Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στο ευρωδικαστήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα :: 06-03-2003) 

Στο Ευρωδικαστήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Με 7 "κατηγορίες" η παραπομπή της Ελλάδας

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Σε εκπαιδευτικές… "καραμπόλες" με πολλούς εμπλεκομένους οδηγεί τελικά η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλιπή μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας 89/48 περί αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στο εθνικό μας Δίκαιο.

Παρά τη θέση του υπουργείου Παιδείας ότι το εθνικό Δίκαιο υπερισχύει του κοινοτικού σε θέματα Παιδείας, συνεπώς αφού τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια απαγορεύονται από το Σύνταγμα δεν πρόκειται τα Κολέγια να αναγνωριστούν ποτέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς παραπέμπει σε δίκη

Η χώρα μας παραπέμπεται με 7 "κατηγορίες", που δεν αφορούν μόνο την υπόθεση των μηχανικών 3ετούς φοίτησης τους οποίους αρνείται να εγγράψει το ΤΕΕ, με υποστήριξη και του Πολυτεχνείου της Αθήνας, που προσφέρει 5ετείς σπουδές. Μεταξύ άλλων, αφορά και την άρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει τα πτυχία των ελληνικών ιδιωτικών Κολεγίων που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Χθες μάλιστα, όπως είπε στα "ΝΕΑ" η δικηγόρος πολλών μηχανικών που έχουν προσφύγει εναντίον του ΤΕΕ στο Ευρωδικαστήριο κ. Κωνσταντίνα Φουντέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η υπόθεση έλαβε αριθμό παραπομπής και ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τις 13 Μαρτίου να διατυπώσει γραπτώς τις απόψεις της. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως, σε χθεσινή του ανακοίνωση, αναφέρει για πολλοστή φορά ότι "το θέμα της οδηγίας δεν συνδέεται με άμεσο η έμμεσο τρόπο με οποιαδήποτε αναγνώριση, ακαδημαϊκή η επαγγελματική, των τίτλων σπουδών των λεγόμενων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών".

Ποιες είναι οι κατηγορίες

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι 7 "κατηγορίες" για τις οποίες η Ελλάδα θα λογοδοτήσει στο Ευρωδικαστήριο, όπως προκύπτουν από την "αιτιολογημένη γνώμη" (σ.σ.: την "προειδοποίηση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραπομπή). Αναφέρεται λοιπόν ότι η Ελληνική Δημοκρατία παραβιάζει την οδηγία:

1. "Αποκλείοντας από το πεδίο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος (με το οποίο έγινε η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό Δίκαιο) τα πρόσωπα που έχουν ασκήσει το σχετικό επάγγελμα στην Ελλάδα".

2. "Μη αναγνωρίζοντας διπλώματα που υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους-μέλους στα πλαίσια σπουδών, βάσει συμφωνιών δικαιόχρησης". Αυτή είναι η περίπτωση των Κολεγίων που συνεργάζονται κάτω από τέτοιες συμφωνίες τύπου "φραντσάιζ" με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, παρέχοντας σπουδές στην Ελλάδα και πτυχίο από το εξωτερικό. Μάλιστα μέσα στο κείμενο αναφέρεται ότι - πάντα σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ε.Ε. - η έκδοση τέτοιων πτυχίων δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Ελλάδα, αλλά μόνο από τη χώρα στην οποία εδρεύει το Πανεπιστήμιο που τα εκδίδει και πως η Ελλάδα μπορεί μόνο να ελέγξει τη γνησιότητα της συμφωνίας μεταξύ του Κολεγίου και του ξένου Πανεπιστημίου. Πάγια θέση της χώρας μας, εκφρασμένη από τον κ. Π. Ευθυμίου, είναι ότι το εθνικό Δίκαιο υπερισχύει του κοινοτικού σε θέματα Παιδείας, συνεπώς αφού τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια απαγορεύονται από το Σύνταγμα, δεν πρόκειται τα Κολέγια να αναγνωριστούν ποτέ. Ωστόσο, η Επιτροπή μάς παραπέμπει σε δίκη.

3. "Προβλέποντας επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων σε περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι η οδηγία". Αυτό αφορά κυρίως περιπτώσεις μηχανικών με 3ετείς σπουδές, από τους οποίους ζητείται πρακτική άσκηση ή δοκιμασία επάρκειας επειδή δεν έχουν 5ετείς σπουδές.

4. "Αναθέτοντας στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας την αρμοδιότητα να εξετάζει αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορήγησε την υπό κρίση βεβαίωση ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση".

5. "Καθιστώντας υποχρεωτική την επιλογή από τον μετανάστη (σ.σ.: που σπούδασε έξω και ήλθε να εργαστεί εδώ) ενός αντισταθμιστικού μέτρου, πριν από την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου αναφορικά με την αίτηση αναγνώρισης".

6. "Μη λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική αναγνώριση των προσόντων όσον αφορά τις προϋποθέσεις απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και την εγγραφή στο ΤΕΕ" και

7. "Απαιτώντας προσκομιδή πιστοποιητικών θεωρημένων από την ελληνική προξενική αρχή και μεταφρασμένων από το ΥΠΕΞ ή δικηγόρο".

Είναι προφανές λοιπόν ότι η "καραμπόλα" αφορά πάρα πολλούς.

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Χρειάζεται εθνική στρατηγική

Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Θ. Ξανθόπουλος είπε χθες στα "ΝΕΑ" ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει να αρνείται εγγραφή μηχανικών 3ετούς φοίτησης και να ζητά ακαδημαϊκή ισοτιμία του ΔΙΚΑΤΣΑ και έκρινε ότι "η επόμενη ημέρα" από τη δίκη θα είναι πολύ δύσκολη, γι' αυτό κάλεσε σε εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του θέματος. Η δικηγόρος μηχανικών 3ετούς φοίτησης κ. Φουντέα είπε ότι η χώρα μας θα καταδικαστεί μαζί με το ΤΕΕ, αλλά και τη… ΔΕΗ, που αρνείται να αναβαθμίσει μισθολογικά τέτοιους μηχανικούς-υπαλλήλους της. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι προβάλλει ανακριβείς ισχυρισμούς πως το θέμα δεν αφορά τα "κολέγια". Και το υπουργείο Παιδείας κατηγόρησε το ΤΕΕ ότι δεν εφαρμόζει την οδηγία και ότι όφειλε από το 1991 να είχε προβάλει τις θέσεις του, κάλεσε σε διάλογο όλων των εμπλεκομένων και επανέλαβε ότι θέμα "κολεγίων", παρόλα αυτά, δεν υφίσταται.