Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ψυχρολουσία για μίλερ :: 28-02-2003) 

Ψυχρολουσία για Μίλερ

Τα βρόντησε ο Νο2 της πρεσβείας στην Αθήνα

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την αμφισβήτηση της πολιτικής Μπους και των γερακιών τού Πενταγώνου κατά του Ιράκ εκ μέρους του ίδιου του κατεστημένου της Ουάσιγκτον ανέδειξε η παραίτηση του Νο2 στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η παραίτηση Κίσλινγκ εκτιμάται πως αντικατοπτρίζει όχι μόνο τον έντονο προβληματισμό των υπηρεσιακών παραγόντων για τα αμερικανικά σχέδια, αλλά και τις γενικότερες αντιδράσεις κατά του πολέμου στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών

Η παραίτηση - ψυχρολουσία για τον Αμερικανό πρέσβη κ. Τόμας Μιλερ έγινε με επιστολή τού κ. Κίσλινγκ προς τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", που αποκάλυψε πρώτη το θέμα, στην επιστολή του ο πρώην διπλωμάτης καριέρας και πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει ότι "η μετά πάθους επιδίωξή μας για πόλεμο με το Ιράκ μάς οδηγεί στο να παραβιάζουμε τη διεθνή νομιμότητα, η οποία ήταν το πιο ικανό όπλο της Αμερικής, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση από την εποχή του Γούντροου Ουίλσον".

Αναφέρει ακόμη προς τον κ. Πάουελ: "Πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας γιατί έχουμε αποτύχει να πείσουμε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ότι ο πόλεμος με το Ιράκ είναι αναγκαίος. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε κάνει υπερβολικά πολλά για να δείξουμε στους διεθνείς εταίρους μας ότι τα στενά κι εμπορικά αμερικανικά συμφέροντα υπερτερούν τις πολύτιμες αξίες των εταίρων μας".

Και συνεχίζει: "Ακόμη κι εκεί όπου οι στόχοι μας δεν αμφισβητούνταν, η συνέπειά μας αμφισβητείται. Το μοντέλο του Αφγανιστάν αποτελεί ελάχιστο καθησυχασμό για τους συμμάχους που αναρωτιούνται σε ποια βάση σκοπεύουμε να ξαναχτίσουμε τη Μέση Ανατολή, κατ' εικόνα ποίου και ποιών συμφερόντων".

Σε δηλώσεις του προς τους "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο κ. Κίσλινγκ είπε πως "νιώθω ανακουφισμένος από τις εκφράσεις υποστήριξης που έλαβα μετά την παραίτησή μου" από συναδέλφους. Όταν ρωτήθηκε εάν τις απόψεις του συμμερίζονται ευρέως άλλοι διπλωμάτες, απάντησε: "Ουδείς εκ των συναδέλφων μου νιώθει άνετα με την πολιτική μας. Όλοι προχωρούν μπροστά με αυτήν, καλοί και πιστοί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι γεμάτο ανθρώπους που θέλουν να παίξουν το ομαδικό παιχνίδι - έχουμε έναν πολύ μεγάλο βαθμό νομιμοφροσύνης".

ΕΠΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

Άλλοι 5 είχαν παραιτηθεί για τα Βαλκάνια

Θεωρείται πολύ σπάνιο για έναν διπλωμάτη καριέρας να παραιτείται. Ωστόσο, για λόγους πολιτικών διαφωνιών πέντε αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραιτήθηκαν την περίοδο 1992-1994, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης Κλίντον στα Βαλκάνια.

Η παραίτηση Κίσλινγκ εκτιμάται πως αντικατοπτρίζει όχι μόνο τον έντονο προβληματισμό των υπηρεσιακών παραγόντων για τα αμερικανικά σχέδια, αλλά και τις γενικότερες αντιδράσεις κατά του πολέμου στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

* Ο κ. Κίσλινγκ, ο οποίος είχε ενημερώσει τον Αμερικανό πρέσβη κ. Μίλερ για τις προθέσεις του, έχει σπουδάσει Κλασική Αρχαιολογία και είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας.