Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η ώρα των ενστάσεων :: 03-03-2003) 

Η ώρα των ενστάσεων

Οι πρώτες, για τις κάμερες και το γυάλινο κλουβί

Μόλις ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κ. Μιχάλης Μαργαρίτης κηρύξει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι έτοιμοι να υποβάλλουν σωρεία ενστάσεων.

Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει να αρχίσει επί της ουσίας η αποδεικτική διαδικασία και θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα μέχρις ότου εμφανιστεί στο βήμα ο πρώτος από τους 333 μάρτυρες του κατηγορητηρίου.

Η πρώτη ένσταση που θα απασχολήσει τα μέλη του δικαστηρίου είναι η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ενώ θα ακολουθήσει το αίτημα της υπεράσπισης να απομακρυνθεί από την αίθουσα το αλεξίσφαιρο κουβούκλιο, σε σχήμα «πι», το οποίο περιβάλλει τα εδώλια των κατηγορουμένων.

Έντονες αντιδράσεις

Την τελευταία εβδομάδα, όπως είναι γνωστό, έχει ξεσπάσει μεγάλη κόντρα με αιχμή του δόρατος την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α) έχει διατυπώσει έντονες αντιδράσεις, ενώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μετέβησαν και σήμερα το πρωί στη δικαστική αίθουσα για να διαπιστώσουν αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις κάλυψης της διαδικασίας, ενώ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχής των δημοσιογράφων.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να καταθέσουν και εγγράφως τα επιχειρήματά τους, ώστε να διευκολύνουν τους δικαστές, οι οποίοι θα αποφασίσουν αμέσως για τις δύο συγκεκριμένες ενστάσεις, ενώ για τα υπόλοιπα δικονομικά θέματα (αναρμοδιότητα δικαστηρίου, επιλογή δικαστών, πολιτικά εγκλήματα) μπορούν να επιφυλαχθούν και να ανακοινώσουν την απόφασή τους με την πρόοδο της διαδικασίας που αναμένεται να είναι πολύμηνη. Η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θεσπίστηκε ειδικά για την συγκεκριμένη υπόθεση, χαρακτηρίζεται από την υπεράσπιση ως περιστολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της δημοσιότητας της δίκης. Μέχρι πρότινος για την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης αποφάσιζε το δικαστήριο μόνο αν υπήρχε σχετικό αίτημα κάποιου εκ των διαδίκων. Σε διαφορετική περίπτωση ήταν επιτρεπτή η παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων μέσα στη δικαστική αίθουσα. Στην υπόθεση αυτή όμως, με βάση τον ισχύοντα νόμο, θα πρέπει να συμφωνούν για την παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας όλοι οι παράγοντες της δίκης, δηλαδή οι κατηγορούμενοι, οι πολιτικώς ενάγοντες και ο εισαγγελέας της έδρας. Και όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον ένας εκ των κατηγορουμένων (ο Πάτροκλος Τσελέντης), αλλά και παράγοντες της πολιτικής αγωγής διαφωνούν με την παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Για το κουβούκλιο

Αντισυνταγματική θεωρούν οι υπερασπιστές και την τοποθέτηση του γυάλινου κουβουκλίου, μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα 19 εδώλια των κατηγορουμένων. Την ένστασή τους αυτή τη στηρίζουν σε δύο άξονες. Υποστηρίζουν αφενός ότι εμποδίζεται η απρόσκοπτη επικοινωνία με τους εντολείς τους, και άρα δεν μπορούν με ευχέρεια να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα, και αφετέρου η τοποθέτησή τους μέσα σε αυτό συνιστά διαφορετική μεταχείριση των συγκεκριμένων κατηγορουμένων έναντι άλλων που έχουν βρεθεί στην ίδια θέση.

Όλοι οι συνήγοροι, οι οποίοι έχουν ενιαία στάση επί των θεμάτων αυτών, θα λάβουν το λόγο για να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Θα ακολουθήσει ο αντίλογος από την πλευρά των πληρεξουσίων δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και κατόπιν θα αγορεύσει ο εισαγγελέας της έδρας.

ΕΣΡ: Να μη μετατραπεί η δίκη σε εμπόρευμα

Ο σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας αλλά και της μνήμης των θυμάτων και του πόνου των συγγενών τους πρέπει να είναι στόχος όλων των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, σημειώνει σε οδηγία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με αφορμή τη δίκη για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, τονίζοντας πως «πρέπει να αποφευχθεί η μετατροπή της δίκης σε θέαμα και εμπόρευμα εν ονόματι της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης».

«Ψυχραιμία»

Το ΕΣΡ εκτιμά πως κύριο μέλημα είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διαδικασία της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώνεις και πράξεις και σε τούτο η κοινωνία πρέπει να «επιδείξει ψηχραιμία και αυτοκυριαρχία».

Καθοριστικός για τη διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος στην εξέλιξη της δίκης θεωρεί το ΕΣΡ πως θα είναι ο ρόλος των ΜΜΕ, επισημαίνοντας πως «η διαμόρφωση μιας παράλληλης εικονικής δίκης μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης αλλά και η συγκρότηση δημόσιου χώρου εντυπώσεων, ανευθυνότητας, εμπορευματοποίησης και λαϊκού θεάτρου, θα μεταβάλει το κοινό σε ανεύθυνο και καθοδηγούμενο πλήθος ενόρκων, με αποτέλεσμα την καταρράκωση της αξιοπιστίας της απονομής Δικαιοσύνης».

Κοινωνικό κόστος

Υποστηρίζει εξάλλου πως «η ανεύθυνη και σκανδαλολογική αναζήτηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μέσω της διαπόμπευσης των παραγόντων της δίκης, η δημιουργία βήματος δημαγωγικής ρητορικής για οποιονδήποτε και ο ευτελισμός της απονομής Δικαιοσύνης με σκοπό την τηλεθέαση θα αποδείκνυαν ότι ζητούμενο δεν είναι η ενημέρωση του κοινού, αλλά η μετατροπή της δίκης σε ιδιόμορφο εμπόρευμα με ιδιωτικό οικονομικό όφελος και κοινωνικό κόστος την έκπτωση του νομικού πολιτισμού μας».

Επισημαίνει πως «θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει το Σύνταγμα και ο νόμος ώστε να αποτρέπει τον ευτελισμό της ραδιοτηλεοπτικής δημοσιοτητας», σεβόμενο το δημοσιογραφικό λειτούργημα και το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση.