Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ο υποψήφιος - εξειδίκευση και κύρος στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες :: 04-03-2003) 

ο υποψήφιος Εξειδίκευση και κύρος στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Όταν ακούμε τη φράση "κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες", ο συνειρμός είναι σχεδόν αυτόματος: Πάντειο. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών είναι από τα παλαιότερα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα και εξειδικεύεται στην κατεύθυνση αυτών των επιστημών. Έχει ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο κάθε φοιτητής μπορεί να διαμορφώσει αναλόγως με τις ανάγκες του και τα ενδιαφέροντά του. Αυτό σημαίνει πως, πέραν των βασικών υποχρεωτικών μαθημάτων, ο φοιτητής επιλέγει μια σειρά από μαθήματα που δημιουργούν το δικό του πρόγραμμα σπουδών. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Εγκληματολογία. Μπορεί λοιπόν να επικεντρώσει τις σπουδές του σε αυτή, αποκτώντας εξειδίκευση στην Εγκληματολογία.

ΟΙ 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

"Δίνει τίτλο παιδείας και όχι πιστοποιητικό εργασίας"

Με τη βοήθεια των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος δίνονται οι απαντήσεις στις 5 βασικές ερωτήσεις που κάθε υποψήφιος θα έθετε σχετικά με το πανεπιστήμιο.

1. Ποιο είναι το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου;

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι ένα από τα αρχαιότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, έχοντας μια ιστορία 75 χρόνων προσφοράς στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Όραμα των ιδρυτών του ήταν η λειτουργία και στην Ελλάδα μιας Ανώτατης Σχολής κατά το πρότυπο της "Ελεύθερης Σχολής Πολιτικών Επιστημών" του Παρισιού. Από την ίδρυσή του το Πάντειο εξειδικεύθηκε στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Αποτελεί και σήμερα πεποίθηση της κοινότητας του Παντείου ότι θα πρέπει να παραμείνει ένα πανεπιστήμιο μέσης κλίμακας και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να διακονεί και στο μέλλον τις επιστήμες αυτές. Το Πάντειο λοιπόν είναι εκείνο το πανεπιστήμιο της χώρας που έχει στραφεί αποκλειστικά στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Τα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας αποτελούν τα πρώτα Τμήματα στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα που έχουν λειτουργήσει στην Ελλάδα.

2. Για ποιο λόγο να προτιμήσει το πανεπιστήμιο αυτό ένας άριστος ή πολύ καλός μαθητής;

Όπως επισημάνθηκε, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καλλιεργήθηκαν κατά πρώτον τα βασικά επιστημονικά πεδία των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στη χώρα μας και παράλληλα το ίδρυμα αυτό έχει πλέον αποκτήσει μακρόχρονη εξειδίκευση στις επιστήμες αυτές. Η εξειδίκευση αυτή έχει επηρεάσει θετικά και το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών αλλά και της έρευνας που επιτελείται στα γνωστικά αυτά πεδία. Εκείνοι λοιπόν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα πανεπιστήμια που θέλουν να αποκτήσουν πανεπιστημιακή παιδεία στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες θα πρέπει να σταθμίσουν ιδιαίτερα τα Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου, στα οποία οι αντίστοιχες σπουδές είναι υψηλού επιπέδου.

3. Πώς διαμορφώνεται η απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας;

Το πτυχίο του πανεπιστημίου είναι κατ' αρχήν ένα πιστοποιητικό επιτυχούς ολοκλήρωσης των σπουδών. Είναι ένας τίτλος παιδείας και όχι πιστοποιητικό εργασίας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι νέοι μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εύρεσης εργασίας σε όλους σχεδόν τους τομείς εξειδίκευσης. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι απόφοιτοι του Παντείου έχουν αυξημένες δυνατότητες απασχόλησης. Ανάλογα με το Τμήμα της αποφοίτησής τους, μπορούν να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (όπως καθηγητές στα μαθήματα της Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Οικονομίας), στα υπουργεία (όπως στο Εξωτερικών, στο Οικονομικών και στο Υγείας και Πρόνοιας) και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (ως διοικητικά στελέχη), στον χρηματοπιστωτικό τομέα (ως ορκωτοί λογιστές, τραπεζικοί κ.ά.), στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, στα Μέσα Επικοινωνίας και σε κοινωνικά προγράμματα (όπως σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας, παρέμβασης, συμβουλευτικής και εφαρμογών κοινωνικής πολιτικής). Επίσης μπορούν να εργαστούν ως ανεξάρτητοι επιστήμονες (όπως περιφερειολόγοι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και δημοσιογράφοι).

4. Υπάρχουν ορισμένα νέα Τμήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους υποψήφιους;

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια νέα Τμήματα με ιδιαίτερο γενικά ενδιαφέρον για τους υποψηφίους. Ο κάθε υποψήφιος, ανάλογα με τις ικανότητες και τις προσδοκίες του, αλλά και την πληροφόρηση που έχει σχετικά, επιλέγει εκείνα που θεωρεί ότι ανταποκρίνονται περισσότερο σε αυτές, τα οποία και κατατάσσει ιεραρχικά στο μηχανογραφικό δελτίο που συμπληρώνει. Τα νεώτερα Τμήματα του Παντείου είναι το Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, το Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, το Ψυχολογίας και το Γενικό Τμήμα Δικαίου το οποίο δεν έχει προπτυχιακούς φοιτητές. Σχεδόν όλα ιδρύθηκαν το 1989. Έχουν δηλαδή συμπληρώσει λειτουργία 14 χρόνων, που τα έχει καταξιώσει στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οφείλουμε και εδώ να επισημάνουμε ότι ορισμένα από αυτά τα Τμήματα ήταν τα πρώτα που ιδρύθηκαν στη χώρα μας στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.

5. Ποια παλαιότερα Τμήματα παραμένουν απολύτως καταξιωμένα στην εκπαιδευτική συνείδηση;

Και τα τρία παλαιότερα Τμήματα του Παντείου, δηλαδή το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Πολιτικο-Ιστορικού Τμήματος που ιδρύθηκε το 1933, το Τμήμα Κοινωνιολογίας που αποτελεί μετεξέλιξη του Κοινωνικο-Οικονομικού Τμήματος που ιδρύθηκε το 1933 και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης που ιδρύθηκε το 1963, δεν είναι μόνο τα αρχαιότερα πανεπιστημιακά Τμήματα στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα. Με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο αλλά και με τη συμμετοχή των διδασκόντων και των φοιτητών τους στον ευρύτερο κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, έχουν καταξιωθεί στα γνωστικά αντικείμενα που υπηρετούν.

ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Δεν χρειάζεται διπλωματική εργασία για το πτυχίο

Η βιβλιοθήκη του Παντείου

Σε κανένα από τα 8 Τμήματα του Πανεπιστημίου δεν χρειάζεται διπλωματική εργασία για την απόκτηση πτυχίου. Υπάρχει και 9ο Τμήμα, το Γενικό Τμήμα Δικαίου με 6 τομείς, που όμως δεν παρέχει προπτυχιακό δίπλωμα παρά μόνο διδακτορικό και έχει ως αντικείμενο την υποστηρικτική διδασκαλία νομικών μαθημάτων στα υπόλοιπα Τμήματα.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Εχει 5 τομείς: Ευρωπαϊκών Σπουδών, Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας, Νεώτερης Ιστορίας, Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης, Πολιτικών Συστημάτων.

Για το πτυχίο: Χρειάζονται 42 μαθήματα που αντιστοιχούν σε 126 διδακτικές μονάδες. Τα 20 από αυτά θα πρέπει να ανήκουν στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο φοιτητής, ενώ τα άλλα 17 θα προέρχονται από άλλες κατευθύνσεις.

Γραμματεία: τηλ. 210 9201.043

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Με τρείς τομείς: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Σχέσεων, Διεθνών Σχέσεων.

Για το πτυχίο: Απαιτούνται 64 μαθήματα που αντιστοιχούν σε 192 μονάδες.

Γραμματεία: τηλ. 210 9201.042

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Εχει 4 τομείς: Οικονομίας, Δημοσίου Δικαίου, Διοικητικής Επιστήμης και Φορολογίας-Ελεγκτικής.

Για το πτυχίο: Ο φοιτητής πρέπει να επιλέξει 51 μαθήματα που αντιστοιχούν σε 191 μονάδες. Γραμματεία: τηλ. 210 9201.067

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Με 4 τομείς: Γενικής Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Μορφολογίας, Νεοελληνικής Κοινωνίας και Εγκληματολογίας.

Για το πτυχίο: Απαιτούνται 128 μονάδες που θα συγκεντρώσει από τα υποχρεωτικά και τα επιλογής μαθήματα.

Γραμματεία: τηλ. 210 9201.075

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οικονομικής κατεύθυνσης τμήμα, με δυο τομείς, Περιφερειακής Επιστήμης και Πολιτικής Οικονομίας.

Για το πτυχίο: Χρειάζονται 192 μονάδες. Τα μαθήματα των τριών πρώτων εξαμήνων είναι όλα υποχρεωτικά. Στα υπόλοιπα εξάμηνα μόνο 4 είναι υποχρεωτικά τα δε υπόλοιπα δύο είναι κατ' επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα.

Γραμματεία: τηλ. 210 9220.038

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ

Με 3 τομείς: Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Ανάλυσης και Κοινωνικής Μορφολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 150 διδακτικές μονάδες, εκ των οποίων οι 78 από υποχρεωτικά μαθήματα, οι 39 από μαθήματα κατεύθυνσης και τουλάχιστον 33 από μαθήματα επιλογής.

Γραμματεία: τηλ. 210 9201.036

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τρεις τομείς: Επικοινωνίας, ΜΜΕ, Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Για το πτυχίο: Χρειάζονται 156 μονάδες από τις οποίες οι 120 πρέπει να είναι από υποχρεωτικά μαθήματα και οι 36 από επιλογής.

Γραμματεία: τηλ. 210 9201.062

Τμήμα Ψυχολογίας. Δύο τομείς: Γενικής Ψυχολογίας και Κοινωνικής Ψυχολογίας. Ο φοιτητής πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία 66 μαθήματα, εκ των οποίων τα 42 είναι υποχρεωτικά και τα 24 επιλέγονται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Γραμματεία: τηλ. 210 9201.056.