Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( γύρω - γύρω οι μεγάλοι :: 01-03-2003) 

Το Ιράκ δέχεται να καταστρέψει τους απαγορευμένους πυραύλους, ενώ η Ρωσία είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Γύρω - γύρω οι μεγάλοι

Έξι μη μόνιμα μέλη πιέζονται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του πολεμικού σχεδίου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Η Ρωσία απείλησε χθες ότι είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία. Την ίδια ώρα, το Ιράκ ανακοίνωνε ότι δέχεται να καταστρέψει τους απαγορευμένους πυραύλους του.

Επιθεωρητής του ΟΗΕ εξετάζει ένεν πύραυλο Αλ Σαμούντ σε μια τοποθεσία 40 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης

Θυελλώδεις συζητήσεις διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς οι «μικροί» προσπαθούν - ματαίως - να πείσουν τους «μεγάλους» να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα του Ιράκ. Έξι μη μόνιμα μέλη (Μεξικό, Χιλή, Πακιστάν, Αγκόλα, Καμερούν και Γουινέα) δέχονται αφόρητες πιέσεις από όλες τις πλευρές να ψηφίσουν είτε υπέρ είτε κατά του πολεμικού σχεδίου. «Το διχασμένο Συμβούλιο πετάει το μπαλάκι στα εκλεγμένα μέλη, ενώ τα μόνιμα μέλη εμμένουν στις θέσεις τους χωρίς να κάνουν καμιά προσπάθεια να τις γεφυρώσουν», διαμαρτυρήθηκε χθες ο πρεσβευτής της Χιλής, Γκαμπριέλ Βαλντές. Η Χιλή και το Μεξικό τάχθηκαν χθες υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης του Καναδά, που ζητεί από το Ιράκ να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα μέχρι τις 28 Μαρτίου. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται όμως τόσο από τους «φιλοπόλεμους» όσο και από τους «φιλειρηνιστές».

Όχι νέο ψήφισμα. Μία ημέρα μετά τη δήλωση της Ρωσίας ότι θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξεύρεση λύσης που θα είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο, εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο. «Η Ρωσία δεν συμφωνεί με οποιοδήποτε νέο ψήφισμα που θα επιτρέπει την άμεση ή έμμεση χρήση βίας για την επίλυση του ιρακινού προβλήματος», δήλωσε.

Οι πύραυλοι. Το Ιράκ κατέστησε χθες γνωστό ότι θα αρχίσει να καταστρέφει από σήμερα τους πυραύλους του αλ-Σαμούντ 2 που υπερβαίνουν το βεληνεκές το οποίο έχει οριστεί από τον ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν όμως να απορρίψουν αυτή την κίνηση. «Εδώ και χρόνια κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Αρνούνται να συνεργαστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, κι όταν δουν ότι εντείνονται οι πιέσεις, λένε εντάξει, ίσως να κάνουμε κάτι». Ανάλογη δήλωση έκανε στη Μαδρίτη και το Τόνι Μπλερ.

Η εξορία Σαντάμ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα της εξορίας του Σαντάμ Χουσεΐν ως μοναδικό μέσο για την αποτροπή του πολέμου. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο Πάουελ κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να προτείνουν στον Σαντάμ να εγκαταλείψει την εξουσία υπέρ κάποιας «υπεύθυνης ηγεσίας».

«Αόρατα» βομβαρδιστικά. Η Ουάσιγκτον αυξάνει δραματικά τις τελευταίες ημέρες τη στρατιωτική της παρουσία γύρω από το Ιράκ, στέλνοντας στον Κόλπο κι άλλα «αόρατα» βομβαρδιστικά Β-2, που μπορούν να φέρουν 20 βόμβες των 900 κιλών το καθένα και να τις κατευθύνουν στο στόχο με τη βοήθεια δορυφόρου. Τη Δευτέρα θα αποπλεύσει για τον Κόλπο και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Νίμιτς, που έχει έδρα το Σαν Ντιέγκο. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τρεις εβδομάδες για να φτάσει στον προορισμό του.

Χάνει δημοτικότητα. Αν όμως στο στρατιωτικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπους είναι πολύ ενεργή, δεν τα πηγαίνει τόσο καλά στο εσωτερικό μέτωπο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, μόνο το 47% των Αμερικανών τάσσεται πλέον υπέρ της επανεκλογής του Μπους στην προεδρία (έναντι 51% τον περασμένο Δεκέμβριο), ενώ το 39% είναι έτοιμο να υποστηρίξει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Πτώση παρουσιάζει και η δημοτικότητα του κυριότερου συμμάχου του Αμερικανού προέδρου, του Τόνι Μπλερ. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» δείχνει ότι μόλις το 35% των Βρετανών δηλώνουν έτοιμοι να ξαναψηφίσουν τους Εργατικούς. Σχεδόν δύο στους τρεις Βρετανούς (64%) δηλώνουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια μειώθηκε η εκτίμηση που έτρεφαν στην κυβέρνηση Μπλερ. Οι λόγοι είναι δύο: η πολιτική του Λονδίνου στην ιρακινή κρίση και η αποτυχία της κυβέρνησης να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες.