Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( κάνουν τον... λογαριασμό :: 06-03-2003) 

Κάνουν τον… λογαριασμό

Οι ΗΠΑ μετρούν φίλους, εχθρούς και στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οι ΗΠΑ μετρούν τις δυνάμεις τους. Την ώρα που περιμένουν τη νέα τουρκική απάντηση, αναπτύσσουν στρατεύματα για την πραγματοποίηση του σχεδίου Β' εάν η Τουρκία πάλι αρνηθεί. Ταυτόχρονα, ζητούν από τη Γερμανία να συμβάλει οικονομικά στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ - κάτι που η Γερμανία αρνείται σθεναρά.

Μπορεί ο Μπους να δήλωνε χθες "ώρα να σταθούμε όρθιοι και να μετρηθούμε", αναφερόμενος στον αμερικανικό αγώνα να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι για να περάσει το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά την ίδια ώρα μετρούσε στρατιωτικές δυνάμεις και εξέταζε τις τελευταίες λεπτομέρειες των πολεμικών σχεδίων, μαζί με τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, που θα τεθεί επικεφαλής του πολέμου, και τον Ράμσφελντ. Από τα βασικά θέματα που απασχολούν το επιτελείο, είναι αυτό της Τουρκίας.

"Το συγκεκριμένο οικονομικό πακέτο για το οποίο κάναμε συνομιλίες βασιζόταν στη βοήθεια και συνεργασία που η Τουρκία θα μας παρείχε σε οποιοδήποτε σχέδιο για τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να αυξήσουν το ποσό των δωρεών και δανείων προς την Τουρκία, για να ξαναδοκιμάσουν να εξασφαλίσουν την έγκριση του αιτήματός τους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στα όσα υπόσχονται οι ΗΠΑ στην Τουρκία, περιλαμβάνεται και η δέσμευση ότι οι Τούρκοι θα έχουν λόγο στα όσα θα συμβούν στο Βόρειο Ιράκ.

Καθυστέρηση

Και δεν είναι μόνο το ακόμα άλυτο θέμα του βορείου μετώπου του πολέμου εναντίον του Ιράκ που εκκρεμεί και καθυστερεί την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το εναλλακτικό πολεμικό σχέδιο Β', είναι η ανάπτυξη της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας από το Κουβέιτ - κάτι που θα γίνει σε μία με δύο εβδομάδες. Και εξαιτίας αυτών των δύο παραγόντων, η επίθεση εναντίον του Ιράκ θα μπορούσε να καθυστερήσει έως τα τέλη Μαρτίου.

Αυτή η καθυστέρηση όμως διευκολύνει τις ΗΠΑ στην παρούσα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί. Και αυτό γιατί συμπίπτει με το διπλωματικό χρονοδιάγραμμα. Η πραγματοποίηση της ψηφοφορίας πάνω στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα συνέπιπτε, σε αδρές γραμμές, με την άφιξη στο Κουβέιτ πολλών ελικοπτέρων της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Άλλες μονάδες στο Κουβέιτ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα βόρεια του Ιράκ νωρίτερα εάν παρουσιαζόταν τέτοια ανάγκη.

Ελπίζουν στην Τουρκία

Στα τέλη επίσης της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να γίνει η ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στα σύνορα του Βόρειου Ιράκ με την Τουρκία, εάν φυσικά η Τουρκία δεχθεί αυτή τη φορά το αμερικανικό αίτημα - κάτι που ακόμα ελπίζουν οι Αμερικανοί στρατηγοί του Πενταγώνου.

Όσο λοιπόν βολεύει το στρατιωτικό χρονοδιάγραμμά τους - το οποίο έχει υποστεί, κυρίως εξαιτίας της προσωρινής άρνησης της Τουρκίας, πολλές τροποποιήσεις - οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν τη διπλωματική οδό.

Εξάλλου, έχει φουντώσει και η συζήτηση για τη μετά Σαντάμ Χουσεΐν εποχή στο Ιράκ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διέψευσε χθες πληροφορίες των "Times", σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΗΕ κατήρτισε τον Φεβρουάριο σχέδιο που προβλέπει την εγκαθίδρυση στο Ιράκ μιας μεταβατικής κυβέρνησης μετά την πτώση του Ιρακινού προέδρου. Ο Ανάν πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει κάνει "έκτακτες προετοιμασίες όσον αφορά τις ανθρωπιστικές πτυχές" ενός πολέμου στο Ιράκ και πως "έχει μια πρώτη άποψη αυτού που θα συμβεί σε περίπτωση πολέμου και των άλλων πτυχών που αφορούν ένα μεταπολεμικό Ιράκ".

Η Γερμανία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει το κόστος, ή μέρος του, για την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ. Απολύτως υπεύθυνες οι ΗΠΑ για ό,τι συμβεί στη μεταπολεμική εποχή στο Ιράκ και στην πέριξ περιοχή, επισήμανε ο Γιόσκα Φίσερ σε συνέντευξη στο περιοδικό "Στερν", όπου τόνισε ότι "οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διατήρηση της συνοχής του Ιράκ και τη σταθερότητα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή", αν κάνουν τελικά στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.