Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στην αναμονή μέχρι και 8 μήνες για να χειρουργηθούν! :: 11-01-2003) 

Όσο πιο "ειδικό" είναι το περιστατικό, όπως καρδιοχειρουργικό ή νευροχειρουργικό, τόσο μεγαλώνει ο χρόνος

Στην αναμονή μέχρι και 8 μήνες για να χειρουργηθούν!

Οι μεγάλες ελλείψεις, κυρίως σε παραϊατρικό προσωπικό, κρατούν κλειστά περίπου τα μισά από τα χειρουργικά τραπέζια!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Από δέκα ημέρες έως και 8 ολόκληρους μήνες περιμένουν για να χειρουργηθούν οι ασθενείς σε όλη τη χώρα. Όσο πιο "ειδικό" είναι το περιστατικό, όπως τα καρδιοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και άλλα, τόσο μεγαλώνει η αναμονή για την επέμβαση.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό - κυρίως παραϊατρικό, όπως είναι οι εργαλειοδότριες - κρατούν κλειστά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τα μισά από τα χειρουργικά τραπέζια που υπάρχουν. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις που κάποιες χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν επειδή δεν έχουν εξοπλισμό.

Σε άλλα νοσοκομεία, πάλι, το πρόβλημα δεν είναι η υποδομή ούτε το προσωπικό, αλλά το ωράριο. Εκεί τα χειρουργεία λειτουργούν σαν δημόσιες υπηρεσίες: μετά τις 2.30 το μεσημέρι κλείνουν!

ΛΑΪΚΟ

Ανακαινισμένα. "Το πρώτο χειρουργείο, που περιλαμβάνει 7 αίθουσες, έχει πλήρως ανακαινιστεί. Αλλά λειτουργούν μόνο οι 3 αίθουσες, αφού για να ανοίξουν και οι υπόλοιπες απαιτούνται 15-20 άτομα προσωπικού ακόμη. Και η τέταρτη αίθουσα που λειτουργεί ανήκει στα παλιά χειρουργεία, όπου οι συνθήκες κάθε άλλο παρά αξιοπρεπείς χαρακτηρίζονται", αναφέρει στα "ΝΕΑ" ο κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης, καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Οι τρεις χειρουργικές αίθουσες είναι έτοιμες κτιριολογικά εδώ και τρία χρόνια. "Όμως δεν υπάρχει εξοπλισμός, ούτε καν χειρουργικά τραπέζια. Παράλληλα, η έλλειψη προσωπικού κάνει αδύνατη τη λειτουργία των αιθουσών", εξηγεί ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Λαϊκό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αρκετά περιστατικά "λιμνάζουν" μέσα στο νοσοκομείο. Από την εισαγωγή τους μέχρι να χειρουργηθούν περνούν περισσότερες από δέκα ημέρες". Όπως λέει, η καθυστέρηση οφείλεται στον μεγάλο χρόνο αναμονής για τον προεγχειρητικό έλεγχο, στην έλλειψη υποστηρικτικών μονάδων μετά την εγχείρηση, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού. "Συνολικά, στο νοσοκομείο η έλλειψη προσωπικού φτάνει τα 120 άτομα, γεγονός που δυσχεραίνει και τον χειρουργικό τομέα".

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 7 χειρουργικές αίθουσες και ισάριθμα τραπέζια. Αλλά, όπως αναφέρει ο κ. Ερμής Κασές, πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, "λειτουργούν κανονικά μόνο τα τέσσερα. Ένα ακόμη ανοίγει μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει όλες τις ημέρες".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "δύο χειρουργικές αίθουσες μένουν κλειστές από το 1995! Η έλλειψη προσωπικού φτάνει στο 35%, γεγονός που μειώνει την αποδοτικότητα των χειρουργείων και μεγαλώνει τον χρόνο νοσηλείας των ασθενών οι οποίοι περιμένουν να χειρουργηθούν".

ΚΑΤ

Ανήκει στη μειονότητα των νοσοκομείων όπου τα χειρουργεία λειτουργούν και το απόγευμα. Πρόσφατα μάλιστα άνοιξαν δύο χειρουργικές αίθουσες (μία στα χειρουργεία όπου αντιμετωπίζονται μόνο τα τακτικά ορθοπεδικά περιστατικά και μία ακόμη στα χειρουργεία που αναλαμβάνουν όλα τα άλλα μαζί με τα επείγοντα).

Όμως δύο αίθουσες παραμένουν ακόμη κλειστές. Και, όπως λέει ο χειρουργός κ. Γιώργος Κυρατζής, "αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, οι δύο αυτές αίθουσες είναι απαραίτητες, καθώς η αναμονή εξακολουθεί να υπάρχει". Η αναμονή για χειρουργείο συχνά ξεπερνά τον έναν μήνα. Ο κ. Κυρατζής έχει ήδη προγραμματισμένα χειρουργεία μέχρι και τον Φεβρουάριο και, όπως προσθέτει, "για να μειωθεί σημαντικά η λίστα αναμονής θα πρέπει κάθε τμήμα να έχει χειρουργείο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τώρα χειρουργούμε μόνο δύο ημέρες".

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φόνσο, γενικό σύμβουλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο οποίος εργάζεται στο ΚΑΤ, "απαιτούνται περίπου 40 άτομα για να ανοίξουν οι αίθουσες που είναι κλειστές".

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Αν και στο νοσοκομείο τα 10 χειρουργικά τραπέζια που υπάρχουν είναι όλα ανοιχτά, εντούτοις, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Β' χειρουργικής κλινικής στη Μονάδα Χειρουργικής Ογκολογίας, κ. Κώστας Καραλιώτας, "λόγω της έλλειψης προσωπικού τα τραπέζια σπάνια είναι ταυτόχρονα ανοιχτά όλα, για τα προγραμματισμένα χειρουργεία".

Ο Ερυθρός Σταυρός διαθέτει 12 ειδικευμένους αναισθησιολόγους, ενώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου (σήμερα πραγματοποιούνται 10.500 επεμβάσεις ετησίως) χρειάζονται τουλάχιστον 20-22. Ανάλογα με την ειδικότητα, μεγαλώνουν και οι λίστες αναμονής. Στη λαρυγγολογική κλινική, για παράδειγμα, το διάστημα αναμονής αγγίζει και τους πέντε μήνες, ενώ στις χειρουργικές κλινικές φτάνει τον έναν μήνα. "Τα προγραμματισμένα περιστατικά εισάγονται στο νοσοκομείο και μπορεί να χρειαστούν και 10 ή 15 ημέρες έως ότου χειρουργηθούν. Ο εργαστηριακός έλεγχος αργεί, ενώ συχνά δεν υπάρχουν κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας", σημειώνει ο κ. Καραλιώτας, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τακτικά χειρουργεία γίνονται και κάποια πρωινά, όπου το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το νοσοκομείο διαθέτει 23 χειρουργικά τραπέζια, που λειτουργούν όλα. "Υποφέρουμε από έλλειψη τραυματιοφορέων. Η έλλειψη προσωπικού σε όλο το νοσοκομείο, συνεπώς και στον χειρουργικό τομέα, αγγίζει το 30% με 40%", λέει ο διευθυντής της Α' χειρουργικής κλινικής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός. Και συμπληρώνει ότι "μεγάλο πρόβλημα είναι και η έλλειψη κρεβατιών. Στην κλινική μου έχουμε 20 αντί για 40 που χρειαζόμαστε".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, κ. Αντώνη Παπάζογλου, "η αναμονή - για παράδειγμα στην ορθοπεδική κλινική - φτάνει και τον ενάμιση μήνα, ενώ η εσωτερική αναμονή των ασθενών κυμαίνεται από 3 ημέρες έως και μία εβδομάδα".

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ

Το νοσοκομείο που εξυπηρετεί όλα τα νότια προάστια διαθέτει 11 χειρουργικές αίθουσες. Σπανίως όμως λειτουργούν όλες, όπως λέει ο κ. Χάρης Ζαχαρόγιαννης, νεφρολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων. Ο ίδιος εξηγεί πως "ο λόγος είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Αν κάποια άτομα του προσωπικού έχουν ρεπό, τότε τουλάχιστον δύο αίθουσες μένουν κλειστές".

Από την πλευρά του, πάντως, ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Γιάννης Ροτζιώκος, υποστηρίζει ότι "με την πρόσφατη πρόσληψη 50-60 ανθρώπων στο νοσηλευτικό προσωπικό, η κατάσταση είναι οριακή".

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρόγιαννη "από τις νοσηλεύτριες που προσελήφθησαν, οι 30 έφυγαν λόγω εγκυμοσύνης και άλλες 10-12 αποσπάστηκαν σε άλλες θέσεις. Ο χειρουργικός τομέας έχει τουλάχιστον 110 άτομα έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού", λέει ο κ. Ζαχαρόγιαννης.

Στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται 160 προγραμματισμένα χειρουργεία την εβδομάδα, από τα οποία τα 70 είναι ορθοπεδικά (στις 7 ορθοπεδικές κλινικές).

Στα ορθοπεδικά και τα ουρολογικά, η εξωνοσοκομειακή αναμονή δεν ξεπερνά τον έναν μήνα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Ό,τι… προλάβουν μέσα στο ωράριο

Εδώ λειτουργούν όλα τα χειρουργικά τραπέζια (14 και ένα ακόμη για μικροεπεμβάσεις που δεν απαιτούν την παρουσία αναισθησιολόγου), αλλά με ωράριο 8 - 2.30! Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λάζαρος Ιωσηφίδης, χειρουργός στον Ευαγγελισμό, "από αυτές τις ώρες μόνο οι 2,5 περίπου είναι χειρουργικός χρόνος. Όλες οι άλλες σπαταλώνται για τη μετάβαση από το ένα περιστατικό στο άλλο. Η καθυστέρηση από τη στιγμή που θα τελειώσει το ένα χειρουργείο μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο είναι συχνά πολύ μεγάλη, ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 - 20 λεπτά".

"Αν τα χειρουργεία λειτουργούσαν μέχρι τις 5 - 6 το απόγευμα, το πρόβλημα θα είχε λυθεί και τα περιστατικά δεν θα συσσωρεύονταν", προσθέτει ο ίδιος. Μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί και το προσωπικό που στελεχώνει τα χειρουργεία. "Αυτή τη στιγμή, στα χειρουργεία εργάζονται 39 άτομα (νοσηλευτικό προσωπικό), ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50".

Με αυτά τα ωράρια και αυτό το προσωπικό η αναμονή για τα περισσότερα περιστατικά φτάνει συνήθως τις 20 ημέρες. Εκτός από τα καρδιοχειρουργικά. Εκεί οι ασθενείς περιμένουν έως και 3 ολόκληρους μήνες!

Κι αυτό γιατί σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας λειτουργεί ένα και μοναδικό χειρουργικό τραπέζι για επεμβάσεις καρδιάς! Σε αυτό πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περίπου 800 επεμβάσεις σε ασθενείς που φτάνουν εκεί από όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, "η αύξηση των καρδιοχειρουργικών τραπεζιών είναι η βασική προτεραιότητα για τον Ευαγγελισμό".