Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αδέσποτες οι ευθύνες :: 14-01-2003) 

Αδέσποτες οι ευθύνες

Κανένας αρμόδιος δεν αναζητεί ποιος σκότωσε με φόλα τα 58 ζώα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Φόλα… εξ ουρανού, τελικά, φαίνεται πως σκότωσε τα 58 ζώα στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Κανένας από τους αρμόδιους φορείς - υπουργείο Γεωργίας, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο - δεν έχει κινήσει διαδικασίες ώστε να βρεθεί ο ένοχος για τη δολοφονία των 58 ζώων

Δεκαπέντε ημέρες μετά το συμβάν, κανένας από τους αρμόδιους φορείς - υπουργείο Γεωργίας, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο - δεν έχουν έχει κινήσει διαδικασίες για να βρεθεί ο ένοχος. Όλοι πάντως εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους… Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες των "ΝΕΩΝ", τα ζώα δολοφονήθηκαν με γεωργικό φάρμακο στην τροφή τους.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τοξικολογικό Εργαστήριο του υπουργείου Γεωργίας (συστεγάζεται με το αντίστοιχο της Ιατρικής Σχολής) πρόκειται για το καρμποφουράν, γεωργικό φάρμακο (εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο), μείγμα καρβαμιδικών εστέρων, το οποίο βρέθηκε σε υπολείμματα τροφής που είχαν καταναλώσει τα ζώα. Τα δείγματα είχαν σταλεί για ανάλυση από τα φιλοζωικά σωματεία. "Η ουσία είναι θανατηφόρα. Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού, για να επιφέρει άμεσα τον θάνατο σ' ένα ζώο", εξηγεί ο κ. Φώτης Παππάς, κτηνίατρος στο Τοξικολογικό Εργαστήριο του υπουργείου.

Οδοιπορικό στους… υπεύθυνους

"ΤΑ ΝΕΑ" προσπάθησαν να αναζητήσουν τους υπεύθυνους φορείς κάνοντας ένα οδοιπορικό στις υπηρεσίες. Πρώτος σταθμός, η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπεύθυνος όμως υπάλληλος, κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης, είπε ότι "έχουμε την εποπτεία μόνο για την οικονομική διαχείριση του κτιρίου στο Ζάππειο και του περιβάλλοντος. Αρμόδια είναι μάλλον η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων"… … Εκεί ο κ. Αθανάσιος Μοντσενίγος, προϊστάμενος του διοικητικού τμήματος στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, όπου ανήκει το Ζάππειο, αν και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, είπε όμως ότι "ο χώρος του Ζαππείου, μέχρι και των Φώτων, οπότε άρχισε να φυλάσσεται από την Αστυνομία εν όψει της ελληνικής προεδρίας, παρέμενε αφύλαχτος. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν είμαστε αρμόδιοι. Πρέπει να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ζαππείου"… "ΤΑ ΝΕΑ" απευθύνθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη συνεδριάσει… "Το πληροφορήθηκα από τις εφημερίδες", λέει ο κ. Διονύσης Σγούρδας, μέλος του συμβουλίου. "Θα θέσω το ζήτημα στις 20 του μήνα που έχουμε συμβούλιο. Είναι πάντως φοβερό!".

Παρά το γεγονός, ότι οι καταγγελίες που έφτασαν στα φιλοζωικά σωματεία από περιοίκους μιλούν για νεκρά ζώα και μέσα στον Εθνικό Κήπο, ο διευθυντής του Εθνικού Κήπου κ. Αριστείδης Φατούρος λέει ότι "κάτι τέτοιο δεν συνέβη στον Κήπο, αλλά στο Ζάππειο"…

Ποινές έως 2.000 ευρώ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Γεωργίας γνωρίζει το περιστατικό, παραπέμπει όμως το θέμα… στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί για τα αδέσποτα και θα προβλέπει ποινές από 300 έως και 2.000 ευρώ καθώς και εξάμηνη φυλάκιση.

Στο θέμα, αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ελευθέριος Βενιζέλος με δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προεδρίας, υπό την προεδρία του κ. Σημίτη. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τις αρμόδιες αρχές του κράτους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επέμβουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα που συνδέουν το υπουργείο Πολιτισμού και την Ολυμπιακή Προετοιμασία με το δυσάρεστο γεγονός.

Τα 33 ζωοφιλικά σωματεία που διοργάνωσαν την πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν έτσι το θέμα. "Έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή νομικών και θα πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια", λέει η κ. Μαρία Κόλλια, εκπρόσωπος των σωματείων και πρόεδρος της Στέγης Ζώων "Αγίου Φραγκίσκου Ασσίζης". Χτες το πρωί, η νέα δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννη δέχτηκε 8 εκπροσώπους σωματείων στο δημαρχείο. Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πρόθεσή της για άμεση δημιουργία ανεξάρτητου φορέα δημοτικού κτηνιατρείου, με την επίβλεψη των ζωοφιλικών σωματείων, όπου θα εμβολιάζονται και θα στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα.

Έξι στις δέκα φόλες από γεωργικά φάρμακα

Γεωργικά φάρμακα και ποντικοφάρμακα, δηλαδή προϊόντα ελεύθερα προσβάσιμα από τον καθένα, αναμεμειγμένα με τροφή, είναι η φόλα. Σπανιότερα χρησιμοποιείται στρυχνίνη, αρσενικό, ακόμη και αντιψυκτικό αυτοκινήτων. "Όλα αυτά είναι δηλητήρια. Προσβάλλουν τα βιολογικά συστήματα των ζώων και οδηγούν στον θάνατο", σημειώνει ο κ. Κώστας Χανδράς, πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Αττικής. Σε παλαιότερη έρευνα που έγινε από το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έξι στις δέκα φόλες είναι καρβαμιδικές ενώσεις (γεωργικά φάρμακα), το 25% είναι οργανοφωσφορικά (λιπάσματα), μία στις δέκα περιπτώσεις είναι αλκαλοειδή και το 4,5% των δηλητηριάσεων προέρχεται από ποντικοφάρμακα.

ΖΩΟΦΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Οι μόνοι που έκαναν καταγγελία…

Μοναδικοί που έκαναν καταγγελία για το θέμα στην Αστυνομία ήταν τα 33 ζωοφιλικά σωματεία. Δεκαπέντε ημέρες μετά την αρχική καταγγελία, ο φάκελος της προανάκρισης υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί από την πλευρά της Αστυνομίας (Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος) στα τέλη Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα σταλεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί για το θέμα. Μέχρι σήμερα, πάντως, κανένας από τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Γεωργίας, Ζάππειο, Εθνικός Κήπος) δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο.