Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "επιχείρηση" φτηνή φοιτητική στέγη :: 14-01-2003) 

"Επιχείρηση" φτηνή φοιτητική στέγη

Δηλώσεις Ευθυμίου και υποσχέσεις ότι θα αρχίσει άμεσα προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης των "εξόριστων" φοιτητών

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με "επιχείρηση φτηνή στέγη" για φοιτητές, η οποία περιλαμβάνει οικοδόμηση νέων Εστιών που θα στεγάσουν ακόμα 2.500 άτομα, βελτίωση-ανακαίνιση των υπαρχουσών 8.000 κλινών και, κυρίως, ανέγερση… "φοιτητικών ξενοδοχείων" μέσω αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες, η κυβέρνηση υπόσχεται να ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης των "εξόριστων" φοιτητών

Πολλοί από τους περίπου 100.000 φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την έρευνα που άρχισαν χθες "ΤΑ ΝΕΑ", βιώνουν συνθήκες ανέχειας και ορισμένοι αναγκάζονται ακόμα και να εγκαταλείπουν τις σπουδές. Πρόταση διευκόλυνσής τους είχε ξαναδιατυπωθεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2001, από τον τότε υφυπουργό Παιδείας κ. Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος ζήτησε να ενισχύονται 30.000 τέτοιοι φοιτητές με 50.000 δρχ. τον μήνα ως υποτροφία, η οποία να συνεχίζεται εφόσον επιτυγχάνουν τουλάχιστον στα 3/4 των μαθημάτων κάθε έτους. Τώρα, σε νέο πενταετές σχέδιο ως το 2008, εκτός από το θέμα της στέγασης η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να μελετήσει διεύρυνση χορήγησης κρατικών υποτροφιών και τη δημιουργία συνθηκών για "φθηνό χρήμα" από τις τράπεζες.

Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του υπουργού κ. Π. Ευθυμίου - που επιμένει ιδιαίτερα στο θέμα της φοιτητικής στέγης - και του γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Διον. Κλάδη στα "ΝΕΑ", σύμφωνα με τις οποίες το επόμενο διάστημα τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας θα καταθέσουν νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται δυνατότητα ανέγερσης "φοιτητικών ξενοδοχείων-διαμερισμάτων" με αυτοχρηματοδότηση από ιδιώτες! Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να διαθέτουν ορισμένα δωμάτια δωρεάν σε δικαιούχους και να ενοικιάζουν ποσοστό άλλων σε προσυμφωνημένες τιμές κάτω από αυτές της αγοράς, υπό κρατική εποπτεία. Σε αντιπαροχή θα έχουν δυνατότητα να χρησιμοποιούν άλλους χώρους για χρήσεις που θα συμφωνούνται με το κάθε ΑΕΙ, όπως συνεδριακά κέντρα, γραφεία, ξενοδοχείο, διαμερίσματα, κ.ά.

Η προοπτική της κατασκευής εστιών ξενοδοχειακού τύπου από ιδιώτες φαίνεται να προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των εργολάβων. Και αυτό, καθώς η ρύθμιση έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλά από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και του Γ' ΚΠΣ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και αρκετοί κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλες δραστηριότητες. Μάλιστα, επικεφαλής μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου εκτιμά ότι "τα έργα για την κατασκευή φοιτητικών εστιών μπορούν να προσφέρουν δουλειές στην κατασκευαστική αγορά για πολλά χρόνια".

Ο κ. Κλάδης επεσήμανε ότι στα θέματα σίτισης, δωρεάν συγγραμμάτων, εκπτώσεων στις μεταφορές η χώρα μας είναι μπροστά και όχι πίσω από την υπόλοιπη Ε.Ε. και ότι ειδικά για τη σίτιση διατέθηκαν εφέτος κονδύλια αυξημένα περισσότερο από την αύξηση των συνολικών πόρων για τα ΑΕΙ. Πρόσθεσε δε ότι για την αυτοχρηματοδοτούμενη ανέγερση εστιών για φοιτητές έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κατασκευαστές σε Θράκη, Ιωάννινα, Κρήτη, Κοζάνη, Θεσσαλία και αλλού.

Αρκετά ακριβά τα δάνεια των τραπεζών

Οι παροχές της πολιτείας προς τους Έλληνες φοιτητές απέχουν πολύ από αυτές των Ευρωπαίων συμφοιτητών τους που απολαύουν επιχορηγήσεων, υποτροφιών, δανείων και ελαφρύνσεων. Στη χώρα μας, η κάλυψη των εξόδων για σπουδές περνάει σχεδόν υποχρεωτικά από τα τραπεζικά γκισέ. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν το κενό της πολιτείας με προγράμματα δανειοδότησης με σχετικά προνομιακούς όρους, όμως και πάλι το χρήμα είναι πολύ ακριβό. Υπάρχουν και επιδοτούμενα δάνεια, όμως αφορούν μόνο μεταπτυχιακές σπουδές.

Καταναλωτικά δάνεια σπουδών

Το ποσό που μπορεί κανείς να δανειστεί αρχίζει από 900 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 25.000, με προσκόμιση δικαιολογητικών αγορών. Η περίοδος αποπληρωμής κυμαίνεται από 6 έως 72 μήνες. Το επιτόκιο είναι αυτό των κλασικών καταναλωτικών δανείων, κυμαίνεται δηλαδή από 8,00 έως και 9,65% (πλέον εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75). Η δυνατότητα χρήσης περιόδου χάριτος κυμαίνεται από 6 έως 48 μήνες. Σε μερικές περιπτώσεις η περίοδος χάριτος μεταφράζεται σε μηνιαία καταβολή μόνο τόκων. Τα έξοδα φακέλου είναι μειωμένα κατά 50%. Οι τράπεζες δίνουν μαζί και παροχές που συνήθως περιλαμβάνουν έκδοση πιστωτικής κάρτας με προνομιακό επιτόκιο, δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο και δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού καταθέσεων με δικαίωμα υπερανάληψης. Για όσους δεν έχουν δικό τους εισόδημα, είναι απαραίτητο να εγγυηθεί ο γονέας. Απαιτείται βεβαίωση φοίτησης.

Προσωπικά δάνεια σπουδών

Τα προσωπικά δάνεια παρέχουν μετρητά από 600 έως 3.000 ευρώ και χορηγούνται για κάλυψη εξόδων διαβίωσης, βιβλίων/συγγραμμάτων, ταξιδιών, πληρωμή ενοικίων, κ.ά. Οι περισσότερες τράπεζες ζητούν εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος.

Στην περίπτωση που ο σπουδαστής δεν έχει δικά του εισοδήματα, εγγράφεται ως εγγυητής του δανείου ο γονέας, που πρέπει να έχει εισοδήματα από 8.000 ευρώ και άνω. Σήμερα, το επιτόκιο για αυτού του είδους δάνεια φθάνει μέχρι 8,96%. Η περίοδος χάριτος κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες.

Ανοικτά προσωπικά σπουδαστικά δάνεια

Με εγγύηση του γονέα ή του κηδεμόνα ο σπουδαστής έχει πρόσβαση στα δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης με μέγιστο όριο χρηματοδότησης τα 3.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά, ισχύει ό,τι και για τα προσωπικά.

Επιδοτούμενα δάνεια για μεταπτυχιακές σπουδές

Χορηγούνται μόνο από την Εθνική και την Alpha bank. Στην Εθνική το ύψος του δανείου φτάνει μέχρι τα 5.869 ευρώ για σπουδές επιπέδου master και μέχρι 8.804 ευρώ για διδακτορικό. Το ποσό καλύπτεται κατά 100% με εγγύηση του Δημοσίου. Η διάρκεια είναι 15ετής, συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος που λήγει ένα έτος μετά το τέλος του προβλεπόμενου έτους σπουδών. Για όσους άνδρες δεν έχουν υπηρετήσει θητεία, παρατείνεται για 18 μήνες. Το επιτόκιο επιδοτείται σε ποσοστό 50% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και διαμορφώνεται σε τρεις μονάδες πάνω από το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας.

"Όπως παίρνω τον μισθό, έτσι τον δίνω"

Είναι τυπικό παράδειγμα οικογενειάρχη με μέσο εισόδημα και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα σπουδάζει σε άλλη πόλη. Στο πρόσωπό του εικονίζεται η κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών που βαρυγκωμούν για τις σπουδές των παιδιών τους. "Έχω καταντήσει να κάνω απλά διακίνηση χρημάτων. Όπως τα παίρνω, έτσι τα δίνω. Και μια ημέρα να μη δουλέψω, θα πρέπει να δουλέψω την επομένη διπλά για να τα βγάλουμε πέρα. Όσο για αποταμίευση, το ακούω σαν αστείο. Αγωνία μου είναι μην πάθω κάτι. Αν συνεχίσει έτσι οριακά η κατάσταση, ίσως θα πρέπει να σκεφτεί και η γυναίκα μου το ενδεχόμενο να πάει, ξανά, να εργαστεί…".

Ο κ. Τάσος Οικονομίδης είναι μεταφορέας και έχει 2 κόρες. Η μεγάλη σπουδάζει στη Φλώρινα και η άλλη, η οποία είναι ακόμα πολύ μικρή, είναι κοντά του στην Αθήνα. Η μεγάλη υπολογίζει πως του στοιχίζει για να ζει σε δυάρι διαμέρισμα (με ενοίκιο 80.000 δρχ, πάλι καλά…) περίπου 230.000-250.000 δρχ. τον μήνα. Επίσης, 230.000 πληρώνει για το στεγαστικό δάνειο και η μικρή, που δεν μπήκε ακόμα στα δύσκολα, υπολογίζει να του "κοστίζει" άλλες 50.000-60.000. Όλα τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης της οικογένειας περιορίζονται σε ακόμα περίπου 200.000 τον μήνα. Και ο κ. Οικονομίδης αναγνωρίζει πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλούς αντίστοιχους οικογενειάρχες…

Στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Η Αννέτα Γκουρτσιλίδου τελείωσε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τώρα βρίσκεται στο πρώτο έτος των μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται με μερική απασχόληση σε μεγάλο πρακτορείο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

"Ξεκίνησα γιατί ήθελα να έχω το δικό μου εισόδημα και να διευκολύνω οικονομικά και τους γονείς μου, οι οποίοι τα πρώτα χρόνια μού έστελναν χρήματα για τις σπουδές μου. Ευτυχώς, η δουλειά είναι στο αντικείμενο που σπούδασα, ενώ το ωράριο είναι ελεύθερο, οπότε δεν έχω πρόβλημα με τα μαθήματα. Όταν είσαι από άλλη πόλη τα έξοδα είναι πολλά. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια και το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλά, ενώ και η διασκέδαση είναι ακριβή. Επιπλέον, όσο μεγαλώνεις οι ανάγκες αυξάνονται. Οι γονείς πάντα βοηθάνε, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν για μια ζωή. Και πάλι είμαι από τις τυχερές, γιατί αρκετά παιδιά αναγκάστηκαν να δουλέψουν από τον πρώτο χρόνο".