Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( ομόφωνα «ξήλωσαν» το κλουβί :: 04-03-2003) 

Ομόφωνα «ξήλωσαν» το κλουβί

Κανένας από τους 19 κατηγορούμενους δεν το ήθελε

Ατυχής έμπνευση αποδείχθηκε τελικά η τοποθέτηση του προστατευτικού κλωβού γύρω από τα εδώλια των κατηγορουμένων.

Πριν ακόμη οι δικαστές ανέβουν στην έδρα και ενώ είχε επιτραπεί στους φωτογράφους να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου και να αποτυπώσουν εικόνες, κυρίως από τους κατηγορουμένους, η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, κ. Γιάννα Κούρτοβικ προκάλεσε την αντίδρασή τους όταν τους απαγόρευσε να φωτογραφίσουν τους εντολείς της, εφόσον κάθονται μέσα στον γυάλινο κλωβό.

Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος και τα μέλη του δικαστηρίου κατέλαβαν τις θέσεις τους. Το επεισόδιο πήρε τέλος, όταν ο πρόεδρος ρώτησε τους κατηγορουμένους αν επιθυμούσαν να φωτογραφηθούν. Η αρνητική απάντηση συνετέλεσε στην απομάκρυνση των φωτογράφων, αλλά το ζήτημα του κλουβιού παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

«Παράνομη η κατασκευή»

Η συνεδρίαση άρχισε και μετά τις δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους των θυμάτων, οι συνήγοροι υπεράσπισης με πρώτο τον Γιάννη Ραχιώτη, πληρεξούσιο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, επανήλθαν στο φλέγον ζήτημα. «Η κατασκευή είναι παράνομη. Δεν έθεσε κανένας κατηγορούμενος ζήτημα προστασίας του. Πρόκειται μάλλον για ένα επικοινωνιακό μήνυμα, εκτός της δικαστικής αίθουσας, με στόχο να υποδηλώσει ότι εδώ δικάζονται θηρία. Μπορεί να το επιτρέψει το δικαστήριο; Και για σας αποτελεί υπόμνηση ειδικού καθεστώτος και παρέμβασης της πολιτικής εξουσίας. Ζητούμε την άμεση καθαίρεσή του και στην πρόοδο της διαδικασίας, αν διαπιστώσετε ότι πρέπει να λάβετε ειδικά μέτρα προστασίας των κατηγορουμένων, να τα πάρετε», είπε μεταξύ άλλων. Ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη κ. Σπύρος Φυτράκης υπενθύμισε ότι στη δίκη του Ρασίντ, όπου είχαν επίσης τοποθετηθεί δύο κλωβοί, το δικαστήριο δέχθηκε τις ενστάσεις των δικηγόρων του, να μην καθήσει ο Παλαιστίνιος στο κλουβί, αλλά μόνον οι Αμερικανοί μάρτυρες.

Βλέποντας τις διαθέσεις όλων των συνηγόρων υπεράσπισης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθύνθηκε στους κατηγορουμένους. «Το θέλει κανείς από τους κατηγορουμένους;». «Όχι», απάντησαν όλοι και το επιβεβαίωσαν όσοι δικηγόροι πήραν τον λόγο στη συνέχεια.

«Η κλούβα ισοδυναμεί με σφραγίδα ενοχής», τόνισε ο κ. Αριστείδης Οικονομίδης.

Πρόεδρος: Πέστε μου τι μπορώ να κάνω για να διευκολύνω το έργο σας;

Εκπρόσωπος ο Κουφοντίνας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχοντας αναλάβει ρόλο εκπροσώπου των συγκατηγορουμένων του, ζήτησε τον λόγο. Προέβαλε το αίτημα της βελτίωσης της ακουστικής επικαλούμενος και το πρόβλημα ακοής του παρακαθημένου του Σάββα Ξηρού. «Πέρα από το θέμα της αξιοπρέπειας των κατηγορουμένων, δεν πάει και σε σας να δικάζετε σε αυτές τις συνθήκες».

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εκφράστηκαν υπέρ της απομάκρυνσης της γυάλινης κατασκευής.

Μέτρα προστασίας

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο εισαγγελέας κ. Χρήστος Λάμπρου τονίζοντας ότι για να εξασφαλιστεί η επικοινωνία των κατηγορουμένων με τους συνηγόρους τους πρέπει να αποσυρθεί η κατασκευή. Πιο περιγραφικός ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής υπογράμμισε: «Δεν είναι εικόνα δικαστηρίου αυτή. Σε άλλες δίκες με επικίνδυνους κατηγορουμένους κανείς δεν σκέφτηκε να τοποθετήσει τέτοιο περίφραγμα. Ίσως πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα προστασίας των κατηγορουμένων».

Λίγο πριν αποσυρθεί το δικαστήριο προς διάσκεψη, ο Δημ. Κουφοντίνας ζήτησε και πάλι τον λόγο για να διευκρινίσει ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι μόνο πρακτικό. Τελικά, οι δικαστές αποφάσισαν να φύγουν οι γυάλινες επιφάνειες και εντός πενθημέρου ο σκελετός, εφόσον διασφαλιστεί η σταθερότητα της οροφής της αίθουσας.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ

«Απαίτηση» της Αστυνομίας, επιφυλάξεις από Πετσάλνικο

Σε έντονη διαμάχη του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αστυνομικές αρχές που έχουν την ευθύνη ασφάλειας στον Κορυδαλλό, είχε οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες η κατασκευή του αλεξίσφαιρου γυάλινου «τοίχου» στη δικαστική αίθουσα, που έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει απομακρυνθεί μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση.

Το αίτημα (που είχε ουσιαστικά χαρακτήρα «απαίτησης», όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης) να κατασκευαστεί το γυάλινο πλαίσιο γύρω από τις θέσεις των κατηγορουμένων, είχε υποβληθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, η οποία έχει τη συνολική ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου στις φυλακές και προωθούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχο αίτημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικος εμφανίστηκε επιφυλακτικός από την αρχή για την αναγκαιότητα του αλεξίσφαιρου «τοίχου», αλλά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την επίμαχη κατασκευή ενέκριναν και οι δικαστικές αρχές που είχαν αναλάβει το ανακριτικό έργο για τη δράση τής 17Ν.

Το ζήτημα συζητήθηκε επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα στις συσκέψεις που έγιναν εν όψει της δίκης μεταξύ δικαστικών, αστυνομικών αρχών και παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά η αρμόδια αστυνομική διεύθυνση επέμεινε για την «αναγκαιότητα» του πλαισίου, προκειμένου «να περιφρουρηθεί η ασφάλεια των κατηγορουμένων σε μια δίκη που θα κρατήσει μήνες…».

Μπροστά στις αντιδράσεις που είχαν αρχίσει να κορυφώνονται, ο κ. Πετσάλνικος κατά την τελευταία επιθεώρηση της δικαστικής αίθουσας ζήτησε από τα στελέχη της κατασκευαστικής εταιρείας να είναι προετοιμασμένα «ώστε οι ενέργειές τους να είναι άμεσες εάν χρειαστεί να αφαιρεθεί το υαλόφραγμα».