Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( τα πρακτικα της δίκης της 17 νοέμβρη γ' μέρος :: 04-03-2003) 

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ της δίκης της 17 Νοέμβρη γ' μέρος

Συζήτηση για ρύθμιση ωραρίου και διανομή πρακτικών

Οι δικηγόροι ζήτησαν από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου να καθορίσει συγκεκριμένες ώρες διεξαγωγής της δίκης αλλά και να ρυθμίσει τις διαδικασίες για τα πρακτικά

Θα δείξουμε όση μπορούμε κατανόηση

Δεν τη θέλετε; Δεν πειράζει, εμείς θα δείξουμε πάντως σε σας κατανόηση όση μπορούμε. Δεν ανταποδίδουμε εμείς. Εμείς δεν ανταποδίδουμε και μάλιστα για μια μεμονωμένη περίπτωση σε όλους τους δικηγόρους. Για όνομα του Θεού. Τι να κάνουμε;

Είπα στους τεχνικούς πρώτα να βάλουν μικρόφωνα στους δικηγόρους εκεί και από κει. Δεύτερον, να βάλουν ηχεία εκεί πίσω από τους δικηγόρους για να ακούνε και οι δικηγόροι. Αυτά τα μεριμνήσαμε και απορώ για ποιον λόγο. Τέλος πάντων, δεν με πειράζει αυτό. Προσωπικές επιθέσεις θα έχουμε στη συνέχεια, αλλά να είναι βάσιμες μονάχα. Αν είναι άδικες, δεν μας πειράζει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Είναι καθαρά πολιτικό. Η ύπαρξη του κλουβιού είναι πολιτική επιλογή. Μας παρουσιάζει σαν άγρια θηρία. Και δεύτερον αυτοί που σας είπαν ότι είναι τεχνικά τα προβλήματα είναι αυτοί που έφτιαξαν αυτή τη φτηνοκατασκευή με 700 εκατ. Αυτοί οι ίδιοι σάς λένε ότι για να βγει περιμένετε. Εγώ σας λέω ότι για να βγει αυτό θέλει μισή ώρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε παρακαλώ στις θέσεις σας. Τώρα θα απαγγελθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Το δικαστήριο έχει απόφαση.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διατάσσει λοιπόν την αφαίρεση του υαλόφρακτου πλέγματος που περιβάλλει τις θέσεις των κατηγορουμένων. Να παραμείνει μόνο το πίσω κάτω τμήμα αυτού κατά την πλειοψηφία του Δικαστηρίου. Ο μειοψηφών δικαστής έχει τη γνώμη ότι πρέπει να παραμείνει ολόκληρο το πίσω μέρος και το πάνω και το κάτω διάζωμα του πίσω μέρους.

Επί του παρόντος θα αφαιρεθούν μόνο τα αλεξίσφαιρα γυάλινα στελέχη και εντός πενθημέρου θα αφαιρεθούν και τα μεταλλικά μέρη στο μέτρο που τούτο είναι τεχνικώς δυνατό χωρίς τη διακύβευση της ασφάλειας της αίθουσας. Νομίζω ένα μέτρο πρέπει να διακρίνει τους ανθρώπους και αυτό είναι μέσα στο μέτρο του δυνατού.

"Να βγεί το κλουβί"

Το Δικαστήριο διατάσσει την αφαίρεση του υαλόφρακτου πλέγματος που περιβάλλει τις θέσεις των κατηγορουμένων

Κάντε τώρα τι άλλες ενστάσεις έχετε για να επιφυλαχθούμε. Τα έδρανα αυτά θα τα αναλάβω εγώ. Δεν θα τα αφήσω έτσι εγώ και τα έδρανα. Αλίμονο να τα αφήσουμε έτσι τα έδρανα. Τα έδρανα δεν θα τα αφήσω όπως δεν άφησα ήδη τα μικρόφωνα και δεν άφησα και μεγάφωνα πίσω από τους δικηγόρους. Πώς θα ακούτε δηλαδή τι λένε εδώ μέσα; Αυτά τα μεριμνήσαμε.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα θέμα ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τώρα τα άλλα θέματα.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι θέμα άμεσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη, θα τα βρούμε στο δρόμο τώρα αυτά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι θέμα του ωραρίου του δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάρα πολύ ωραίο είναι και το πρώτο θέμα είναι οι μάρτυρες να πάνε στη δουλειά τους και να τους πούμε να έρθουν την άλλη Τρίτη. Είναι εύλογο;

Αν έχουμε δεχθεί και τις ενστάσεις μάλιστα των εδώ τότε δεν θα χρειαστεί να έρθουν καθόλου. Μα είπαμε ότι θα τις κάνουμε τις ενστάσεις. Ήδη εν σπέρματι έχει η μία υποβληθεί. Τα ονόματα των μαρτύρων να τα εκφωνήσουμε τώρα; Μετά το κατηγορητήριο λέει ο νόμος. Δεν μπορώ εγώ να εκφωνήσω τώρα ονόματα. Με τι δικαίωμα;

Το ωράριο, επειδή είναι μία δίκη μακρά, όπως καταλαβαίνετε εγώ συμπονώ και τους δικηγόρους οι οποίοι δεν θέλω να κλείσουν τα γραφεία τους.

Όμως επειδή θα κρατήσει πάρα πολύ χρόνο τούτη εδώ η δίκη κατά το προβλεπτό δυνατό, διότι είναι πολυπρόσωπη, έχει πολλούς μάρτυρες, αγορεύσεις, θα πούμε για ενστάσεις, για διάφορα, δεν θα ξεκινήσει εύκολα. Πιστεύω ότι εάν κάνουμε τις 5 ημέρες της εβδομάδος, 9.00-4.00, την Παρασκευή μπορούμε να πούμε 9.00-3.00, να φεύγει νωρίτερα. Είναι και ο Τύπος που βγάζουν τις κυριακάτικες εφημερίδες, κάποιος μου γκρίνιαξε εκεί πέρα. Μάλλον έχει δίκιο.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάθε μέρα 3.00.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 4. 00.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πότε θα πάμε στο γραφείο, από την επαρχία είμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εγώ πότε θα πάω στο σπίτι μου και πότε θα κάνω; Κι εγώ από την επαρχία είμαι, ορεινή Ναυπακτία. Δεν είμαι από την Μπεζανσόν. Είμαι κι εγώ επαρχιώτης και θέλω να σας βοηθήσω όλους.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι οι συνθήκες που θα γίνεται αυτή η δίκη επειδή ακριβώς όπως είπατε κι εσείς θα κρατήσει πάρα πολύ χρόνο και ούτως ή άλλως μια διαδικασία ενεργούς συζήτησης επί 6 ώρες την ημέρα, ήδη 7 ώρες με ένα διάλειμμα πιθανόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνουμε κι ένα διάλειμμα.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και αυτό είναι το αίτημα προς το δικαστήριο χειρότερες από τις ισχύουσες σε όλες τις υπόλοιπες; Θα πρέπει να είναι 9.00 με 3.00. Αυτό είναι το αίτημά μου προς το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη, ακούστε να δείτε. Εγώ ξυπνάω το πρωί τις 6.00 η ώρα και δουλεύω στο κομπιουτεράκι μου μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, 9 ώρες συνεχόμενες και δουλεύω και άλλες 4-5 ώρες το απόγευμα και έχω πολλά περισσότερα χρόνια παρών.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι δικηγόροι όμως δουλεύουν 14 ώρες, έχουν πελάτες και χειρίζονται κι άλλες υποθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το ωράριο είναι και τα Σάββατα και τις Κυριακές εδώ και 40 χρόνια. Έχω πάθει τίποτα; Μια χαρά είμαι. Από την πολλή δουλειά δεν θα πάθετε τίποτα. Λοιπόν, κάτσε και θα τα δούμε και στον δρόμο. Κύριε Ραχιώτη, ας θέσουμε γενική αρχή. Όλα αυτά, κύριε Ραχιώτη, είναι διαρκώς αναθεωρήσιμα.

Η ζωή και η πείρα μας λέει ότι μόνο οι νεκροί δεν αλλάζουν γνώμη. Εμείς θα αλλάξουμε και γνώμη ενδεχομένως αν έχετε κάποιον εύλογο λόγο. Έπειτα δεν είναι ανάγκη να κάθεστε όλο το 24ωρο, όλο το ωράριο όλοι οι δικηγόροι. Απ' ό,τι βλέπετε ο καθένας έχει διορίσει 2-3 από σας. Δεν θέλω να κλείσετε τα γραφεία σας, προς Θεού. Ξέρετε όταν λαμβάνω οποιαδήποτε απόφαση σκέφτομαι ότι είμαι στη θέση τη δική σας για τους οποίους αφορά.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μαθηματικώς καθαρός. Όταν λέτε μία ώρα παραπάνω από το σύνηθες ωράριο είναι για τις 20 μέρες του μηνός 20 ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είναι 20 ώρες;

Σε πόσο καιρό θα τελειώσει;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Αν θέλετε να το πούμε λογικά, σε πόσον καιρό να τελειώσει σε 7 μήνες; Μιλάμε για 140 ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 140 ώρες. Δηλαδή με πάτε ξέρετε πόσους μήνες πίσω; Ακούστε να δείτε κι αν πάμε 10 χρόνια θα πάμε τον επόμενο αιώνα που δεν θα ζούμε μάλλον. Κύριοι συνήγοροι, εμείς αυτή τη στιγμή δεν βάζουμε οριογραμμές. Η απόφασή μου είναι αυτή εμένα, μέχρι τις 4.00 αλλά είναι αναθεωρήσιμη. Θα δούμε πώς. Δεν θέλω να σας ξεπατώσω επειδή αντέχω εγώ δηλαδή πάνε οι άλλοι.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα αίτημα σας παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ το Δικαστήριο για την κατανόηση που έχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς έχω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ακριβώς επειδή εσείς επιδείξατε τη διάθεση να έχετε κατανόηση εκφράζοντας και την άποψη συναδέλφων μου επαγγελματιών όπως είπατε, εάν είναι δυνατόν, σας το ζητάω από το Δικαστήριό σας μία ημέρα της εβδομάδος να είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξεχάστε την. Ξεχάστε την, πάει. Προχωράμε πιο κάτω. Δεν είναι θέμα Δικαστηρίου, είναι θέμα Προέδρου αυτά. Αφήστε το Δικαστήριο. Αλίμονο τώρα. Άμα είναι να χάσουμε μια μέρα που λέτε την εβδομάδα θα πάμε 2-3 μήνες πιο πίσω. Πρέπει κάποτε να τελειώνουν οι δίκες. Έστω ή πεις το ένα ή πεις το άλλο η δίκη πρέπει να τελειώσει. Δεν υπάρχει λόγος.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: 1 ώρα, 20 ώρες το μήνα. Γιατί αυτή η ταχύτητα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ έτσι έχω μάθει, κύριε Συνήγορε, έτσι έχω μάθει να δουλεύω εγώ κι έτσι θέλω εδώ που είστε εφόσον εγώ κρατώ το πηδάλιο αυτά θα ακούσετε. Δεν σας αρέσουν, θα δούμε, θα τα ξαναναθεωρήσουμε. Προς το παρόν αυτά είναι. Όχι, να σας ξεπατώσω δεν θέλω. Εντάξει συμφωνώ. Προχωράμε πιο κάτω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μία ώρα θέλουμε να πάμε να 'ρθουμε. Τελειώσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τι θέλω;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν είπα για σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω άλλες δουλειές; Τον μισθό μου θα τον πάρω, το ξέρω. Κι εγώ γι' αυτό θέλω να τελειώνετε γρηγορότερα να γυρίσετε στα γραφειάκια σας, να πάτε κι εσείς, να μη χάσετε και τους πελάτες σας. Μα θα τους χάσετε τους πελάτες σας. Άμα πάτε 6-8 μήνες εδώ πέρα, πάει. Κι ο κύριος Γιαννίδης συμφωνεί ότι θα χάσει τους πελάτες τους. Γιατί να τους χάσει; Έληξε το θέμα. Είπαμε έληξε προς το παρόν. Όλα είναι ανοιχτά. Θα τα ξανασυζητήσουμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μεγάλη δίκη τούτη εδώ. Κοιτάξτε να δείτε, δεν χρειάζεται να είστε διαρκώς όλοι μαζί. Στο τέλος που θα είστε όλοι, γιατί θα αγορεύσετε όλοι, θα τα δούμε τα πράγματα, θα τα ρυθμίσουμε. Σήμερα δεν αδειάζω εγώ, θα πάει άλλος. Δεν το συζητάω καθόλου, δεν δέχομαι συζήτηση σε αυτό. Τι να κάνω; Είναι ορισμένες και δεν γίνεται.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι θέμα διευκόλυνσής μας. Είναι θέμα του κατά πόσο θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα την παρακολουθήσετε. Είστε πάρα πολύ επιμελείς.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν είναι μόνο το να παρακολουθήσουμε. Είναι και για μας και για σας να επεξεργαστούμε το υλικό μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει είπα εγώ, αυτή είναι προσωρινά η απόφασή μου. Έληξε, δεν σας δίνω τον λόγο σε αυτό. Το θέμα του ωραρίου το είπαμε. Πρόεδρος είμαι, εγώ έτσι είπα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Εκδηλώσατε την πρόθεση να εξυπηρετηθούν οι δικηγόροι για να μην κλείσουν τα γραφεία τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς να μην τα κλείσουν.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Η πρόθεση αυτή δεν υλοποιείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρω ότι καλά ήταν να κάνουμε 2 μέρες εδώ και 3 μέρες στα γραφεία μας, αλλά δεν γίνεται. Λοιπόν, τελειώσαμε. Είναι μεγάλη δίκη αυτή, δεν θα τελειώσει. Με 130 δικηγόρους δεν μπορώ εγώ να ακούω τι θέμα έχει.

Λοιπόν οι μάρτυρες να φύγουν και να έρθουν την Τρίτη πλέον. Όχι αύριο, την άλλη Τρίτη. Οι μάρτυρες να φύγουν τώρα και να έρθουν την άλλη Τρίτη. Τότε θα εκφωνήσουμε τα ονόματά τους. 11 Μαρτίου. Επίσης και οι μάρτυρες της υπεράσπισης. Αυτοί είναι στο τέλος. Γιατί τους φέρατε; Εμένα και τελευταία στιγμή να μου δώσετε τα ονόματα, εγώ θα τους εξετάσω τους ανθρώπους. Είναι ανάγκη τώρα; Μη φοβάστε όλα θα γίνουν.

Ενστάσεις άμα συγκροτηθεί δικαστήριο

Ενστάσεις τώρα. Τι θα διαβαστεί; Άμα συγκροτηθεί το Δικαστήριο. Μα μου λέει ότι δεν νόμιμη η σύνθεση. Τι θα κάνω εγώ τώρα; Θα διαβάζω την κατηγορία και να πω ότι είναι νόμιμη ή όχι;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Θα πρωτοτυπήσουμε και σε αυτό σε αυτήν την δίκη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε όλα πρωτοτυπούμε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Πρέπει να εξαχθεί η κατηγορία και από κει και μετά εν όψει της συγκεκριμένης κατηγορίας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε εισαγγελεύ, τι λέτε; Έτσι είναι; Συμφωνούμε. Συμφωνείτε κι εσείς. Κύριε Λυκουρέζο τώρα κι εσείς προβλήματα;

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε πρόεδρε, διαβάσαμε και ακούσαμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός ο κύριος Πρωτόπαπας δήλωσαν ότι θα υπάρχει στο Δικαστήριο αν δεν σφάλλω και διορθώστε με, μαγνητόφωνο στο οποίο θα καταγράφεται όλη η διαδικασία. Υπάρχει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω. Δεν έχω καμία σχέση με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Πρέπει να το ξέρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω καμία σχέση με το υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε με ενδιαφέρει.

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό. Είπαν ότι θα καταγράφεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Λυκουρέζο, δεν ξέρω τι γίνεται. Εάν εδώ μου έχουν κρυφά πράγματα κ.λπ., τι να τα ξέρω; Δεν με ρώτησε κανένας.

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Μα πρέπει οι συνήγοροι νομίζω και οι διάδικοι, κατηγορούμενοι και πολιτικώς ενάγοντες να γνωρίζουν αν καταγράφεται η διαδικασία κι αν όπως δηλώθηκε ανά βδομάδα θα δίδονται κεκυρωμένα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τίποτα. Δεν μου ετέθη υπόψη. Κύριε Λυκουρέζο, θα σας θέσω υπόψη μόλις μου πούνε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε πρόεδρε, αυτήν τη στιγμή κι εγώ έχω την ενημέρωση ότι πραγματικά έχει εγκατασταθεί τέτοιο σύστημα. Θα γίνεται μαγνητοφώνηση των πρακτικών και κάθε τρεις ώρες θα διανέμονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα διανέμονται και στους κυρίους δημοσιογράφους;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Νομίζω κυρίως στους δημοσιογράφους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και στους δημοσιογράφους. Φυσικά και στους συνηγόρους. Στους συνηγόρους ούτως ή άλλως, αλλά λέω και στους κυρίους για να ξέρω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε πρόεδρε, αυτό που έχει μέχρι στιγμής γίνει είναι μέσω μιας εταιρείας, είναι μέσω της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς. Είναι ιδιωτική εταιρεία και το Δικαστήριο δεν έχει καμία δουλειά.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να γράφεται ο δικηγόρος και να έχει τον κωδικό και να τα παίρνει με 3 ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το δημοσιογραφικό τους μαγνητοφωνάκι και κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα από κει και πέρα αν θέλετε να τους τα δώσετε…

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Το μαγνητόφωνο είναι το καλύτερο μέσο. Σαφέστατα είπαμε, μπορείτε να γράφετε ο οποιοσδήποτε συνδρομητής με έναν κωδικό. Απλώς με ενημέρωσαν ότι ενδεχομένως για τους συναδέλφους και ευχαριστώ το Δικαστήριο που μου δίνει τη δυνατότητα να μας το δίνουν την επομένη στον Δικηγορικό Σύλλογο. Αλλά από κει και πέρα ο κάθε δικηγόρος εάν μπορεί να γραφτεί συνδρομητής μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά δεν προβλέπονται ούτε έχω καμιά δουλειά εγώ με αυτά. Εδώ μέσα δεν ξέρω τίποτα.

Ο κύριος Οικονομίδης έθεσε θέμα αυτό. Λέμε λοιπόν ότι αυτή την στιγμή θα αναγνωστεί πρώτα το κατηγορητήριο, να ξέρουμε ποιες κατηγορίες κι αν είναι νόμιμες.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να τεθεί τώρα αυτό το ζήτημα γιατί αφορά την σύνθεση του Δικαστηρίου αν δηλαδή μπορεί να προχωρήσει για ποια υπόθεση. Θα μας πει κάποιος για ποια υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαγγέλθηκε κατηγορία.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κατά τη γνώμη μου δεν σχετίζεται με την υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σχετίζεται με την υπόθεση, ποια υπόθεση αν αυτή η σύνδεση η συγκεκριμένη μπορεί να δικάσει αυτήν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι πρωθύστερο μάλλον. Δεν χάνετε άλλωστε τα δικαιώματα κύριε… Άστε να διαβάσουν οι άνθρωποι όσο μπορούν.

Παρακαλώ καθίστε και έχετε υπομονή να αναγνωστούν. Ο κύριος εισαγγελεύς έχει τον λόγο να αναγνώσει, να απαγγείλει την κατηγορία όπως έχει παραπεμφθεί.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε πρόεδρε, επ' αυτού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε τώρα κύριε συνήγορε. Ελάτε τώρα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Είναι δύο διατάξεις του ειδικού πεδίου εφαρμογής. Είναι του 343 που αναφέρεται στην ίδια διαδικασία και είναι πλημμελήματα ουσιαστικά.

Μιλάει για συνοπτική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, εδώ θα το διαβάσει όλο αυτολεξεί είπαμε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Και είναι και το 403 που αναφέρεται στα ορκωτά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά είναι και στα κακουργήματα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ανάγνωση του διατακτικού..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα κάνει ο κύριος εισαγγελεύς.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Το διατακτικό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αυτό είπαμε. Μα δεν ακούσατε τι είπα. Βλέπετε δεν με προσέχετε. Από σας έχω παράπονο, δεν με προσέχετε. Είπα θα αναγνώσει το διατακτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος. Εγώ κλείνω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατηγορώ τους Δημήτριο Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλειο Τζωρτζάτο, Πάτροκλο Τσελέντη, Βασίλειο Ξηρό, Διονύσιο Γεωργιάδη, Θεολόγο Ψαραδέλλη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη, Θωμά Σερίφη, Κωνσταντίνο Τέλιο, Παύλο Σερίφη, Νικόλαο Παπαναστασίου, Σωτήριο Κονδύλη, Ιωάννη Σερίφη, Αγγελική Σωτηροπούλου, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Ανέστη Παπαναστασίου ως υπαιτίους στο ότι:

Όλοι οι κατηγορούμενοι στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται για έναν έκαστο κεχωρισμένως και μέχρι την αντίστοιχη αυτών ημερομηνία και συγκεκριμένα ότι:

Ο Δημήτριος Κουφοντίνας από τις αρχές του έτους 1983 μέχρι 31-7-2002, ο Χριστόδουλος Ξηρός από το τέλος του έτους 1983 μέχρι 17-7-2002, ο Σάββας Ξηρός από το έτος 1986 μέχρι 29-6-2002, ο Βασίλειος Τζωρτζάτος από τις αρχές του έτους 1985 μέχρι την 18-7-2002, ο Βασίλειος Ξηρός από το τέλος του έτους 1995 μέχρι την 1-8-2002, ο Πάτροκλος Τσελέντης από το έτος 1983 μέχρι την 25-7-2002, ο Νικόλαος Παπαναστασίου από το έτος 1985 μέχρι την 26-7-2002, ο Κωνσταντίνος Τέλιος από τις αρχές του έτους 1988 μέχρι την 23-7-2002, ο Ηρακλής Κωστάρης από το τέλος του 1987 μέχρι την 20-7-2002, ο Διονύσιος Γεωργιάδης από τις αρχές του έτους 1998 μέχρι 17-7-2002, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης από το έτος 1978 μέχρι 18-7-2002, ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης από το τέλος του 1987 μέχρι 20-7-2002, ο Θωμάς Σερίφης από το τέλος του 1988 μέχρι την 21-7-2002, ο Παύλος Σερίφης από το έτος 1975 μέχρι 25-7-2002, ο Ιωάννης Σερίφης από το τέλος του 1975 μέχρι 31-7-2002, η Αγγελική Σωτηροπούλου από το έτος 1986 μέχρι 31-7-2002, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος από το έτος 1975 μέχρι την 18-7-2002 και ο Ανέστης Παπαναστασίου από τον Απρίλιο του 1984 έως 9-1-2003 συγκρότησαν και εντάχθηκαν ως μέλη σε οργανωμένη και με διαρκή δράση ομάδα αποτελούμενη από τρία και περισσότερα πρόσωπα, οργάνωση και επιδίωκαν τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 270 έκρηξη, 272 παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, 299 ανθρωποκτονία με πρόθεση και 380 ληστεία. Του Ποινικού Κώδικα είναι αυτά τα άρθρα. Πέραν των δε περισσότερα κακουργήματα που προβλέπονται στα παραπάνω άρθρα.

Συγκεκριμένα οι: Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Ιωάννης Σερίφης, Παύλος Σερίφης, Νικόλαος Παπαναστασίου, Θεολόγος Ψαραδέλλης και άλλα άγνωστα ακόμη στην ανάκριση άτομα συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση 17Ν και οι λοιποί κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε αυτήν, η οποία λειτουργούσε με ιεραρχική δομή, με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών με θέσπιση εσωτερικών κανόνων λειτουργίας αυτής που προβλέπουν ακόμη και κυρώσεις για τις παραβάσεις των μελών αυτής με σταθερή υποδομή, με διατήρηση κρησφυγέτων και χώρων αποθήκευσης οπλισμού, εκρηκτικών υλών και άλλων υλικών και επεδίωκαν συστηματικά καθ' όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα περισσότερα κακουργήματα.

Το "κατηγορώ" του εισαγγελέα

Η απαγγελία του κατηγορητηρίου στους 19

Για ανθρωποκτονίες, εκρήξεις, ληστείες και άλλα

Και ειδικότερα, ανθρωποκτονίες, εκρήξεις, ληστείες και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες. Μεταξύ δε των άνω κακουργημάτων και τα παρακάτω που θα εκθέσω.

Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, στις 3/4/1984 και περί ώρα 16: 25 με πρόθεση παρέστη άνευ συνοδείας κατά την εκτέλεση της πράξης που διέπραξε αυτός. Συγκεκριμένα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, κατά τους οποίους ο Ιωάννης Σκανδάλης - δεν ζει, έχει πεθάνει προ καιρού - έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα, επεχείρησε πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την εκτέλεσή του, για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεώς του.

Φυσικοί αυτουργοί

Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω τόπο και χρόνο κατά τους οποίους ο φυσικός αυτουργός έχοντας αποφασίσει τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσει τον Ρόμπερτ Τσαντ με πρόθεση να τον σκοτώσει πυροβόλησε εναντίον του με πιστόλι 5 φορές σε διάφορα μέρη του σώματός του από τη θέση του συνεπιβάτη κλεμμένης μοτοσυκλέτας τύπου SUZUKI 250cc που οδηγούσε τη στιγμή κατά την οποία αυτός, ο Ρόμπερτ Τσαντ, βρισκόταν μέσα στο ΨΑ 14381 επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και το οποίο είχε διακόψει την πορεία του στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με κατεύθυνση προς Βουλιαγμένη, προ της διασταυρώσεως αυτής με την οδό Αγίου Δημητρίου, λόγω του ερυθρού σήματος του εκεί φωτεινού σηματοδότη, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στο δεξιό χέρι και στην αριστερή ωμοπλάτη, που όμως απέτυχε στην προσπάθειά του να τον σκοτώσει για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεώς του, γιατί ο Ρόμπερτ Τσαντ τον αντελήφθη εγκαίρως και με κατάλληλο ελιγμό του αυτοκινήτου που οδηγούσε, κατάφερε να απομακρυνθεί και να αποφύγει τον τραυματισμό του σε καίρια μέρη του σώματός του και γιατί έτυχε εγκαίρου και αποτελεσματικής ιατρικής βοηθείας εξαιτίας της οποίας και διασώθηκε.

Αυτός, ο Χριστόδουλος Ξηρός, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση, παρέδωσε σ' αυτόν, τον φυσικό αυτουργό, Σκανδάλη, κατά την εκτέλεση της πράξης του αυτής άμεση συνδρομή, η οποία συνήφθη στο ότι τελώντας εν γνώσει για την από αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης και θέλοντας να συμβάλλει στην εκτέλεση αυτής από αυτόν οδήγησε την παραπάνω δίκυκλη μοτοσυκλέτα, στην οποία επέβαινε ο παραπάνω συγκατηγορούμενός του δίπλα στο ακινητοποιημένο κατά τα άνω αυτοκίνητο του Ρόμπερτ Τσαντ και έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον συγκατηγορούμενό του να τον πυροβολήσει εξ εγγυτάτης αποστάσεως για να επιτύχει τον θανάσιμο τραυματισμό αυτού, αλλά απέτυχε στην προσπάθειά του αυτή για λόγους που εκτέθηκαν παραπάνω.

Για την απόπειρα κατά του Τσαντ

Κατηγορώ επίσης στην ίδια υπόθεση αυτή την απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Τσαντ και τους: Δημήτριο Κουφοντίνα, Πάτροκλο Τσελέντη και Νικόλαο Παπαναστασίου ως υπαιτίους: στον παραπάνω τόπο και χρόνο που προανάφερα με πρόθεση παρέσυραν συνδρομή σε άλλον πριν και κατά την εκτέλεση της άδικης πράξης που διέπραξε αυτός.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο κατά τους οποίους ο Ιωάννης Σκανδάλης έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα, επεχείρησε πράξη που εμπεριείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την εκτέλεσή του για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεώς του και συγκεκριμένα να σκοτώσει τον Ρόμπερτ Τσαντ, με πρόθεση να τον σκοτώσει πυροβόλησε εναντίον του με πιστόλι 5 φορές σε διάφορα μέρη του σώματός του από τη θέση του συνεπιβάτη κλεμμένης μοτοσυκλέτας που οδηγούσε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Αυτοί, δηλαδή οι Δημήτριος Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Νικόλαος Παπαναστασίου, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση, παρέσχον σε αυτόν, φυσικό αυτουργό, πριν από την εκτέλεση και κατά την εκτέλεση της πράξεως αυτής, συνδρομή που συνήφθη στο ότι:

Τελώντας εν γνώσει για την απ' αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης τους και θέλοντας να συμβάλλουν στην εκτέλεση αυτής από αυτούς, ο μεν Νικόλαος Παπαναστασίου τηλεφώνησε από την Πλατεία Συντάγματος όπου ανέμενε ένοπλος με πιστόλι τη διέλευση του αυτοκινήτου του Ρόμπερτ Τσαντ σε καφενείο της περιοχής Αγ. Ιωάννου Βουλιαγμένης, όπου οι συγκατηγορούμενοί του, Δημήτριος Κουφοντίνας και Πάτροκλος Τσελέντης, ανέμεναν την ειδοποίησή τους με προσυνεννοημένο τρόπο για το ότι ο Ρόμπερτ Τσαντ κατευθύνεται προς τον τόπο όπου γνώριζε ότι κατά το σχέδιό τους επρόκειτο να τον σκοτώσει ο Ιωάννης Σκανδάλης.

Οι δε Δημήτριος Κουφοντίνας και Πάτροκλος Τσελέντης, όταν τους τηλεφώνησε ο συγκατηγορούμενός τους Νικόλαος Παπαναστασίου στο καφενείο της περιοχής Αγίου Δημητρίου Βουλιαγμένης, όπου ανέμεναν ειδοποίησή του με προσυνεννοημένο τρόπο για το ότι ο Ρόμπερτ Τσαντ κατευθύνεται προς τον παραπάνω τόπο όπου γνώριζαν ότι κατά το σχέδιό τους επρόκειτο να τον σκοτώσει ο Ιωάννης Σκανδάλης, εξήλθαν του καφενείου και τον ακολούθησαν ένοπλοι, με πιστόλια, με δίκυκλο όχημα, μέχρι τον προεπιλεγέντα τόπο του εγκλήματος, και τον ενεθάρρυναν στην εκτέλεση αυτού του εγκλήματος, παραμένοντας πλησίον του και επιθεωρώντας τον γύρω χώρο για να του παράσχουν βοήθεια, αν χρειαζόταν προς τούτο, για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και για να του εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνσή του παράγοντας έτσι σ' αυτόν κατά τον τρόπο αυτόν ψυχική συνδρομή.

Κύριε πρόεδρε, από ποιο αναγιγνώσκετε, από πού μας κοινοποιήσατε; Προσπαθούμε να βρούμε τη σελίδα και δεν βρίσκουμε τίποτα.

Απαγγέλλω κατηγορία, δεν διαβάζω βούλευμα

Βλέπουμε τον κ. εισαγγελέα που διαβάζει από ένα χειρόγραφο και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό το βούλευμα, πού είναι αυτά που λέει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε πρόεδρε, εγώ απαγγέλλω την κατηγορία, δεν διαβάζω βούλευμα. Στο μέτρο που διευκολύνω στο να απαγγείλω την κατηγορία, βεβαίως συμφωνώ με το βούλευμα. Δεν είμαι ο Γραμματέας ο οποίος αναγιγνώσκει το διατακτικό του βουλεύματος. Δεν πρόκειται περί Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Συντελέσθη στο Εφετείο Κακουργημάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για το διατακτικό μας είπατε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε πρόεδρε, δεν διαβάζω το διατακτικό του βουλεύματος, επαναλαμβάνω. Την κατηγορία απαγγέλλω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να πω στον κ. εισαγγελέα τι κατηγορία θα απαγγείλει. Αυτή που νομίζει απαγγέλλει, επ' αυτή θα δικάσουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε πρόεδρε, αυτό λέει η Ποινική Δικονομία. "Απαγγέλλει την κατηγορία", αυτό λέει.