Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( προτιμούν μεταπτυχιακά και δημόσια πτυχία :: 27-02-2003) 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προτιμούν μεταπτυχιακά και δημόσια πτυχία

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Παρά τη συνεχή επέκταση της "τεταρτοβάθμιας" εκπαίδευσης στη χώρα μας, δηλαδή του πλέγματος των μεταπτυχιακών σπουδών και των εξειδικευμένων γνώσεων, και παρά τις συζητήσεις για τον ρόλο των "κολεγίων" και της συνεργασίας τους με ξένα Πανεπιστήμια, οι μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να προτιμούν νέα οικονομικά στελέχη με απλά πτυχία από καταξιωμένα δημόσια Πανεπιστήμια και χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση.

Το μεταπτυχιακό αποτελεί πρώτη προτίμηση πρόσληψης οικονομικών στελεχών για το 36,8% των μεγάλων επιχειρήσεων (εισηγμένων στο Χρηματιστήριο), ενώ το πτυχίο από δημόσιο ΑΕΙ αρκεί ακόμα στο 57,8%. Την ίδια στιγμή, διδακτορικό ζητά το 6,3%, ενώ το πτυχίο από "κολέγιο" εκτιμάται από το 5,3%, το πτυχίο του ΤΕΙ από 5,1% και το απολυτήριο του Λυκείου απαξιώνεται πλήρως με ποσοστό μόλις 2,8% των υπευθύνων πρόσληψης να το θεωρούν επαρκές.

Προσόντα

Πέρα από την καλή εκπαίδευση (36,2%) και την προσωπικότητα του υποψηφίου για πρόσληψη (27,7%), που είναι τα προσόντα που μετρούν περισσότερο από όλα, οι γνώσεις τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας και χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή θεωρούνται πλέον απαραίτητες από σχεδόν μία στις 5 επιχειρήσεις. Εξάλλου, το 76% των επιχειρήσεων προτιμά να προσλάβει υπάλληλο που προέρχεται από δημόσιο Πανεπιστήμιο και μόλις το 24% θα προσελάμβανε υπάλληλο από ιδιωτικό (σ.σ.: εννοούν ελληνικό που συνεργάζεται με ξένα ΑΕΙ). Αντίθετα, το 92,7% θα προσελάμβανε απόφοιτο ξένου εκπαιδευτικού ιδρύματος με οικονομικές σπουδές απευθείας στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που έκανε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και παρουσιάστηκε μαζί με άλλες έρευνες χθες, με υπεύθυνη την οικονομολόγο και σύμβουλο κ. Θεοχαρούλα Μαγουλά, σε 60 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, από τις οποίες ζητήθηκε να ιεραρχήσουν τα κριτήρια βάσει των οποίων προσλαμβάνουν υπαλλήλους, κυρίως από Οικονομικές Σχολές. Η έρευνα διαπιστώνει ότι το φαινόμενο της υπερεκπαίδευσης δεν έχει κάνει ακόμα έντονη την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η εξειδίκευση δεν αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό επιλογής ενός υποψηφίου.

Γενικές γνώσεις

Η έρευνα έδειξε ότι οι διευθυντές προσωπικού προτιμούν περισσότερο αποφοίτους από τα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Οικονομικού, μαζί με τα Τμήματα Λογιστικής, δηλαδή "Τμήματα που παρέχουν πιο γενικές οικονομικές γνώσεις και δίνουν την ευχέρεια στις ίδιες τις επιχειρήσεις να παρέχουν την εξειδίκευση που επιθυμούν στους υπαλλήλους τους". Μάλιστα, ποσοστό 46,8% των επιχειρήσεων θα προσελάμβανε ευχαρίστως και αποφοίτους του Πολυτεχνείου ή της Νομικής εφόσον είχαν κάνει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, ενώ δεν θα έκαναν το ίδιο για αποφοίτους άλλων, μη Οικονομικών Σχολών. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα, ότι ποσοστό 58% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η εταιρεία του θα χρηματοδοτούσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης (παρ' ότι στην πράξη αυτό δεν έχει συμβεί στην ίδια έκταση που δηλώνεται).