Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( λουλούδια στους βουλευτές! :: 04-03-2003) 

Λουλούδια στους βουλευτές!

"Δεν πέρασε", φώναζαν κατενθουσιασμένοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

"Είναι ντροπή η Τουρκία να έχει υποβιβάσει το ζήτημα σε οικονομικό παζάρεμα, αλλά είναι επίσης εξευτελιστικό η Αμερική να προτείνει (μόνο) έξι δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια". Μέσα στην εξίσωση αυτή προσπαθεί να χειριστεί το θέμα του Ιράκ ο τουρκικός Τύπος στο σημείο που έχουν φθάσει οι σχετικές αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες.

"Γιάνκι, γύρνα σπίτι σου". Νεαροί Τούρκοι διαδηλωτές στην Άγκυρα

Για τον άξονα κυβέρνησης - Λευκού Κόμματος από την άλλη πλευρά, κρίνοντας από τις δηλώσεις αξιωματούχων, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και σύνθετα. Η κυβέρνηση του Αμπντουλάχ Γκιουλ μοιάζει να έχει ξαφνικά συνειδητοποιήσει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέρονται στην Τουρκία όχι ως σε στρατηγικό εταίρο, αλλά σαν σε εταιρεία παροχής επιμελητειακών υπηρεσιών".

Οι λεπτομέρειες που "διαρρέουν" σχετικά με τα ζητήματα που θέτει η αμερικανική πλευρά στις πολλαπλές διαπραγματεύσεις θεωρούνται από Τούρκους αναλυτές ο λόγος για τον οποίο ο άξονας κυβέρνησης - Λευκού Κόμματος έχει "ανεβάσει τον πήχυ" των απαιτούμενων εγγυήσεων, ώστε να "πεισθούν τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης" να υπερψηφίσουν την "εκχώρηση αρμοδιότητας για τη στρατοπέδευση αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος", χωρίς την οποία χάνει το νόημά της η υπερψηφισθείσα στις 6 Φεβρουαρίου "άδεια εκσυγχρονισμού τουρκικών βάσεων και λιμανιών από τους Αμερικανούς προς ιδίαν χρήση".

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές ζητούν λόγου χάρη, μεταξύ άλλων, "να εκπίπτει ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις αγορές που θα πραγματοποιούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Τουρκία", "να μειωθεί η τιμή των καυσίμων που θα αγοράζουν" ή "η Τουρκία να αναλάβει τα έξοδα για τις κάρτες ονομάτων που θα φέρει το αμερικανικό προσωπικό", πράγματα που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάνουν μέλη της κυβέρνησης να αναφωνούν "αυτό πλέον πάει πολύ".

Έτσι, την προχθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς "η Άγκυρα στέκεται "βράχος" μπροστά στις αμερικανικές απαιτήσεις", ακολούθησε η δήλωση του προέδρου του Λευκού Κόμματος Ταγίπ Ερντογάν (σε τηλεοπτική συνέντευξή του προχθές τη νύχτα): "Ακόμη και αν η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη δεύτερη εκχώρηση αρμοδιότητας, δεν θα κινηθούμε πριν βγει δεύτερη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Προσωπικά δεν θα ασκήσω την όποια επιρροή μου στους βουλευτές του κόμματος" κάτι για το οποίο είχε κατηγορηθεί ότι έκανε με ομιλίες του στις 7 και 14 Φεβρουαρίου.

Αν κρίνει κανείς από τις σχεδόν καθημερινές συναντήσεις του Τούρκου επιτελάρχη Χιλμί Όζκιοκ με τον πρωθυπουργό Γκιουλ, στρατός και κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκονται σε "αγαστή σύμπνοια" όσον αφορά την ακολουθητέα γραμμή - ακόμη και τους ελιγμούς της γραμμής αυτής. Δυνάμεις του τουρκικού στρατού - το Δεύτερο Σώμα - βρίσκονται ήδη τοποθετημένες, δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού, 15-20 χιλιόμετρα μέσα στο Βόρειο Ιράκ, για λόγους "ασφαλείας των τουρκικών συνόρων".

Οι ήπιες χθεσινές δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ για "αμοιβαία κατανόηση" στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον αφήνουν περιθώρια τελικής συνεννόησης στις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις, δείχνουν όμως ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει περάσει από τη σαφή στάση τής προ δύο εβδομάδων δήλωσής του "στεκόμαστε στο πλευρό της Αμερικής", σε μια στάση που μπορεί να συνοψισθεί στην τουρκική παροιμία: "Σε όποιο σημείο της ζημιάς κι αν σταματήσει κανείς είναι κέρδος".