Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οι προτάσεις των κομμάτων για τους "μετανάστες" φοιτητές :: 14-01-2003) 

Οι προτάσεις των κομμάτων για τους "μετανάστες" φοιτητές

ΠΑΣΟΚ "Φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες σπιτιών"

Φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν σπίτια σε φοιτητές προτείνει η υπερνομάρχης και υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά.

"Οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους αντιμετωπίζουν πράγματι αρκετά προβλήματα. Χωρίς να επιδιώκει κανείς να ισοπεδώσει τα σοβαρά βήματα προόδου που παρατηρούνται χρόνο με τον χρόνο στον χώρο της Παιδείας, δεν μπορεί παράλληλα να μην αναγνωρίσει ότι πολλά από τα γνωστά προβλήματα παραμένουν ακόμη άλυτα, όπως το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης. Οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν, ενώ τα ενοίκια των διαμερισμάτων στις "φοιτητουπόλεις" έχουν φτάσει στα ύψη. Οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών, ενώ μέχρι τότε θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα όπως: επιδότηση ενοικίου, παροχή φοροελαφρύνσεων σε όσους ιδιοκτήτες νοικιάζουν σε φοιτητές, βελτίωση συνθηκών στις υπάρχουσες εστίες. Στο ζήτημα της σίτισης παρατηρείται βελτίωση, όμως ακόμη κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ποιότητα ικανοποιεί. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και επέκτασης σίτισης σε περισσότερους. Η δωρεάν περίθαλψη πρέπει να αποκτήσει ευρύτερο χαρακτήρα, όπως και η ενίσχυση πολιτιστικών ομάδων και τοπικών ενώσεων φοιτητών".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

"Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου μετεγγραφών"

Η συνολική δαπάνη μιας οικογένειας με 2 παιδιά από την αρχή ως το τέλος των σπουδών τους αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 175.000 ευρώ, δηλαδή όσο στοιχίζει η αγορά ενός μέσου διαμερίσματος σε μέση περιοχή της Αθήνας (!) υπολογίζει η Ν.Δ. διά του βουλευτή-υπεύθυνου τομέα Παιδείας κ. Γιώργου Καλού, ο οποίος προσθέτει: "Η θλιβερή πραγματικότητα της φοιτητικής μέριμνας έχει βάση την αντιφατική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη: αυξάνουν κατ' έτος τον αριθμό εισακτέων, ενώ μειώνουν την οικονομική ενίσχυση. Έτσι, με βάση εκθέσεις της Ε.Ε., η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις υποτροφίες, τα επιδοτούμενα δάνεια, τις γενικές οικονομικές ελαφρύνσεις κ.ά, με αποτέλεσμα να επιχορηγείται μόνον 3% του φοιτητικού μας δυναμικού! Για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτούνται: - Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου μετεγγραφών. - Αύξηση δαπανών για φοιτητική μέριμνα, ανάλογη του αριθμού εισακτέων. - Καθιέρωση επιδοτούμενων σπουδαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. - Ανάπτυξη ευρέως συστήματος υποτροφιών με κριτήρια κοινωνικά και εκπαιδευτικά. - Στήριξη, με βάση την αξιολόγηση, περισσότερων μεταπτυχιακών προγραμμάτων και φοιτητών.

ΚΚΕ

"Πρόβλημα ο κατακερματισμός των ιδρυμάτων"

Στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης εντοπίζει το πρόβλημα το στέλεχος του ΚΚΕ Παναγιώτης Παλαβός: "Εξετάζοντας το ζήτημα των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής, όλοι θα συμφωνούσαν στο απαράδεκτο της σημερινής πραγματικότητας. Σπουδές κατ' όνομα δωρεάν που στοιχίζουν 600 ευρώ τον μήνα. Στις Εστίες χωράνε κατά μέσο όρο περίπου 1 στους 30, η σίτιση βρίσκεται σε χαμηλά ποιοτικά επίπεδα, τα συγγράμματα κατά κανόνα παραδίδονται καθυστερημένα και το κονδύλι για φωτοτυπίες-σημειώσεις είναι αυξημένο. Ο συνδυασμός υψηλού κόστους διαβίωσης και χαμηλής απορροφητικότητας αποφοίτων σε πολλά Τμήματα αναγκάζει χιλιάδες νέους από φτωχές λαϊκές οικογένειες να εγκαταλείπουν τις σπουδές αν εισαχθούν σε Τμήμα μακριά από την κατοικία τους. Το πρόβλημα είναι πιο οξυμμένο σε ΤΕΙ της περιφέρειας, όπου ο αριθμός των σπουδαστών που εγκαταλείπουν αποτελεί πλειοψηφία, παράδειγμα φωτεινό των ταξικών φραγμών στην παιδεία. Οι ευθύνες της Πολιτείας, που κατά τα άλλα οδηγεί τη χώρα μας στην "κοινωνία της γνώσης", είναι τεράστιες. Η ανώτατη εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται και οι δαπάνες φοιτητικής μέριμνας τελευταία γνωρίζουν μείωση. Στην ένταση του προβλήματος συμβάλλει και η πολιτική της κυβέρνησης να ιδρύεται σε κάθε πόλη και Τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ με γνώμονα την εξυπηρέτηση τοπικής εκλογικής πελατείας και τον κατακερματισμό των ιδρυμάτων, ώστε να είναι πιο πειθήνια στις επιταγές των νόμων της αγοράς και στις οδηγίες της Ε.Ε.".

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

"Έχουν χαθεί ήδη κεκτημένα δικαιώματα"

Κατοχύρωση κεκτημένων που κοντεύουν να απολεσθούν και διεύρυνση δωρεάν στέγασης ζητά ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Νεολαίας του ΣΥΝ Γιάννης Μπουρνούς: "Η πραγματική ελεύθερη πρόσβαση των νέων στη γνώση προϋποθέτει, πέρα από ολοκληρωτική αλλαγή στοχοθεσίας του συστήματος, και μια σειρά κοινωνικών μέτρων, προκειμένου όλοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών.

Τελευταία, κατακτημένα φοιτητικά δικαιώματα (δωρεάν σίτιση, στέγαση, έκπτωση στις μετακινήσεις) αμφισβητούνται έντονα. Ιδιαίτερα εκείνος που σπουδάζει μακριά από τον τόπο διαμονής συναντά το φαινόμενο καθημερινά. Τα ενοίκια στις φοιτητουπόλεις έχουν εκτιναχθεί, οι ελάχιστες Εστίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ η πιο πρόσφατη… "καινοτόμος απάντηση" της κυβέρνησης ήταν το κλείσιμο των Εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να ετοιμαστούν για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων το 2004. Όταν στο πρόβλημα της πανάκριβης στέγης προσθέσουμε το κόστος πάγιων εξόδων (τα φωτοτυπεία στις Σχολές κάνουν "χρυσές δουλειές" πουλώντας κατόπιν συμφωνίας τις σημειώσεις των καθηγητών, ενώ τα κυλικεία, παραχωρημένα σε ιδιώτες, αλλάζουν τιμοκαταλόγους σύμφωνα με την άνοδο της… τιμής πετρελαίου!), καταλαβαίνει κανείς πως, προτού αναζητήσουμε "ευρωπαϊκού τύπου" λύσεις (π.χ. φοιτητικά δάνεια) πρέπει να εξασφαλίσουμε εκ νέου ήδη κατακτημένα δικαιώματα που σήμερα επί της ουσίας θεωρούνται απολεσθέντα. Καλή αρχή θα ήταν η ανέγερση νέων εστιών, η ανακαίνιση των υπαρχουσών, διεύρυνση της δωρεάν στέγασης, αναβάθμιση και διεύρυνση της δωρεάν σίτισης και κατοχύρωση έκπτωσης 50% σε όλες τις υπεραστικές συγκοινωνίες.