Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( όταν οι δικηγόροι... έγιναν δημοσιογράφοι :: 04-03-2003) 

Όταν οι δικηγόροι… έγιναν δημοσιογράφοι

Σε… άτυπο κέντρο Τύπου μετατράπηκε χθες η αίθουσα των δικηγόρων, η οποία είχε καταληφθεί από εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ βρέθηκε από νωρίς στον Κορυδαλλό, αλλά δεν μπήκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών

Η κόρη του δολοφονημένου από τη 17Νοέμβρη εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, Δέσποινα, η οποία από τα δικηγορικά έδρανα πλέον εκπροσωπεί εκτός από τον εαυτό της και τη μητέρα της Άννα, σε αυτή την υπόθεση, ήταν η πρώτη που πέρασε το κατώφλι της αίθουσας των συνηγόρων.

Τελικά τρεις ήταν όλοι κι όλοι οι υπερασπιστές που έκαναν μία ολιγόλεπτη στάση στην αίθουσα που έχει διαμορφωθεί για τους δικηγόρους. Οι Γιώργος Αγιοστρατίτης, Νίκος Πρωτέκδικος και Ράνια Καραμπλιάνη.

Τηλέφωνα και φαξ

Παρά την απουσία όμως των δικηγόρων η αίθουσά τους δεν έμεινε κενή ούτε για ένα λεπτό, καθώς εκεί έχουν τοποθετηθεί τηλεφωνικές συσκευές και φαξ. Έτσι, καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι δημοσιογράφοι πέρασαν από την αίθουσα των δικηγόρων για να μεταφέρουν όσα συνέβαιναν εντός και εκτός του δικαστηρίου, αφού, ως γνωστόν, στο Κέντρο Τύπου δεν υπάρχει καμία τηλεφωνική συσκευή, ενώ δεν λειτουργούν και τα κινητά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Δημήτρης Παξινός ο οποίος πήγε στην αίθουσα των συνηγόρων δεν παρέλειψε να δώσει τις συμβουλές τους σε νεώτερους συναδέλφους του να μην παρασύρονται όταν βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να μην αναφέρονται στην ουσία υπόθεσης.

«Ζωντανή» μετάδοση

Στην πραγματικότητα ήταν μία… ανταλλαγή θέσεων που φαίνεται ότι θα συνεχισθεί σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Οι δικηγόροι πέρασαν στο Κέντρο Τύπου για να έχουν «ζωντανή» εικόνα από τις δύο γιγαντοοθόνες, και οι δημοσιογράφοι προσέφυγαν στην αίθουσα των δικηγόρων για να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές, αλλά και για να τηλεφωνήσουν.

Η μία γιγαντοοθόνη δείχνει εικόνα εικόνα και από τις τέσσερις κάμερες που βρίσκονται στην αίθουσα (σφηνωμένες στο ταβάνι, μπροστά από τους κατηγορουμένους οι τρεις και από τη δικαστική έδρα η τέταρτη), ενώ η δεύτερη μόνον από μία.

Οι περισσότεροι συντάκτες (που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη δικαστική αίθουσα) συγκεντρώθηκαν απέναντι από την τετραπλή εικόνα, ενώ οι σκιτσογράφοι προτίμησαν την ευκρίνεια της άλλη γιγαντοοθόνης. Στον δρόμο που άνοιξε από το Ειδικό Δικαστήριο ο Σπύρος Ορνεράκης, κινούνται πλέον όλα τα τηλεοπτικά κανάλια…

Μια εταιρεία «νίκησε» προσωρινά το σύστημα

Από νωρίς το πρωί οι αρμόδιοι τεχνικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών έκανε «λαδιές». Από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στη χώρα μας, το σήμα απενεργοποίησης του μηχανήματος κάλυπτε τις δύο, ενώ τα τηλέφωνα της τρίτης εταιρείας είχαν σήμα. Λίγο πριν από το μεσημέρι το «πρόβλημα» λύθηκε: όλα τα κινητά στο Κέντρο Τύπου είχαν βουβαθεί…

Τoν έψαχνε με το βλέμμα της

Με σφιγμένο πρόσωπο, που άνοιγε διάπλατα μόνον εκείνες τις στιγμές που ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έβρισκε το βλέμμα της πίσω από το αλεξίσφαιρο τζάμι, η Μαρί Τερέζ Πινό ακολούθησε χθες μια μοναχική πορεία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. ΄Εφθασε μόνη με ταξί, νωρίς το πρωί, έξω από τη δικαστική αίθουσα και μόνη παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της πρώτης μέρας της δίκης. Οι κουβέντες που αντάλλαξε με τους περισσότερους ήταν κοφτές, τυπικές, ενώ βουβή παρακολούθησε κι ένα μέρος από τη διαδικασία, βρίσκοντας μια θέση στο κοινό. ΄Ηταν η πρώτη που αναζήτησε ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της 17Ν όταν μπήκε στη αίθουσα και κάθε τόσο γυρνούσε το κεφάλι του για να ανταλλάξουν ένα νεύμα.

Η σύντροφος του Αλ. Γιωτόπουλου περιλαμβάνεται στους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, με καταθέσεις βέβαια που στηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Στην πρεμιέρα της δίκης βρέθηκε στο «στόχαστρο» των τηλεοπτικών συνεργείων και για να αποφύγει τις κάμερες, αλλά και την ταλαιπωρία της «ουράς» έξω από τις φυλακές, πέρασε στο δικαστήριο από την ειδική είσοδο που οδηγεί στο Κέντρο Τύπου. «Πάλι τους ξεφύγατε…», ήταν το πρώτο σχόλιο που άκουσε, δίπλα στα ανιχνευτικά μηχανήματα, για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν πρόκειται να είναι τελευταία…». Τυπικώς, ξανά στον Κορυδαλλό πρέπει να είναι στις 11 Μαρτίου (για την εκφώνηση μαρτύρων), αλλά εκείνη μάλλον θα είναι κάθε μέρα…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Ζήτησε πρώτος να φύγει ο κλωβός

Ο Γιάννης Σερίφης, ο μοναδικός από τους 19 κατηγορουμένους που δεν είναι προφυλακισμένος, ήταν ο πρώτος που έθεσε το θέμα της απομάκρυνσης του γυάλινου κλωβού πριν ακόμη υποβληθεί το σχετικό αίτημα από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Στο στιγμιότυπο μαζί με τον δικηγόρο Σπύρο Φυτράκη, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας.

Τα παράπονα… στην δήμαρχο

Τα «παράπονα» των δημοσιογράφων από πρώτο χέρι για τους περιορισμούς στην κάλυψη της δίκης άκουσε χθες η Ντ. Μπακογιάννη. Αφού δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και νομιμοποίησε τον δικηγόρο της, η δήμαρχος Αθηναίων με την κόρη της Αλεξία πέρασε από το Κέντρο Τύπου «για να δει πώς βλέπουν οι δημοσιογράφοι τα πράγματα…». Προφανώς αναζητούσε σχόλια για την πρεμιέρα της διαδικασίας, αλλά οι περισσότεροι στην αίθουσα βρήκαν ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν, γιατί και η εικόνα και ο ήχος από την αίθουσα του δικαστηρίου είχαν τα προβλήματά τους. Η κ. Μπακογιάννη συζήτησε για την προβληματική μετάδοση με τη Γ.Γ. του υπ. Τύπου κ. Σπηλιοπούλου και - τι άλλο να κάνει - ευχήθηκε τα πράγματα να βελτιωθούν σύντομα…

«Δεν είμαι από την Μπεζανσόν…»

«Δεν είμαι από την Μπεζανσόν», είπε χθες λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας κάνοντας μάλιστα μια χαρακτηριστική χειρονομία ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο κ. Μιχάλης Μαργαρίτης ήθελε να δείξει ότι κάθε άλλο παρά αριστοκρατική είναι η καταγωγή του, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι κατάγεται από την ορεινή Ναυπακτία.

Άγνωστο γιατί ο κ. Μαργαρίτης επέλεξε τη γενέτειρα του Βίκτωρος Ουγκώ, του Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν και των αδελφών Λιμιέρ, μία από τις όχι και τόσο γνωστές πόλεις της Γαλλίας, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και τη Γερμανία. Η Μπεζανσόν πάντως φημίζεται για τα τείχη της, την «Ακρόπολη», όπως την αποκαλούν, την οποία έχτισε ο στρατηγός Βομπάν και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της «στρατιωτικής» αρχιτεκτονικής. Τα παλιά κτίρια της πόλης, κομμάτι της γοητείας της, διατηρούν έντονα γοτθικούς και αναγεννησιακούς ρυθμούς. Σήμερα, στην Μπεζανσόν κατοικούν περίπου 120.000 Γάλλοι και η οικονομία της στηρίζεται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Δεν μίλησε η χήρα Σόντερς

Η χήρα του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, Χέδερ, έφθασε λίγο μετα τις 10 το πρωί, και μπήκε με το αυτοκίνητο που τη μετέφερε στον προαύλιο χώρο των φυλακών χωρίς να πει το παραμικρό. Αμέσως μετά συνοδευόμενη από έναν αστυνόμο της φρουράς μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Με τζιν οι Ξηροί, οι περισσότεροι με κοστούμι, 6 φορούσαν και γραβάτα…

Το πρώτο πράγμα που έκαναν σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι πριν λάβουν τις θέσεις τους στο εδώλιο ήταν να χαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο πίσω, στις θέσεις του ακροατηρίου.

Ο πρώτος κατηγορούμενος που μπήκε μέσα στον αλεξίσφαιρο κλωβό ήταν ο Ηρακλής Κωστάρης, ενώ τελευταία οδηγήθηκε στη δικαστική αίθουσα η μοναδική γυναίκα κατηγορούμενη Αγγελική Σωτηροπούλου.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είχαν επιμελώς φροντίσει την εξωτερική τους εμφάνιση. Οι περισσότεροι φορούσαν κοστούμι, ενώ ορισμένοι εξ αυτών, όπως οι Κ. Τέλιος, Ηρ. Κωστάρης, Αν. Παπαναστασίου, Ν. Παπαναστασίου, Π. Τσελέντης και Διον. Γεωργιάδης είχαν φροντίσει να φορέσουν και γραβάτα. Πιο σπορ εμφάνιση προτίμησαν οι τρεις αδελφοί Ξηροί, οι οποίοι φορούσαν τζιν παντελόνι.

Μαζί Σωτηροπούλου - Κουφοντίνας

Η Αγγελική Σωτηροπούλου πριν ακόμη διευθετηθεί η σειρά των κατηγορουμένων στο εδώλιο πήγε και κάθησε δίπλα στον σύζυγό της Δημήτρη Κουφοντίνα. Πρόεδρος: Θέλετε να καθήσετε δίπλα στον Δημ. Κουφοντίνα;

Σωτηροπούλου: Ναι, θα το ήθελα.

Πρόεδρος: Εντάξει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

* Ιδιαίτερα ευγενικός ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας απέναντι στη σύζυγό του. Η Αγγελική Σωτηροπούλου χρειάστηκε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει για λίγο το εδώλιο. Όταν επέστρεψε, εκείνος πρόλαβε και άνοιξε το πτυσσόμενο κάθισμα για να διευκολύνει τη σύζυγό του. Ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη ήταν σοβαρός και η μόνη στιγμή που χαμογέλασε ήταν όταν κάποια σκέψη της μοιράστηκε μαζί του η σύζυγός του. Κρατούσε έναν φάκελο με έγγραφα και κατά διαστήματα κρατούσε σημειώσεις. Η μόνη που μπορούσε να δει τι έγραφε ο Κουφοντίνας ήταν η σύζυγός του.

* Πολύ καλές ήταν οι σχέσεις της Αγγελικής Σωτηροπούλου και με τον πρώην σύζυγό της Σάββα Ξηρό, ο οποίος οδηγήθηκε στην αίθουσα με τη βοήθεια ενός αστυνομικού. Πολλές φορές ο Σάββας Ξηρός συνομίλησε τόσο με τον Δημήτρη Κουφοντίνα όσο και με την Αγγελική Σωτηροπούλου και τον αδελφό του Χριστόδουλο. Κάθε φορά όμως, κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να ακούσει τα λεγόμενά τους, καθώς - όπως είναι γνωστό - μετά τον τραυματισμό του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακοής.

* Ο πιο «επιμελής» από τους κατηγορουμένους αποδείχθηκε ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος κρατούσε σημειώσεις σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Συγγνώμη, λάθος κύριοι μάρτυρες…

Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι κακώς είχε κρατήσει τους μάρτυρες όλες αυτές τις ώρες στο δικαστήριο, ενώ δεν υπήρχε καμία προοπτική να αρχίσει η εξέτασή τους. «Οι μάρτυρες να φύγουν και να έλθουν την Τρίτη, 11 Μαρτίου. Τότε θα εκφωνήσουμε τα ονόματά τους. Το ίδιο και οι μάρτυρες υπεράσπισης. Αυτοί είναι στο τέλος. Γιατί τους φέρατε; Εμένα και τελευταία στιγμή να μου δώσετε τα ονόματα, εγώ θα τους εξετάσω τους ανθρώπους. Μη φοβάστε όλα θα γίνουν», είπε ο κ. Μιχ. Μαργαρίτης απευθυνόμενος προς όλους τους παράγοντες της δίκης.

Ουρές και τα καλώδια

* Η οδός Σολωμού ήταν γεμάτη από καλώδια και η μόνη διευκόλυνση - αν μπορεί κανείς να μιλήσει για διευκόλυνση - ήταν μια τέντα (μήκος περίπου πέντε μέτρων) που είχε στηθεί λίγο πιο κάτω από τις ανδρικές φυλακές. Οι υπόλοιποι από τα μέλη των συνεργείων είχαν πάρει θέση έξω από την πύλη που έμπαιναν οι συνήγοροι και οι μάρτυρες για να μπορούν να βλέπουν αυτούς που έμπαιναν και αυτούς που έβγαιναν.

* Οι ζωντανές συνδέσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και κάθε φορά που ένας μάρτυρας, συνήγορος ή συγγενής θύματος της τρομοκρατικής οργάνωσης έβγαινε από την αίθουσα της συνεδρίασης γινόταν «μάχη» σε ποιον σταθμό θα μιλήσει πρώτος.