Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( 300.000 στρατιώτες στον κόλπο :: 05-03-2003) 

300.000 στρατιώτες στον Κόλπο

Η Ρωσία απειλεί για πρώτη φορά ευθέως με βέτο τους Αμερικανούς

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της εξετάζουν το εναλλακτικό Σχέδιο Β - εισβολή μέσω Κουβέιτ, και ήδη στέλνουν άλλες εξήντα χιλιάδες στρατεύματα στον Κόλπο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις τριακόσιες χιλιάδες περίπου. Ταυτόχρονα πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το σχέδιο απόφασής τους.

Εντείνονται, ύστερα από την αναθεώρηση που χρειάστηκε να γίνει από την - προσωρινή - άρνηση της Τουρκίας στο αμερικανικό αίτημα, οι στρατιωτικές προετοιμασίες των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα όμως εντείνεται και ο διπλωματικός τους αγώνας ώστε να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και αυτό όχι επειδή αλλιώς δεν θα γίνει ο πόλεμος, αλλά για να μην έχουν εσωτερικά προβλήματα στις χώρες τους οι Μπλερ και Αθνάρ, αλλά και για να κατορθώσουν οι ΗΠΑ να μοιραστούν με τους Ευρωπαίους το οικονομικό βάρος του πολέμου και της ανασυγκρότησης του Ιράκ. Κάτι που οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ρώσοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανεχθούν.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία δήλωσαν χθες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών τους θα παραστούν την Παρασκευή στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου ο Χανς Μπλιξ θα παρουσιάσει τη νεώτερη έκθεσή του για την πρόοδο στον αφοπλισμό του Ιράκ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας επίσης αναμένεται να παραστούν.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον αγώνα τους ώστε να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο τις εννέα ψήφους που είναι απαραίτητες για να περάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασής τους που εγκρίνει τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ. Εξασφαλισμένες θεωρούνται οι τέσσερις (ΗΠΑ, Βρετανία, Βουλγαρία, Ισπανία), ενώ η Αγκόλα και το Πακιστάν θεωρείται ότι ασπάζονται την αμερικανική θέση. Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία και Συρία ανήκουν στην αντίθετη πλευρά, ενώ Χιλή, Μεξικό, Γουινέα και Καμερούν είναι αναποφάσιστες ακόμα.

Οι ΗΠΑ επίσης προσπαθούν να πιέσουν τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα να μην ασκήσουν βέτο. Κάτι που δεν φαίνεται έως τώρα να αποδίδει καρπούς όσον αφορά τουλάχιστον τους Ρώσους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Ιβανόφ δήλωσε χθες, για πρώτη φορά με τόση έμφαση, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το βέτο της Συμβούλιο Ασφαλείας "ως ακραίο μέτρο, για να αποτραπεί η χειρότερη εξέλιξη της κατάστασης". Η Γαλλία έχει σχεδόν αποκλείσει την άσκηση βέτο. Η Canard Enchaine ανέφερε χθες ότι ο Σιράκ δήλωσε σε μικρή ιδιωτική συνάντηση στις 26 Φεβρουαρίου ότι ένα βέτο θα ήταν άσκοπο γιατί δεν θα σταματούσε τον Μπους από το να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Εξάλλου, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η γαλλική πλευρά διαθέτει αρκετές ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να μπλοκάρει το αμερικανικό σχέδιο, κάτι ωστόσο που μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες.

Πάντως, αναμένεται ότι η έκθεση Μπλιξ θα δυσκολέψει περαιτέρω τις ΗΠΑ στο να περάσουν το σχέδιο απόφασής τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και αυτό γιατί η έκθεση εικάζεται ότι θα σημειώνει την ξαφνική, καλή και σε βάθος συνεργασία του Ιράκ σε διάφορα ζητήματα".

Ντόναλντ Ράμσφελντ: Οι επιθέσεις εναντίον του Ιράκ θα γίνονται κατά κύματα

Ίσως γι' αυτό ο Πάουελ να μίλησε χθες για "δύσκολη ψηφοφορία" γύρω από το αμερικανικό σχέδιο, ενώ είπε ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εάν θα ζητήσουν ψηφοφορία.

Στην Ελλάδα

Πάνω από 250 αμερικανικά αεροσκάφη πέρασαν από το FIR της Αθήνας τον τελευταίο μήνα με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή και εν όψει των επιχειρήσεων κατά του Ιράκ. Η έντονη αμερικανική αεροπορική δραστηριότητα κορυφώθηκε χθες, καθώς 12 τουλάχιστον αεροσκάφη Α-10 ειδικών αποστολών μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας για υποστήριξη καθώς και άλλα 15 ανεφοδιαστικά KC-130, ιπτάμενα τάνκερ, εξόρμησαν από τη βάση της Κρήτης.

Ο πόλεμος ίσως είναι θέμα ημερών

Το σκηνικό είναι έτοιμο για πόλεμο. Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή για άμεση κινητοποίηση επιπλέον εξήντα χιλιάδων στρατιωτών, με τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο, όπου ήδη έχουν πάρει θέση διακόσιες πενήντα χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, πολλές δεκάδες πολεμικά πλοία επιφανείας (ανάμεσά τους και αεροπλανοφόρα) και υποβρύχια και περίπου 500 πολεμικά αεροσκάφη.

Σε συνέντευξή του, ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να φτάσουν οι επιπλέον 60.000 στρατιώτες στην περιοχή για να αρχίσει ο πόλεμος - κάτι που θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες. Και αυτό γιατί οι επιθέσεις εναντίον του Ιράκ θα γίνονται κατά κύματα και θα ξεκινήσουν από αεροπορικές επιδρομές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι και θέμα ελάχιστων ημερών.

Οι Τούρκοι

Εξάλλου, οι Αμερικανοί ελπίζουν ακόμα ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση. Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "θα περιμένουν να δουν τι θα αποφασίσει το τουρκικό Κοινοβούλιο στη δεύτερη ψηφοφορία" την ώρα που οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους στην Τουρκία ότι, εάν δεν εγκριθεί το αίτημά τους, δεν θα υπάρξει πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Στο Ιράκ, πάντως, ο πόλεμος θεωρείται προαποφασισμένος. Ίσως γι' αυτό ο Σαντάμ Χουσεΐν σε χθεσινό του διάγγελμα αποκάλεσε τον Μπους "τύραννο του αιώνα" και είπε ότι το Ιράκ θα νικήσει τις ΗΠΑ εάν του επιτεθούν.

Το Ιράν από την πλευρά του προφανώς ελπίζει ακόμα ότι ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί και γι' αυτό παρουσίασε χθες πρωτοβουλία για το Ιράκ, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον ιρακινό λαό να διώξει τον Σαντάμ από την εξουσία.