Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ασφυκτικές οι πιέσεις των ηπα :: 27-02-2003) 

Ασφυκτικές οι πιέσεις των ΗΠΑ

Το Μεξικό ήδη "βλέπει" πόλεμο, ενώ και Γάλλοι μιλούν εναντίον της άσκησης βέτο

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Θα αντέξουν στις πιέσεις των ΗΠΑ οι αναποφάσιστες χώρες; Το Μεξικό, το οποίο έκλινε μέχρι χθες υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων, μοιάζει τώρα να το ξανασκέφτεται. Θα κρατήσει μέχρι τέλους το αντιπολεμικό στρατόπεδο; Κάποιες φωνές ορθώνονται ήδη στη Γαλλία εναντίον της άσκησης βέτο στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης.

Ο αποχαιρετισμός. Ο Σταν αποχαιρετάει μ' ένα φιλί τη γυναίκα του, την Αν, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, μπροστά σε μια τηλεοπτική γιγαντοοθόνη. Η μονάδα του καλείται να συμμετάσχει στη στρατιωτική ανάπτυξη εναντίον του Ιράκ

Η γαλλική πολιτική ηγεσία επανέλαβε χθες την αντίθεσή της "σε μια νέα απόφαση του ΟΗΕ" σχετικά με το Ιράκ. "Η Γαλλία πιστεύει πως ο στόχος του αφοπλισμού μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, έπειτα από την (άκαρπη) συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Ισπανό πρωθυπουργό και ένθερμο υποστηρικτή των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

"Μια στρατιωτική επέμβαση σήμερα, ενώ δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι πιθανότητες εύρεσης μιας ειρηνικής λύσης, θα διχάσει τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε λίγο αργότερα, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν. "Η θέση της Γαλλίας υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των εθνών και της κοινής γνώμης", πρόσθεσε.

Περιττή η συζήτηση

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επισημαίνοντας πως ο σημερινός συσχετισμός των δυνάμεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά, για την ώρα, περιττή τη συζήτηση σχετικά με το αν θα ασκηθεί ή όχι βέτο εναντίον του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου απόφασης.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι ομιλητές είχαν επιλεγεί προσεκτικά, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα συσπείρωσης πίσω από τον Σιράκ. Η γαλλική Αριστερά, ούτως ή άλλως, συμπαρατάσσεται ανεπιφύλακτα στη θέση του. Πριν από τη συζήτηση, ωστόσο, μια μικρή αλλά διογκούμενη ομάδα "Ατλαντιστών" της γαλλικής Δεξιάς τον κάλεσε να μην οδηγήσει στα άκρα την αντιπαράθεσή του με την Ουάσιγκτον. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντηρητικός βουλευτής Ερβέ Μαριτόν: "Προτιμώ να είμαι με τους Αμερικανούς παρά με τους Ρώσους ή τους Κινέζους" - τις δύο άλλες χώρες που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να ασκήσουν βέτο εναντίον του πολέμου.

Μυστικά και φήμες

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συναντήθηκε χθες στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Ιράκ. Κατά την άφιξή του, και αντιδρώντας ίσως στη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Χανς Μπλιξ, ότι το Ιράκ "δεν έχει λάβει ακόμη την πολύ σημαντική απόφαση να αφοπλιστεί", ο Σρέντερ κάλεσε τη Βαγδάτη "να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφής των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2". Παρ' όλα αυτά, Σρέντερ και Πούτιν, επέμειναν στη δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης. Ανώνυμη πηγή του Κρεμλίνου, μάλιστα, υποστήριξε χθες πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τελικά το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μια μυστηριώδης επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον ο Αλεξάντερ Βολόσιν, ο επιτελάρχης του Πούτιν, κάνει τον ρωσικό Τύπο να εικάζει πως η Ρωσία ζητεί από τις ΗΠΑ εγγυήσεις, όσον αφορά τα οικονομικά της συμφέροντα στο μεταπολεμικό Ιράκ, προκειμένου να στηρίξει το νέο σχέδιο απόφασης. Οι αναλυτές εκτιμούν, άλλωστε, πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να "περάσουν" το σχέδιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όσο για τη συμβιβαστική πρόταση, την οποία υπέβαλε ο Καναδάς, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί, και δίνει ουσιαστικά στο Ιράκ διορία έως τις 28 Μαρτίου για να αφοπλιστεί, απορρίφθηκε χθες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία.

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

Εκστρατεία πειθούς

Σε ομιλία του, με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό αλλά και εκτός των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο όραμά του για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Μιλώντας ο Τζορτζ Μπους, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, στο Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο, καθησύχασε όσους φοβούνται αποσταθεροποίηση της περιοχής, λέγοντας ότι "ένα απελευθερωμένο Ιράκ μπορεί να δείξει την ισχύ της ελευθερίας ώστε να μεταλλαχθεί αυτή η ζωτική περιοχή. Η ασφάλεια του αμερικανικού λαού εξαρτάται από τον τερματισμό αυτής της άμεσης και αυξανόμενης απειλής", επισήμανε τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόθεση να αποφασίσουν το ακριβές σχήμα μιας νέας ιρακινής κυβέρνησης. "Ωστόσο θα διασφαλίσουμε ότι ένας βάναυσος δικτάτορας δεν θα αντικατασταθεί από έναν άλλον", πρόσθεσε, επιμένοντας ότι "θα παραμείνουμε στο Ιράκ όσο χρειαστεί, ούτε μια μέρα παραπάνω". Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η χώρα του θα προστατεύσει τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ από ενδεχόμενο σαμποτάζ του "ετοιμοθάνατου καθεστώτος της Βαγδάτης" σε περίπτωση πολέμου και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της επιχείρησης καταστροφής των ύποπτων χημικών και βιολογικών όπλων του Ιράκ.