Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η κακοκαιρία παρέσυρε και το "προεκλογικό πακέτο" :: 08-03-2003) 

Η κακοκαιρία παρέσυρε και το "προεκλογικό πακέτο"

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

Στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια της κυβέρνησης για "πολιτική διαχείριση" των οικονομικών εξελίξεων, γεγονός που αυξάνει την εσωτερική ένταση στο κυβερνών κόμμα εν όψει του "κρίσιμου μήνα Ιουνίου" και των δημοσκοπήσεων που θα δώσουν τον τόνο, ανοίγοντας ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο.

Ήδη, το "πακέτο Σημίτη" - την εξαγγελία του οποίου στην Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε υποσχεθεί το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου - βρίσκεται "στον αέρα", κυρίως λόγω των αναμενόμενων κακών αποτελεσμάτων στον τουρισμό, αλλά και των σημαντικών ποσών που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία.

Νέο πακέτο. Τώρα, στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να σχεδιάσουν μέτρα για ένα "πακέτο Σημίτη", που θα έχει "βάθος χρόνου" και δεν θα επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό, μιας και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κρίνεται αυτή την περίοδο ως ιδιαίτερα επισφαλής. Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση είχαν επενδύσει πολιτικά στο "πακέτο της Έκθεσης Θεσσαλονίκης", με την προσδοκία ότι θα αποτελούσε τον μοχλό για την αναστροφή του αρνητικού για το κυβερνών κόμμα κλίματος από το φθινόπωρο. Το σενάριο εκείνο προέβλεπε θετικές εξελίξεις - και αναπτέρωση των προσδοκιών για την πορεία των οικονομικών των πολιτών - προς το τέλος του 2003, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εκλογικών δυνατοτήτων του ΠΑΣΟΚ σε μία εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2004.

Τώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούνται και τα απαισιόδοξα σενάρια, τα οποία μιλούν για επιμήκυνση του χρόνου της οικονομικής ανασφάλειας. Μάλιστα, ορισμένοι εισηγούνται στον κ. Κ. Σημίτη να αναθεωρήσει κάποιες από τις παραδοχές του και να γίνει πιο "ευέλικτος", ακόμα και για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Τουρισμός. Αναφορικά με την πορεία του τουριστικού ρεύματος, σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και κάνουν λόγο για αισθητή πτώση στις θεωρούμενες ως "καλές" τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, τόσο λόγω του αναμενόμενου πολέμου όσο και λόγω της ύφεσης που πλήττει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που έχει "αυτόματη" επίπτωση, ειδικά για τις τουριστικές χώρες του Γιουρογκρούπ.

Μάλιστα, στην κυβέρνηση αρχίζει να συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινωνικό πρόβλημα σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, λόγω των αναμενόμενων απολύσεων στον τουριστικό τομέα.

Πληθωρισμός. Παράλληλα, στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία και για τον πληθωρισμό, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ετεροχρονισμένη μίνι έκρηξη στις τιμές των περισσότερων προϊόντων για το δίμηνο μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός ξεφύγει πολύ πάνω από το 4%, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θεωρείται βέβαιο ότι οι περισσότερες τράπεζες θα επιχειρήσουν (παρά τις αντίθετες κυβερνητικές επιθυμίες) να διατηρήσουν το επίπεδο των κερδών τους, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων, κατά το παράδειγμα της Alpha Bank, παρά τη μείωση (κατά 0,25%) των επιτοκίων από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Το επίπεδο του πληθωρισμού - όλο το τελευταίο διάστημα διατηρείται σε επίπεδα περίπου διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα "ελληνικό παράδοξο": Να προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε "αμυντικές" μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να αποφύγει φαινόμενα ύφεσης - και η χώρα μας να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον συγκριτικά υψηλότερων επιτοκίων.