Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( όλοι εναντίον του πολέμου :: 28-02-2003) 

Όλοι εναντίον του πολέμου

Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Όλοι ήταν κατά του πολέμου χθες στη Βουλή, ωστόσο η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στο τέλος επεφύλασσε εκπλήξεις.

Η παρέμβαση που ανέτρεψε το μέχρι τότε ήπιο κλίμα ήταν η δευτερολογία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για "λαϊκισμό και διγλωσσία" αλλά και προσωπικά τον κ. Κώστα Σημίτη ότι "είναι ανάξιος να είναι Πρωθυπουργός αν δεν αντιλαμβάνεται το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα της χώρας!".

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, πάντως, δεν ασχολήθηκε με την απρόσμενη επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προτίμησε να κρατήσει το προφίλ του Ευρωπαίου ηγέτη ο οποίος ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνεται και στη διεθνή κοινή γνώμη. "Η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να μη γίνει ο πόλεμος", δήλωσε ο κ. Κώστας Σημίτης και τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα, σε περίπτωση πολέμου, δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σταθερά την ειρηνική διευθέτηση και την αξιοποίηση όλων των ειρηνικών μέσων που διαθέτει ο ΟΗΕ".

Προειδοποίηση

Μεγάλο μέρος από την τοποθέτησή του αφιέρωσε ο Πρωθυπουργός στην πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας να συγκαλέσει πρόσφατα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Κατά τον Πρωθυπουργό η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανταποκρινόταν στο κοινό αίσθημα των λαών της Ευρώπης και απέδειξε ότι η Ε.Ε. παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός που μπορεί να καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά την ίδια την απόφαση, ο κ. Κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει πως τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας "είναι στο επίκεντρο των διαδικασιών". "Το Συμβούλιο Ασφαλείας ­ συμπλήρωσε ­ έχει τις πρωτοβουλίες, λαμβάνει τις αποφάσεις και αυτό καθορίζει την περαιτέρω γραμμή". Πάντως ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΟΗΕ μέσα στις προθεσμίες: "Αν κάποιος δεν συμμορφώνεται και επικαλείται συνεχώς διαδικαστικά θέματα αυτό είναι κωλυσιεργία", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι "πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό μήνυμα στο Ιράκ γιατί πρέπει να υπάρχει η αίσθηση της χρονικής πίεσης στις εξελίξεις".

Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε κατηγορηματικά ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν "πρέπει να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το μοναδικό νομιμοποιημένο διεθνές όργανο αποφάσεων για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια". Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Σε κάθε περίπτωση η διεθνής νομιμότητα και ο ΟΗΕ πρέπει να είναι οι τελικοί νικητές".

Η Αλέκα Παπαρήγα

Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τη Νέα Δημοκρατία ήταν η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ουσιαστικά τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ και δεν προσφέρουν εναλλακτική λύση ώστε να ματαιωθεί ο πόλεμος. Εξέφρασε την ανησυχία της ότι στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ θα υπάρξουν συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα οδηγηθούμε σε περιστολή των ατομικών ελευθεριών αλλά και σε σκληρότερα οικονομικά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε επίσης το επιχείρημα ότι, στην περίπτωση που γίνει πόλεμος, η Ελλάδα πρέπει να δει τι ανταλλάγματα θα πάρει σε σχέση με την Τουρκία: "Τέτοια ανταλλάγματα δεν τα θέλουμε, είπε, έτσι δεν κερδίζονται οι μάχες". Και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας πρέπει να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο αυτόν τον πόλεμο.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ότι "ο πόλεμος κατά του Ιράκ πρέπει να ματαιωθεί ενώ άφησε αιχμές κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας λέγοντας ότι αν υπάρξει πλειοψηφία σ' αυτό υπέρ της θέσης των ΗΠΑ "θα είναι αποτέλεσμα πιέσεων και εκβιασμών σε κυβερνήσεις που ολοφάνερα αλλάζουν υπό πίεση την άποψή τους". Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική "που πατάει σε δύο βάρκες".