Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( διχάζουν οι κάμερες :: 05-03-2003) 

Διχάζουν οι κάμερες

"Ναι" από την υπεράσπιση, "όχι" από την πολιτική αγωγή

"Παράθυρο" στον νόμο αναζητούν από χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, αποδεχόμενοι την κάλυψη με… δόσεις, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την κατηγορηματική άρνηση συνηγόρων της πολιτικής αγωγής να αποδεχθούν την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας στη δικαστική αίθουσα.

"Πολιορκήθηκαν" από τα τηλεοπτικά κανάλια η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Μαρί Τερέζ Πινό και ο συνήγορός του Γιάννης Ραχιώτης

Το θέμα της τηλεοπτικής μετάδοσης αναμένεται να κριθεί σήμερα από το δικαστήριο, ύστερα από ένσταση που υπέβαλε χθες ο κατηγορούμενος Πάτροκλος Τσελέντης και δίχασε τους συνηγόρους της δίκης, λίγο πριν πέσει η αυλαία της δεύτερης ημέρας της διαδικασίας.

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, όσοι αγόρευσαν χθες τάχθηκαν υπέρ της παρουσίας της τηλεοπτικής κάμερας, θέτοντας και ζήτημα αντισυνταγματικότητας του πρόσφατου νόμου που απαγορεύει την τηλεοπτική μετάδοση δικών, εκτός και εάν το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη όλων των διαδίκων (έδρα, κατηγορούμενοι, συνήγοροι), κρίνει ότι η μετάδοση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, στο ενδεχόμενο της εισόδου των καναλιών στη δίκη αρνητικός εμφανίστηκε χθες ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρ. Λάμπρου, ενώ την πόρτα στην τηλεόραση φαίνεται ότι κλείνουν οριστικά συνήγοροι της πολιτικής αγωγής που δεν επιθυμούν την τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας.

Στο θέμα, μάλιστα, παρενέβη και ο Δημ. Κουφαντίνας, ο οποίος δήλωσε… αντίθετος στις "μεσαίες λύσεις" και ζήτησε από το δικαστήριο "ή να αποφασίσει να μεταδίδονται τα πάντα, άμεσα και απευθείας ή να μη μεταδίδεται τίποτα!..".

Αναζητούν παράθυρο

Με τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος επιχείρησε να καταγράψει αντιδράσεις, αφού κατά τον νόμο το "όχι" ενός παράγοντα της δίκης αρκεί για να μην επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοση. Έτσι, από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης αναζητούνται νομικές ερμηνείες που μπορούν να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις της πολιτικής αγωγής. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η παρατήρηση της κ. Κούρτοβικ (συνήγορος του ζεύγους Κουφοντίνα - Σωτηροπούλου) ότι το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την τηλεοπτική κάλυψη, με εξαίρεση τις καταθέσεις μαρτύρων που σχετίζονται με το τμήμα τη δικογραφίας, το οποίο καλύπτουν οι διαφωνούντες συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να μη συναινέσουν με την τηλεοπτική κάλυψη οι οικογένειες Μπακογιάννη, Μομφερράτου, Αξαρλιάν και Βρανόπουλου, ενώ χθες δήλωσε αντίθετος και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί την κ. Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, οι συγκεκριμένες οικογένειες είναι πιθανόν να αποδεχθούν τη μερική κάλυψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαιρεθεί η μετάδοση τους τμήματος της διαδικασίας που τις αφορά.

Από τους συνηγόρους υπεράσπισης επικρίθηκε έντονα ο νόμος για την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ενώ ο κ. Ι. Σταμούλης ανέφερε ότι "το ενδεχόμενο κατάχρησης από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών που φοβάται ο νομοθέτης, δεν είναι ικανό να οδηγήσει στον αποκλεισμό της τηλεοπτικής κάμερας, αλλά μόνο στην καταστολή εκείνου που παρεκτρέπεται κατά περίπτωση…".

Ο εισαγγελέας της έδρας υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου και ζήτησε από το δικαστήριο "να μην παρασυρθεί" και "να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των θυμάτων της οργάνωσης". Μεταξύ προέδρου και εισαγγελέα, μάλιστα, υπήρξε και αντιπαράθεση για το θέμα, καθώς ο πρόεδρος δεν ήθελε οι αγορεύσεις να επεκταθούν επί συνταγματικών ζητημάτων, αλλά επεδίωκε να έχει μια πρώτη καταγραφή των θέσεων των παραγόντων της δίκης για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης.

Εκνευρισμός

Η Γαλλίδα σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Μαρί Τερέζ Πινό "πολιορκήθηκε" και χθες από τα τηλεοπτικά κανάλια που προσπάθησαν να της αποσπάσουν μια δήλωση. Λίγο πριν μπει στην αίθουσα του δικαστηρίου, δημιουργήθηκε ένας κύκλος γύρω της από τα τηλεοπτικά συνεργεία και αυτή εναγωνίως προσπαθούσε να ξεφύγει χτυπώντας πολλές φορές το κουδούνι για να ανοίξει η πύλη.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και κατά την έξοδό της, όταν τη συνόδευε ο συνήγορος του συντρόφου της Γιάννης Ραχιώτης. Ο τελευταίος, κάποια στιγμή, φανερά δυσαρεστημένος από την προσπάθεια να του αποσπάσουν κάποια δήλωση, προσπάθησε με το χέρι του να κατεβάσει μια τηλεοπτική κάμερα.

* Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο συνήγορος του Νίκου Παπαναστασίου, τάχθηκε κατά της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ωστόσο επισήμανε ότι "δεν ξέρω αν ο πελάτης μου επιθυμεί τις κάμερες".

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

"Ή όλα ή τίποτα"

Περί τηλεοπτικής κάλυψης η συζήτηση και ο Δημ. Κουφοντίνας ζητεί τον λόγο…

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: "Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή μας; Τι φοβούνται; Μήπως μέσα από τη διαδικασία ότι θα υπενθυμίσουμε το πραγματικό γεγονός ότι οι περισσότερες ενέργειες που έχουμε κάνει ήταν αντιαμερικανικές… Δεν δέχομαι μεσαίες λύσεις. Ή θα αποφασίσετε να μεταδίδονται τα πάντα άμεσα και απευθείας, ή δεν θα μεταδίδεται τίποτα… Ούτε επιλεγμένα δεκάλεπτα, που θα είναι συρραφές βολικών αποσπασμάτων, ούτε μετάδοση με άλλη ρύθμιση που σημαίνει λογοκρισία των ενοχλητικών αποσπασμάτων…".

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Υπάρχει και αξιοπρέπεια

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: "…Κύριε πρόεδρε, υψώνω τη φωνή μου, η δίκη αυτή είναι πολύ σοβαρή, ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Μην παρασυρθείτε. Άλλο δημοσιότητα, άλλο κάμερες… Κι αυτά τα θύματα που θα έρθουν εδώ σε λίγες μέρες να καταθέσουν, κι αυτά έχουν δικαιώματα. Ήδη τούς στέρησαν οι κατηγορούμενοι το δικαίωμα να έχουν πατέρα και σύζυγο. Ας μην έρθει η Πολιτεία να τους στερήσει το δικαίωμα να έχουν και αξιοπρέπεια…".