Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( βαρόμετρο τα εσωτερικά της τουρκίας :: 11-01-2003) 

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση "αναμονής", μέχρι να κριθεί η ικανότητα της νέας τουρκικής κυβέρνησης

Βαρόμετρο τα εσωτερικά της Τουρκίας

Κρίνουν τις εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σε διάστημα ενός περίπου μηνός αναμένει ο Πρωθυπουργός ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Τουρκία - κι έτσι θα κριθεί τόσο το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, όσο κι αν είναι δυνατή η εξεύρεση μόνιμης και διαρκούς λύσης για τα προβλήματα του Αιγαίου.

Αποφασιστική για την εικόνα που θα σχηματίσει η Αθήνα, αναφορικά με τις εξελίξεις στη γείτονα, θα είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Γιώργος Παπανδρέου στις 31 Ιανουαρίου, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος - και συνοδευόμενος από τον Χαβιέ Σολάνα και τον Γκίντερ Φερχόιγκεν. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο. Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει ήδη από πρώτο χέρι πληροφόρηση για το "πού πάνε τα πράγματα" σχετικά με το Αιγαίο.

Συνεργάτες του κ. Σημίτη υπογράμμιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κατάσταση "αναμονής", μέχρι να κριθεί η ικανότητα της νέας τουρκικής κυβέρνησης να κυβερνήσει. Και σημείωναν πως η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, στη συνέντευξή του στη "Μοντ", δεν ήταν τυχαία αλλά στόχευε και στην ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της Τουρκίας και στην προετοιμασία όλων για ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων θεσμών της γείτονος.

Όμως, οι εξελίξεις - κι αυτές οι συγκρούσεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός - εντείνονται μέρα με την ημέρα. Όπως έλεγε σύμβουλος του κ. Σημίτη, εκεί που μέχρι χθες οι στρατιωτικοί δεν έβγαιναν δημόσια να συγκρουστούν με την κυβέρνηση - και προτιμούσαν, για παράδειγμα, να βάζουν τον Πρόεδρο Σεζέρ να τους εκφράζει - τώρα εκδηλώνονται δημόσια κατά του Πρωθυπουργού Γκιουλ και των νέων πολιτικών.

Στην Ευρώπη, έντονα ερωτηματικά δημιούργησε κυρίως η τοποθέτηση του στρατηγού Οζκιόκ, που διεμήνυσε περίπου ότι η κυβέρνηση είναι αναρμόδια για το Κυπριακό, το Ιρακινό και… την Ένωση.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ήδη το γεγονός ότι υπάρχει μια διαφορά αντιλήψεων μεταξύ στρατιωτικών και κυβέρνησης και η κυβέρνηση δεν έχει ανατραπεί από ένα μεταμοντέρνο ή μη πραξικόπημα, συνιστά ένα ενθαρρυντικό κατ' αρχήν στοιχείο. Το ερώτημα που μένει είναι εάν σε έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο θεσμών θα επικρατήσει η πολιτική αντίληψη του ενός ή του άλλου.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκτιμούσαν πως η έκβαση της αναμέτρησης δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν λυθεί το ζήτημα του Ιράκ κι ότι μέχρι τότε θα υπάρχει ένα "πάγωμα", τόσο στην κόντρα στρατιωτικών και κυβέρνησης όσο βέβαια και στο μέτωπο του Κυπριακού ή του Αιγαίου. Ήδη, οι Αμερικανοί πιέζουν για ένα "ναι" ή "όχι" της Τουρκίας στην απαίτησή τους για συνεργασία σε τυχόν επίθεση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μέχρι τότε, η Αθήνα θα ακολουθεί μία "διπλή" πολιτική: Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμφανίζεται σθεναρά υπερασπιστής της Τουρκίας και της προσέγγισής της με την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας και το πρόσθετο "όπλο" της προεδρίας που κατέχει αυτό το εξάμηνο. "Πρόγευση" αυτής της στάσης αποτέλεσε κι η συνέντευξη Σημίτη στη "Μοντ" - η θερμότερη υπεράσπιση της Άγκυρας μέχρι στιγμής από Έλληνα πολιτικό. Σε επίπεδο διμερών σχέσεων, θα ακολουθήσει πολιτική "συντήρησης".