Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( φροντιστήρια και για δημοτικά! :: 03-03-2003) 

Φροντιστήρια και για Δημοτικά!

Ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Όταν ακούει κανείς τη λέξη «φροντιστήριο», στο μυαλό του έρχεται αυτομάτως η εικόνα των γνωστών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης για τους μαθητές του Λυκείου.

Η εικόνα αυτή είναι ελλιπής, γιατί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί φροντιστηριακού τύπου επιχειρήσεις και διεξάγονται ιδιαίτερα μαθήματα οπουδήποτε υπάρχουν εξετάσεις, αλλά ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, όπως στο… Δημοτικό Σχολείο!

Έτσι, ενώ τα παραδοσιακά φροντιστήρια βλέπουν ότι η πελατεία τους έχει μειωθεί φέτος έως και 30% - όπως υπολογίζουν παράγοντες του υπουργείου Παιδείας - εξαιτίας της ενισχυτικής διδασκαλίας, άλλου είδους φροντιστήρια ευημερούν. Για μαθητές των ΤΕΕ (Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) - μάλιστα με αύξηση πελατείας τελευταία - που θέλουν να μπουν στα ΤΕΙ. Για αδύναμους φοιτητές, οι οποίοι, παρ' ότι πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, εξακολουθούν να χρειάζονται υποστήριξη για να περάσουν τα μαθήματα των Σχολών τους.

Φροντιστήρια για τους καθηγητές που δίνουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ. Για τους υποψηφίους που δίνουν εξετάσεις ισοτίμησης διπλωμάτων εξωτερικού από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Νομικά φροντιστήρια για τους δικηγόρους που θα δώσουν εξετάσεις στη Σχολή Δικαστών, τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κ.λπ. Για τους υποψηφίους της Σχολής Καλών Τεχνών. Φροντιστήρια… μεταμφιεσμένα για παιδιά του Δημοτικού, που λειτουργούν ως Εργαστήρια Σχολικής Μελέτης. Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος ελάχιστοι μαθητές ΤΕΕ πήγαιναν σε φροντιστήριο, αφού οι περισσότεροι ενδιαφέρονταν απλά να πάρουν το απολυτήριό τους. Όμως πέρυσι, σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) κ. Γ. Χατζητέγα, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της προσφυγής μαθητών των ΤΕΕ στα φροντιστήρια, την οποία ο ίδιος υπολογίζει σε 70% - αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί. Αιτία, υποστηρίζει, είναι ότι αυτοί οι μαθητές ενδιαφέρονται να μπουν στα ΤΕΙ με το 10%, όμως για να το επιτύχουν, σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα, πρέπει να πιάσουν τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση (10) κατά μέσο όρο στα μαθήματα που εξετάζονται. Αντίστοιχος περιορισμός δεν υπάρχει στο Ενιαίο Λύκειο. Έτσι, όσοι μαθητές ΤΕΕ προσπαθούν να εισαχθούν στα ΤΕΙ στρέφονται πλέον στα φροντιστήρια, εφόσον πρέπει να περάσουν τη βάση για να μπουν!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Νίκο Τσούλια αλλά και με τον πρόεδρο των επιτυχόντων καθηγητών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2000 κ. Χρ. Μάλλιαρη, θραύση κάνουν τα φροντιστήρια για καθηγητές, κάθε φορά που διοργανώνεται ο αντίστοιχος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. «Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον 2 περιπτώσεις. Η μία αφορά οργανωμένο φροντιστήριο για καθηγητές, το οποίο ζητά περίπου 300.000 δρχ. για 6 εβδομάδες προετοιμασίας, και η άλλη αφορά μαθήματα… δι' αλληλογραφίας, τα οποία παραδίδει σχολικός σύμβουλος από την Πάτρα, ζητώντας 100.000 για κάθε πακέτο σημειώσεων που δίνει!», λέει ο κ. Μάλλιαρης.

Έστω τώρα ότι είστε δικηγόρος και θέλετε να γίνετε συμβολαιογράφος. Αυτό προϋποθέτει νέες εξετάσεις. Τι κάνετε, λοιπόν; Η δικηγόρος Δήμητρα Χ. (σ.σ}: δεν επιθυμεί να δημοσιευθεί το όνομά της) έκανε το εξής: «Παρακολουθώ φροντιστηριακά μαθήματα σε οργανωμένο νομικό φροντιστήριο. Πληρώνω 2.400 ευρώ για μαθήματα 4 μηνών, που διαρκούν 11 ώρες την εβδομάδα.».

Παιδιά Δημοτικού

Και εντάξει εκεί που υπάρχουν εξετάσεις. Τι να πει κανείς, όμως, για τα φροντιστήρια σε παιδιά του Δημοτικού, τα οποία απαγορεύονται και από τον νόμο; Στην Αθήνα υπάρχουν σήμερα δεκάδες τέτοια φροντιστήρια, τα οποία λειτουργούν υπό τον χαρακτηρισμό «Εργαστήρια Μελέτης» και εισπράττουν 100-130 ευρώ τον μήνα για να προετοιμάζουν τα παιδιά του Δημοτικού. Τα «ΝΕΑ» εντόπισαν δύο από αυτά, τα οποία ζητούν 110 ευρώ τον μήνα και 35 ευρώ εγγραφή, για μάθημα 3 ωρών την ημέρα.

«Πάμε για να περάσουμε τις εξετάσεις στα ΤΕΙ»

Από τα ΤΕΕ στα φροντιστήρια. Όλο και περισσότεροι μαθητές των ΤΕΕ, που ενδιαφέρονται να μπουν στα ΤΕΙ, προσφεύγουν πλέον στη βοήθεια των φροντιστηρίων

Η Μαρινέλα, ο Θάνος, η Γιώτα, ο Στέλιος, ο Γεράσιμος, ο Μάρκος και ο Νίκος είναι μαθητές ΤΕΕ, οι οποίοι αποφάσισαν, μαζί με δεκάδες συμμαθητές τους, να πάνε σε φροντιστήριο στο Μαρούσι, γιατί θέλουν να περάσουν στα ΤΕΙ. Οι περισσότεροι δοκίμασαν και την ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία τους, αλλά την εγκατέλειψαν γρήγορα, κρίνοντας ότι δεν τους προσέφερε αυτό που ήθελαν, αφού όπως είπαν γίνεται σποραδικά και σε ορισμένα μόνο μαθήματα. Όλοι τους διαπιστώνουν ότι όσοι συμμαθητές τους ενδιαφέρονται να περάσουν στα ΤΕΕ πάνε σχεδόν όλοι πλέον στα φροντιστήρια, καθώς πρέπει να πιάσουν τη βαθμολογική βάση. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Κ. Πουσπουρίκας, παλιός φροντιστηριάρχης στο Μαρούσι. «Εμείς μόνο έχουμε περίπου 100 μαθητές από ΤΕΕ. Το Μαρούσι έχει περίπου 30 φροντιστήρια και γκρουπάδικα. Πέρυσι, λοιπόν, μόνο δύο από αυτά ασχολούνταν με μαθητές ΤΕΕ, ενώ φέτος έχουν δημιουργηθεί τμήματα σε 10, περίπου».

«Έρχομαι για το πτυχίο»

Φοιτητής στο φροντιστήριο! Ο Χάρης Βουλίκης, παρ' ότι έχει περάσει στο ΤΕΙ Χαλκίδας, αναγκάζεται να παρακολουθήσει πάλι φροντιστηριακά μαθήματα

Ο Χάρης Βουλίκης είναι ήδη σπουδαστής στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Σπουδάζει Μηχανολογία, όμως τα Μαθηματικά που αντιμετώπισε μόλις μπήκε δεν είχαν καμία σχέση με όσα είχε μάθει στο ΤΕΕ. Έτσι, παρ' ότι φοιτητής, αναγκάζεται για μία ακόμη φορά να παρακολουθήσει φροντιστήριο! «Τι να σας πω. Μόλις είδα αυτά τα Μαθηματικά ένιωσα σαν από άλλον πλανήτη. Σε σχέση με αυτά που είχα κάνει στο ΤΕΕ, έμοιαζε σαν να μάθαινα λ.χ. Αγγλικά τόσο καιρό και ξαφνικά μου έδιναν Ισπανικά! Δεν καταλαβαίνω τίποτα και χρειάζομαι ξανά το φροντιστήριο, αν θέλω να να πάρω πτυχίο. Και, ξέρετε, δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά και δεκάδες συμφοιτητές μου είναι στην ίδια θέση», λέει με παράπονο.