Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ξορκίζουν τη... γένοβα :: 13-01-2003) 

Ξορκίζουν τη… Γένοβα

Προβληματίζεται η κυβέρνηση για τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Προβληματίζεται έντονα η κυβέρνηση από τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τις Συνόδους Κορυφής και τα Συμβούλια Υπουργών που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα λόγω της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο φόβος της κυβέρνησης είναι μήπως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετεξελιχθούν σε επεισοδιακές συγκεντρώσεις και μετατοπισθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική προεδρία σε εκδηλώσεις ανάλογες της Γένοβας

Εν όψει μάλιστα του πρώτου Συμβουλίου Υπουργών, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιανουαρίου στο Ναύπλιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει τα χειρότερα, ειδικά μετά τις αναφορές ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Ρέππας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, θα έχει εντατικές επαφές με πολιτικές κινήσεις, φορείς, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Ο φόβος της κυβέρνησης είναι μήπως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετεξελιχθούν σε επεισοδιακές συγκεντρώσεις και μετατοπισθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική προεδρία σε εκδηλώσεις ανάλογες της Γένοβας.

Συναντήσεις Ρέππα

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ρέππας θα επιδιώξει συναντήσεις τόσο με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όσο και με πολιτικές κινήσεις και φορείς που φέρονται να μετέχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας που προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, παράλληλα με το Συμβούλιο Υπουργών. Ο στόχος δεν είναι να αποτραπούν εντελώς οι εκδηλώσεις, αλλά να περιοριστούν σε ένα πλαίσιο τέτοιο που δεν θα συνιστά πολιτικό θέμα. Κυρίως όμως οι εκδηλώσεις να είναι τέτοιες που να μη χρειάζεται να επιστρατευθούν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα μεταφερθούν στο Ναύπλιο τις ημέρες της Συμβουλίου Υπουργών.

Το Συμβούλιο Υπουργών του Ναυπλίου στην ουσία είναι ένα κρας τεστ για την κυβέρνηση σε σχέση με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη διάρκεια των έξι μηνών της ελληνικής προεδρίας. Και ασφαλώς θα δείξει αν η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά "διεθνείς" εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που μπορεί να μετεξελιχθούν σε σοβαρό πολιτικό θέμα. Ο μεγάλος φόβος της αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο και είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης έλαβε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να έχει επαφές με τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, για να συζητήσει μαζί τους τις εκδηλώσεις αυτές. Ο κ. Πασχαλίδης θα έχει επαφές και με τις πολιτικές κινήσεις της πόλης οι οποίες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μετάσχουν στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Ιούνιο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το ίδιο θέμα θα ασχοληθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου εκτός των άλλων θα ζητήσει να συναντηθεί με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το θέμα των εκδηλώσεων που μπορεί να φέρουν τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση.

Η ανάληψη της προεδρίας

Στο μεταξύ θετικά εκτιμά η κυβέρνηση ότι έληξε η φάση της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις μικρές οργανωτικές αδυναμίες που περισσότερο χάλασαν τη διάθεση του κ. Σημίτη και λιγότερο επηρέασαν το κλίμα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η προεδρία ξεκίνησε καλά και αναφέρεται ως παράδειγμα το γεγονός ότι υπήρξε πλήρης συμφωνία της Κομισιόν επί των προτεραιοτήτων που έθεσε η Ελλάδα για το εξάμηνό της. Τις προτεραιότητες αυτές θα παρουσιάσει αύριο ο κ. Σημίτης στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά το "εσωτερικό" μέτωπο, η απουσία του κ. Σημίτη στην Ευρώπη επί διήμερο και η άφιξη την Πέμπτη στην Ελλάδα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον και του ύπατου αρμοστή για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα Χαβιέ Σολάνα, είναι οι βασικοί λόγοι που δεν θα συνεδριάσει κανένα κυβερνητικό όργανο. Ως εκ τούτου, σημασία έχουν ορισμένες παρεμβάσεις στελεχών, όπως του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, που διέψευσε χθες κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

ΚΚΕ

Επίθεση σε οργανώσεις

Σκληρή επίθεση σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες εναντίον της παγκοσμιοποίησης, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ή τη Γένοβα 2001, εξαπέλυσε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τες νέες μορφές αναχωμάτων στο μαζικό κίνημα. Σε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΚΚΕ καταλογίζει στις οργανώσεις αυτές ότι "επιχειρούν να προσανατολίσουν τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην κατεύθυνση της καταδίκης της "παγκοσμιοποίησης" με ηγεμονία των ΗΠΑ", ενώ ταυτόχρονα "καλύπτουν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Ε.Ε.". Και τις κατηγορεί ότι "διαχέουν αποπροσανατολιστικά, ουτοπικά συνθήματα για κοινωνική Ευρώπη στα πλαίσια της Ε.Ε. ή ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός χωρίς ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας". Η Κεντρική Επιτροπή, χαρακτηρίζει αρνητική για τον λαό την ελληνική προεδρία και εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα έχει ουσιαστική πολιτική στήριξη από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΝ, υποστηρίζει όμως ότι διαμορφώνεται ένας πόλος συσπείρωσης δυνάμεων στο μαζικό κίνημα, που αντιστέκονται στη λογική των οργανώσεων τύπου Γένοβας και οργανώνουν κινητοποιήσεις "ανεξάρτητα από τις απαγορεύσεις και τα έκτακτα κατασταλτικά μέτρα που φαίνεται να ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση".