Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "επιχείρηση προπαγάνδα" :: 04-03-2003) 

"Επιχείρηση προπαγάνδα"

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Όσο εντείνεται ο φόβος του πολέμου, τόσο γιγαντώνει και η μάχη της ενημέρωσης και της προπαγάνδας απ' όλες τις πλευρές. Στο ιρακινό Πρες Σέντερ, την πρωτοκαθεδρία την έχουν οι Αμερικανοί. Το CNN έχει το καλύτερο στούντιο το οποίο πληρώνει αδρά, ενώ τα μεγάλα ξένα πρακτορεία έχουν κι αυτά τα δικά τους γραφεία και μάλιστα πλάι σ' εκείνο των διευθυντών του Κέντρου Τύπου, ώστε να έχουν την καλύτερη πρόσβαση.

"Οι δημοσιογράφοι στον κόσμο ασφαλώς χωρίζονται σε κατηγορίες. Δεν γίνεται μόνον εδώ στο Ιράκ. Και φυσικά οι Αμερικανοί έχουν τα περισσότερα μέσα και τους περισσότερους ανθρώπους, έχοντας το μονοπώλιο ακόμα και από τη Βαγδάτη, όπου θεωρητικά οι Ιρακινοί ελέγχουν τη ροή πληροφόρησης, σε μεγάλο βαθμό τις ειδήσεις", λέει στα "ΝΕΑ" η ΄Ανχελες Εσπινόζα της ισπανικής "Ελ Παΐς".

Βεβαίως, στο Ιράκ, όπου τα τηλέφωνα πολλές φορές δεν βγάζουν γραμμή και η αποστολή φαξ γίνεται μαρτύριο ή το e-mail φτάνει την… επομένη, ασφαλώς πολλά γεγονότα γίνονται με τον έλεγχο του "οδηγού" που δίνουν - με το αζημίωτο - σε κάθε δημοσιογράφο.

Έτσι οι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη, που συναντούν καθημερινά στον δρόμο τους την καλοσύνη του Ιρακινού, όπου κι αν πάνε, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν στο ξενοδοχείο τους οποιοδήποτε δυτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό. Αν ξέρουν αραβικά τότε μπορούν να βλέπουν την τηλεόραση του Ιράκ, της Συρίας και του Αμπού Ντάμπι.

Τα δίκτυα και το "φιλτράρισμα"

Ο διευθυντής πάντως του Αλ Τζαζίρα πρόλαβε και έκλεισε συμφωνία με το υπουργείο Τύπου του Ιράκ και θα μπορεί να μεταδίδει προς τα έξω εικόνα και σε περίπτωση πολέμου. Οι άλλοι πομποί - λινκ - δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούν, αν και μεγάλα δίκτυα "λένε" ότι έχουν πάρει τα μέτρα τους.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα δημοσιογράφος -συγγραφέας Κάριν Λίκεφελντ, τονίζει πως "την ώρα που οι Ιρακινοί σου έχουν βάλει κι αυτοί πλάι έναν οδηγό για να μην ξεφύγεις και μεταδώσεις κάτι που γι' αυτούς είναι απαγορευμένο, π.χ. την εικόνα από μία γέφυρα του Τίγρη, οι Αμερικανοί "φιλτράρουν" και τα δικά μας ρεπορτάζ, ελέγχοντας ουσιαστικά πολλούς "δρόμους" του Ίντερνετ". Και προσθέτει: "Μπορούν οι Αμερικανοί με το εμπάργκο να ελέγχουν και άλλα ως προς την ενημέρωση. Δεν αφήνουν τους Ιρακινούς να έχουν σοβαρό σύστημα τηλεπικοινωνιών και άρα δεν μπορείς με τα δικά σου μέσα από το Ιράκ, εκτός κι αν συνεργαστείς μ' ένα μεγάλο πρακτορείο, να στείλεις πολλά πράγματα στον έξω κόσμο".