Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( "θέλουν τη δίκη ριάλιτι σόου" :: 06-03-2003) 

"Θέλουν τη δίκη ριάλιτι σόου"

Δηλώσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα για το θέμα τής ΤV

Η δίκη της 17Ν κατατάσσεται στις πιο πολυπρόσωπες δικαστικές υποθέσεις. Κάθε μέρα ωστόσο κάποιοι παράγοντες προβάλλουν, για εντελώς ειδικούς λόγους ο καθένας. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Βασίλης Μαρκής, ο οποίος κάθε άλλο παρά ρόλο… αναπληρωματικού διαδραματίζει στη διαδικασία, ο δικηγόρος Δημ. Ευαγγελάτος, πληρεξούσιος των ΕΛΤΑ, η Γιάννα Κούρτοβικ, συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Κουφοντίνα - Σωτηροπούλου, και ο Γιάννης Σερίφης είναι τα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε χθες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΗΣ: (Αναπληρωτής εισαγγελέας)

"Είναι μια δίκη που διεξάγεται με άδεια αίθουσα…"

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν ξεπρόβαλε η ιδιωτική τηλεόραση, το ζήτημα της αποβολής της κάμερας από τις δικαστικές αίθουσες είχε βρεθεί για πρώτη φορά στο προσκήνιο. Ο εισαγγελέας Βασίλης Μαρκής είχε ταχθεί τότε υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης των δικών, αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν κύλησε πολύ νερό στο (τηλεοπτικό) αυλάκι… Ο τρόπος που τα κανάλια χειρίστηκαν τις δίκες επί μία δεκαετία έχει πείσει πια τον εισαγγελέα Εφετών ότι κάμερα σημαίνει "σόου" και καλό είναι να μην περνά την είσοδο των δικαστηρίων. Το είχε δηλώσει ευθαρσώς πριν από λίγους μήνες στα "ΝΕΑ", το ξεκαθάρισε χθες και στο δικαστήριο: "Κάποιοι θέλουν να τους μετατρέψουν σε πρωταγωνιστές σίριαλ και ριάλιτι σόου…", είπε για τους παράγοντες της δίκης. Και στρέφοντας το βλέμμα στη μισοάδεια δικαστική αίθουσα, σημείωσε με έμφαση: "Αν είχα 2.000 ανθρώπους απ' έξω να προσπαθούν να παραβιάσουν τις πόρτες για να παρακολουθήσουν τη δίκη, θα μπορούσα να προβληματισθώ για το θέμα της δημοσιότητας. Αλλά σε μια δίκη που διεξάγεται με άδεια αίθουσα, με ανοικτές τις πόρτες, το ότι στερείται δημοσιότητας επειδή δεν μπορούν να μπουν οι κάμερες της τηλεόρασης είναι μάλλον παραλογισμός…".

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της μεγάλης δίκης είναι από τα πιο "δυνατά χαρτιά" στο εισαγγελικό Σώμα. Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων επί τρεις συνεχείς θητείες και, παράλληλα, με εξαιρετική κατάρτιση και πλούσια εμπειρία από σημαντικές δίκες που έγιναν, μάλιστα, στην ίδια αίθουσα (εταιρεία δολοφόνων, δίκη Παλαιστινίων για την έκρηξη βόμβας στην Πόρτα), για πολλούς νομικούς είναι "ευτύχημα" που βρίσκεται και σε αυτή την έδρα. Εκτός της τηλεόρασης, χθες έβαλλε και κατά του συνηγόρου που σε συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο υποστήριξε περίπου ότι είναι προειλημμένη η απόφαση του δικαστηρίου. "Στην αίθουσα", διαμήνυσε στον συνήγορο, "πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο όριο θεσμικού σεβασμού της μιας πλευράς προς την άλλη και των δύο πλευρών προς την έδρα… Ήρθαμε εδώ με ανοικτή καρδιά, κουβαλώντας ο καθένας μια δικαστική ιστορία πίσω του, για να αξιολογήσουμε ανθρώπινες συμπεριφορές… Ασκούμε τα καθήκοντά μας με τρόπο που τον καθένα από εμάς τον έχει καθιερώσει στη συνείδηση του νομικού κόσμου και αυτό θα κάνουμε και σε αυτήν την υπόθεση…".

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Συνήγορος υπεράσπισης Κουφοντίνα-Σωτηροπούλου)

"Η δίκη αναμεταδίδεται στα… παράθυρα"

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Κουφοντίνα - Σωτηροπούλου, ήταν στη χθεσινή τοποθέτηση της για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης σε φόρμα. Στην προσπάθειά της να πείσει το δικαστήριο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διεξαγωγή της δίκης ως έχει, μίλησε για ώρα, μίλησε για όλους, και μίλησε γι' άλλη μια φορά για "δίκαιη δίκη". Μια φράση που χρησιμοποιεί συνεχώς.

Για την Ιωάννα Κούρτοβικ κάθε βράδυ η δίκη αναπαράγεται και αναμεταδίδεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και με τις θέσεις των δικαστών να έχουν καταληφθεί από τους "κύριους Κακαουνάκη και Τράγκα". Γεγονός το οποίο, όπως εξήγησε στον πρόεδρο, αποδεικνύεται με ένα… ζάπινγκ. Η κ. Κούρτοβικ επικέντρωσε, ωστόσο, τη βασική αντεπιχειρηματολογία της για την ύπαρξη κάμερας στην αίθουσα του δικαστηρίου λιγότερο στα επιχειρήματα της πολιτικής αγωγής και περισσότερο στην ήδη αρνητική τοποθέτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα πάνω στο θέμα. Απευθυνόμενη προς το δικαστήριο, αλλά στην ουσία στον κ. Β. Μαρκή, η κ. Κούρτοβικ δήλωσε με την αυστηρότητα διευθύντριας που απευθύνεται στους μαθητές της, ότι "αν ο καθένας από σας επικαλεστεί ιδιωτικούς λόγους για τους οποίους δεν θέλετε να φαίνεστε, τότε έχουμε πρόβλημα στη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης".

Ο πρόεδρος δεν μπήκε σ'αυτήν τη φάση στον πειρασμό να ανταπαντήσει, αλλά το έκανε λίγο αργότερα μόλις η κ. Κούρτοβικ ανακεφαλαιώνοντας την τοποθέτησή της άρχισε να κατηγορεί τον Τύπο ως τον βασικό υπεύθυνο για την κατάληξη της Σωτηροπούλου πίσω από τα κάγκελα. "Κοιτάξτε", της είπε ορθά-κοφτά, "τώρα μάς ενδιαφέρει αν θα μπει η κάμερα".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

"Επί 3 μήνες τα κανάλια είναι κάτω από το σπίτι μου"

Ο Γιάννης Σερίφης, έμπειρος περί τις δικαστικές εμπλοκές και διαδικασίες, γνωστός σε όλους μας από παλιά είτε ως κατηγορούμενος είτε ως μάρτυρας είτε, πολύ συχνά, ως συμπαραστάτης διωκομένων συντρόφων του έσπασε χθες τη μονοτονία της δίκης. Οι αλλεπάλληλες αγορεύσεις των δικηγόρων επί του αιτήματος της υπεράσπισης για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης είχαν προκαλέσει ανία, έστω κι αν το θέμα παρουσίαζε ενδιαφέρον. Μόλις λοιπόν ο Γιάννης Σερίφης ζήτησε τον λόγο, όλοι ζωήρεψαν. Οι δικηγόροι, που ήλπιζαν σε μια πρόωρη διακοπή της διαδικασίας (η ώρα ήταν 3 μ.μ.) αφού η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα είχε ολοκληρωθεί και ο πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως δεν θα λάμβανε το δικαστήριο απόφαση χθες, ανασυντάχθηκαν. Πολύ περισσότερο οι δημοσιογράφοι. Άλλωστε, η χθεσινή μέρα δεν έβγαλε πολλές ατάκες. Ο κατηγορούμενος σηκώθηκε και, με την πρώτη φράση, εξέπληξε: "Δεν με ενδιαφέρει αν θα μπουν ή δεν θα μπουν μέσα τα κανάλια". Διαχώριζε τη θέση του από τους συνηγόρους του και τους άλλους κατηγορουμένους; Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ακόμη. "Εγώ δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον προβολής. Δεν έχω σκοπό να μπω σε κάποιο κόμμα, ούτε να ιδρύσω δικό μου. Είμαι ευχαριστημένος που ανήκω στο αντιεξουσιαστικό κίνημα. Για λόγους αρχής και μόνο να μπουν", διευκρίνισε. Και ενοχλημένος πρόσθεσε: "Εγώ προσωπικά έχω κάτω από το σπίτι μου οκτώ μήνες τρεις κλούβες. Όχι αστυνομίας, τηλεόρασης. Καμιά αρχή δεν ενδιαφέρθηκε για την προστασία μου. Επειδή λέτε ότι όλα γίνονται για την προστασία μας. Ας σταματήσει αυτό γιατί δεν είδαμε καμιά προστασία".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: (Συνήγορος πολιτικής αγωγής των ΕΛ.ΤΑ.)

"Οι κάμερες δεν είναι εγγυητές δικαιοσύνης"

Τα ΕΛ.ΤΑ. είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των κατηγορουμένων στη δίκη τής 17Ν. Επιθέσεις είχαν δεχθεί και η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΕΛ.ΑΣ., όπως και πολλές ασφαλιστικές εταιρείες που τώρα δεν παρίστανται εναντίον της οργάνωσης. Ο δικηγόρος Δημήτρης Ευαγγελάτος, χρόνια ολόκληρα προϊστάμενος του Νομικού Τμήματος της ΕΤΕ, εκπροσωπεί στη δίκη τα ΕΛ.ΤΑ. Χθες πήρε τον λόγο για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης της διαδικασίας. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να ταχθεί υπέρ της τηλεόρασης, καθώς ο διάδικος του οποίου τη θέση εξέφρασε δεν είναι φυσικό πρόσωπο που θέλει να αποφύγει τη δημοσιότητα, ο κ. Ευαγγελάτος είπε "όχι". Επικαλούμενος τον Κικέρωνα "είμαστε όλοι δέσμιοι των νόμων για να αισθανόμαστε ελεύθεροι", είπε χαρακτηριστικά: "Μια δίκαιη δίκη δεν μπορεί φυσικά, παρά να είναι δημόσια. Όμως η κοινωνική και συνταγματική επιταγή τής δημοσιότητας δεν συνδέεται άρρηκτα με την απευθείας και απεριόριστη "χωρίς μέτρο" μετάδοση όλων των τεκταινομένων, δηλαδή με τηλεοπτική προβολή. Μια δίκη με πολλή ή χωρίς τηλεόραση, αλλά με κοινό, με εκατοντάδες δημοσιογράφους και ελεύθερη κάλυψη, δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ των προτέρων άδικη".