Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Επιστημονική είδηση

( τοξική απειλή από 1.000 βυθισμένα πλοία :: 08-03-2003) 

Τοξική απειλή από 1.000 βυθισμένα πλοία

Μοιάζει σαν το δεύτερο μέρος ενός πολέμου που ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα στον Νότιο Ειρηνικό. Τότε, οι σφοδρές ναυμαχίες ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες κατέληξαν στη βύθιση περισσότερων των 1.000 πολεμικών πλοίων. Σήμερα, κάποια απο τα ναυάγια αυτά, σαν να μη θέλουν να ξεχαστούν, στέλνουν αργά αλλά σταθερά στην επιφάνεια της θάλασσας το τοξικό τους φορτίο που όλα αυτά τα χρόνια κρατούσαν στις δεξαμενές τους.

Σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στη Δυτική Αυστραλία μέχρι τις Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, υπολογίζεται ότι βρίσκονται βυθισμένα τουλάχιστον 1.080 θωρηκτά, αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά, καταδρομικά και πετρελαιοφόρα πλοία απο την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα τους κρατούν ακόμη τεράστιες ποσότητες καυσίμων, χημικών και πυρομαχικών. Ορισμένα από αυτά, όπως το αμερικανικό τάνκερ "USS Mississinewa", έχουν οξειδωθεί με αποτέλεσμα να διαρέουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Μόνο το συγκεκριμένο πλοίο την περυσινή χρονιά, διασκόρπισε 91.000 λίτρα καυσίμων προς τη Μικρονησία, εμποδίζοντας τους 700 κατοίκους μιας ατόλης να εξασφαλίσουν την τροφή τους από το ψάρεμα.

Τα πλοία αυτά θεωρούνται μνημεία πολέμου και για πάντα ανήκουν στις χώρες που τα ναυπήγησαν. Αν σκεφθεί όμως κανείς ότι η επιχείρηση για τη στεγανοποίηση μόνο του "USS Mississewa" ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια δολάρια, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιο λόγο καμία απο τις δύο - τότε - αντίπαλες χώρες δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία σήμερα στην εξεύρεση μιας λύσης για να αποτραπεί η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.