Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-πληροφορία

( δημητρης περικος - οι ιρακινοί πρέπει να βιαστούν :: 03-03-2003) 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΚΟΣ Οι Ιρακινοί πρέπει να βιαστούν

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο απεσταλμένος του Μπλιξ και αναπληρωτής διευθυντής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Έλληνας χημικός Δημήτρης Περίκος, άνθρωπος - κλειδί αυτή την εβδομάδα για την τύχη της Βαγδάτης, μιλάει στα «ΝΕΑ»

Σε μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη. Όχι μόνον από το αν οι Ιρακινοί θα συνεχίσουν με ταχύτητα την καταστροφή - άρχισε το Σάββατο - των πυραύλων Αλ Σαμούντ-2, που θεωρεί ο ΟΗΕ επικίνδυνους, αλλά και από το ποια στοιχεία «κρύβουν» για το Ιράκ οι Αμερικανοί, που «δεν έχουν στα χέρια τους οι επιθεωρητές»!

Πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη και για το Συμβούλιο Ασφαλείας της Παρασκευής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» χθες το απόγευμα, πριν αρχίσει ένα νέο κύκλο επιθεωρήσεων, προειδοποιεί μεν ότι οι Ιρακινοί δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, αλλά τους αναγνωρίζει ότι δείχνουν ειλικρίνεια και για τα βιολογικά όπλα τους.

Πατέρας και παππούς, καταγόμενος από τη Χίο, και μεγαλωμένος στον Πειραιά, ζει ανάμεσα στη Βιέννη και στη Νέα Υόρκη. Και παρά το «βαρύ» φορτίο που έχει να μεταφέρει σε τρεις ημέρες στην έδρα του ΟΗΕ δείχνει απόλυτα ήρεμος.

Πώς αισθάνεστε ξαφνικά, απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Μπλιξ στη Βαγδάτη; Πώς νιώθετε που βρεθήκατε σε μία τόσο κρίσιμη - ιστορικά - θέση, που αφορά σε έναν πόλεμο;

«Δεν κατευθύνω εγώ τον πόλεμο ή την ειρήνη. Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Είχα την πείρα από παλιά. Ήμουν 28 χρόνια διευθυντής επιχειρήσεων στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, μετά τις σπουδές μου στην Αθήνα και στη Νορβηγία και την εργασία μου στο Δημόκριτο. Ήμουν στην πρώτη επιθεώρηση - για πυρηνικά - στο Ιράκ. Μετά ανέλαβα τη Νότια Αφρική και εν συνεχεία με πήγανε στη Βόρεια Κορέα. Τώρα έχω μία σχετική πείρα δύσκολων καταστάσεων. Είμαι τυχερός, έχει ενδιαφέρον η δουλειά μου».

Δεν είστε ανήσυχος;

«Είμαι απολύτως ήσυχος. Μένω στη Νέα Υόρκη και η σύζυγός μου, η οικογένειά μου είναι στη Βιέννη. Πριν πάω στη Νέα Υόρκη θα περάσω για ένα βράδυ να τους δω».

Αλήθεια, υπάρχει ακόμα χρόνος για την ειρήνη;

«Όπως ξέρετε, η ειρήνη ή ο πόλεμος δεν εξαρτώνται τόσο από τα αποτελέσματα των ερευνών. Υπάρχουν και πολιτικές. Έπειτα, θεωρείται ότι ο τρόπος που θα παρουσιασθούν τα συμπεράσματα ερευνών γύρω από τον αφοπλισμό του Ιράκ μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη. Αλλά δεν σημαίνει ότι οι πράξεις στην πολιτική κρίνονται έτσι. Είναι και οι γνώσεις… Κανείς δεν ξέρει τι γνωρίζουν παραπάνω οι Αμερικανοί. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί επ' άπειρο να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με το Ιράκ.

Τι θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

«Την Παρασκευή περιμένουμε ο Μπλιξ να παρουσιάσει εκεί την έκθεσή του. Αντιλαμβάνεσθε ότι και πολιτικοί και ΜΜΕ έχουν προσδώσει μία βαρύτητα στο θέμα της παρουσίασης, γιατί πιστεύουν ότι ο Μπλιξ με όσα πει θα φέρει κάποιο βάρος ή προς τη μία κατεύθυνση ή προς την άλλη. Ο Μπλιξ θα παρουσιάσει τα γεγονότα όπως αυτός τα βλέπει, τις πράξεις που έχουν γίνει από το Ιράκ σε τρόπο ώστε κανείς να μη θεωρήσει ότι πάει να επηρεάσει τη συζήτηση "πόλεμος ή ειρήνη"».

Υπάρχει πρόοδος των Ιρακινών σ' αυτά που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ με βάση την απόφαση 1441;

«Εάν δείτε την έκθεση Μπλιξ της ερχόμενης Παρασκευής θα καταλάβετε ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα. Ωστόσο, οι πράξεις των Ιρακινών (π.χ. καταστροφή πυραύλων Αλ Σαμούντ -2) γίνονται πάντοτε κοντά σε ημερομηνίες που αφορούν στις παρουσιάσεις των εκθέσεων. Το θέμα είναι να έχουμε κάτι το χειροπιαστό.

Τελικώς, πόσος χρόνος χρειάζεται;

«Εμείς δεν λέμε. Εξαρτάται. Εάν έχεις ένα πρόβλημα και θέλεις να το λύσεις μπορείς ή σε μία εβδομάδα ή και σε δέκα μήνες. Εάν θέλεις να καθυστερήσεις, είναι σαν να βάζεις κάποιον μπροστά στο σπίτι σου να σκάβει 10 ημέρες για μία τρύπα ή βάζεις 10 ανθρώπους να το κάνουν σε μία ημέρα. Αυτό εξαρτάται από τους Ιρακινούς, από αυτούς και μόνον. Πρέπει να καταλάβουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.