή εναντίον του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καταγγέλλοντας τις παραλείψεις των αστυνομικών, κατά τη διερεύνηση των τραγικών συνθηκών θανάτου της.

Η αγωγή οδήγησε σε τρεις αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες, εκταφή του πτώματος και νέες εξετάσεις ιατροδικαστών, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία και όχι αυτοκτονία!

Οι παραλείψεις της Αστυνομίας άρχισαν από την επόμενη κιόλας ημέρα του μοιραίου γεγονότος, όταν βρέθηκε στην κορυφή του κάστρου "Αγγελόκαστρο" το αυτοκίνητό της. Χωρίς καμία έρευνα το Ι.Χ. μεταφέρθηκε σε αφύλακτο χώρο στάθμευσης απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα. Έρευνα για αποτυπώματα δεν έγινε ποτέ. Όσον αφορά την έκθεση ανεύρεσης που συντάσσεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν κρίθηκε σκόπιμο να συνταχθεί!

Ο κατάλογος των λαθών δεν έχει τελειωμό. Δεν απομονώθηκε ο χώρος όπου βρέθηκε το πτώμα της νεαρής κοπέλας και δεν ελήφθησαν φωτογραφίες, ώστε αξιοποιηθούν τυχόν ευρήματα. Εκεί όπου ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο υπήρχαν διάφορα αντικείμενα (φιάλες νερού, σόδας, σωρό από αποτσίγαρα από τα οποία μέρος μόνο ήταν της μάρκας που κάπνιζε η Λία Τρικαλιώτη), τα οποία "όχι μόνο δεν εξετάσθηκαν αλλά ούτε καν περισυνελλέγησαν", καταγγέλλουν στην αγωγή τους οι συγγενείς της 26χρονης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αιτιολόγηση των αστυνομικών για τις παραλείψεις. Οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι που το πετάει ο ανώτερος στον κατώτερο. Ο διοικητής του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος κατέθεσε ότι την επίμαχη περίοδο έλειπε σε άδεια! Ο αστυνομικός, που τον αναπλήρωνε, υποστήριξε ότι υπεύθυνος για τη συλλογή των στοιχείων ήταν άλλος αστυνομικός.

Με επιμονή των γονιών ζητείται να εξετασθούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της κόρης τους. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό από τους αστυνομικούς. Όταν δέκα μήνες αργότερα η Πταισματοδίκης ζήτησε από τις εταιρείες τηλεφωνίας τους αναλυτικούς καταλόγους ήταν αργά. Λόγω της καθυστέρησης, τα στοιχεία είχαν χαθεί.

Και όμως, τα πρώτα ερωτήματα και οι αμφισβητήσεις είχαν γεννηθεί αμέσως μετά την εξέταση του πτώματος. Η κοπέλα τα μόνα τραύματα που είχε ήταν ελαφρά κατάγματα, μώλωπες και αιματώματα…

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3η

Από τύχη τα ματωμένα αντικείμενα δεν πετάχτηκαν!

Χρύσα Πέτση. Η εν διαστάσει σύζυγος του θύματος Αλέξανδρου Πέτση, από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι κάτι κακό είχε συμβεί στον πρώην σύζυγό της

Στην υπόθεση του 52χρονου Αλέξανδρου Πέτση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξαρχείων που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν την εξαφάνισή του, τον Ιούνιο του 2002, δεν έκριναν σκόπιμο να εξετάσουν την αποθήκη του διαμερίσματος όπου διέμενε η φίλη του. Αν έψαχναν, θα έβρισκαν προσωπικά αντικείμενα του θύματος γεμάτα από κηλίδες αίματος και θα ήξεραν εγκαίρως ότι αναζητούν ένα πτώμα κια όχι έναν εξαφανισμένο!

Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει πάρει τον σωστό δρόμο, εάν οι αστυνομικοί άκουγαν τις εκκλήσεις τής εν διαστάσει συζύγου του θύματος, Χρύσα Πέτση, η οποία από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι κάτι κακό είχε συμβεί στον πρώην σύντροφό της.

Τελικά, όταν βρέθηκε - και αναγνωρίστηκε το τεμαχισμένο πτώμα του 52χρονου άνδρα, στη Σαρωνίδα - οι αξιωματικοί της Σήμανσης ερεύνησαν το διαμέρισμα για δεύτερη φορά, κατάφεραν να βρουν τις… κηλίδες του εγκλήματος! Αν και το διαμέρισμα είχε ξαναβαφτεί και ήταν έτοιμο προς ενοικίαση, τα προσωπικά αντικείμενα του θύματος, που η φίλη του είχε μεταφέρει στην αποθήκη χωρίς να ξέρει τι πραγματικά είχε συμβεί, από σύμπτωση δεν πετάχτηκαν στα σκουπίδια!

Αν οι αστυνομικοί ήταν το ίδιο προσεκτικοί και την πρώτη φορά θα έβρισκαν τα στοιχεία που θα "μιλούσαν" για το έγκλημα.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν αξιοποιήθηκε στην πρώτη φάση της έρευνας, ήταν ο τραυματισμός Ιορδανού που είχε σχέση με την υπόθεση. Ο Γιασίφ Μαριέ είχε σοβαρό τραύμα στο πόδι από μαχαιριά που τον έκανε να κουτσαίνει. Οι αστυνομικοί του Τμήματος αρκέσθηκαν στους ισχυρισμούς του, ότι τραυματίσθηκε πέφτοντας. Όπως αποδείχθηκε, ο Ιορδανός για λόγους ερωτικής αντιζηλίας κατακρεούργησε τον 52χρονο Αλέξανδρο Πέτση.

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε τελικά ύστερα από την επιμονή της Χρύσας Πέτση. Στις 7 Ιουνίου πήγε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του, την οποία θεωρούσε ύποπτη. "Πριν εξαφανισθεί είχε τηλεφωνήσει στην κόρη μας που σπουδάζει στην επαρχία και της είπε ότι θα της βάλει χρήματα στον λογαριασμό της στην τράπεζα", είπε στα "ΝΕΑ" η κ. Πέτση. Στην Αστυνομία ανέφερε και το τηλεφώνημα που έκανε στην κόρη τους η φίλη του θύματος, όταν επέστρεψε από την επαρχία και βρήκε το σπίτι της άνω - κατω. "Δεν θέλω να ξαναδώ τον πατέρα σου μετά τις ζημιές που έκανε στο σπίτι μου", της είπε οργισμένη. "Αυτά δεν σημαίνουν τίποτα. Μπορεί να έκανε τις ζημιές και να τραυματίσθηκε", είπαν οι αστυνομικοί στην κυρία Πέτση. "Συνέχιζαν να μου λένε ότι μπορεί να έφυγε με τη θέλησή του και να βρίσκεται στο εξωτερικό. Κάθε φορά που πήγαινα στο Τμήμα γινόταν καβγάς".

Στην αποθήκη του διαμερίσματος δεν πήγαν οι αστυνομικοί του Τμήματος. Πήγε όμως η κυρία Πέτση, έψαξε και βρήκε το διαβατήριο του θύματος το οποίο παρέδωσε στους αστυνομικούς. Ανάμεσα στους μάρτυρες που κλήθηκαν για κατάθεση ήταν και ο Ιορδανός Γιασίφ Μαριέ. Στους αστυνομικούς τον υπέδειξε η κυρία Πέτση!

"Πώς είναι δυνατόν αυτός ο μικροκαμωμένος άνδρας να κάνει κακό σε έναν άνδρα δύο μέτρα", συνέχιζαν να λένε οι αστυνομικοί. Όταν δύο μήνες μετά βρέθηκε το πτώμα του 52χρονου, οι δέκα καταθέσεις που είχαν λάβει οι αστυνομικοί έγιναν σαράντα! Από την έρευνα βρέθηκε η άδεια παραμονής του Ιορδανού γεμάτη από τα αίματα του Αλέξανδρου Πέτση!