Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( για μια χούφτα ψήφους :: 26-02-2003) 

Για μια χούφτα ψήφους

Πέντε χώρες θα κρίνουν αν ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα έχει τις "ευλογίες" του ΟΗΕ

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Πακιστάν. Πέντε χώρες, ισάριθμες ψήφοι από τις οποίες θα κριθεί ουσιαστικά η τύχη του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου απόφασης - και το κατά πόσον ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα έχει ή όχι τις "ευλογίες" του ΟΗΕ.

ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία και Βουλγαρία εκτιμούν πως "η Βαγδάτη απώλεσε την τελευταία της ευκαιρία να αφοπλιστεί" και επιθυμούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Συρία και Μεξικό επιμένουν στη συνέχιση και την ενίσχυση των επιθεωρήσεων. Η Γαλλία έχει καταθέσει σχετικό μνημόνιο που προβλέπει προθεσμίες για κάθε ένα από τα προγράμματα αφοπλισμού του Ιράκ, και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο εναντίον της αμερικανοβρετανικής πρότασης ψηφίσματος.

Οι ΗΠΑ απαντούν με προειδοποιητικά διπλωματικά πυρά επισημαίνοντας πως ένα γαλλικό βέτο θα θεωρηθεί "μη φιλική ενέργεια". Ανάμεσά τους, ταλαντεύονται πέντε "αναποφάσιστες" χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η τελική στάση των οποίων θα κλίνει οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του "φιλοπολεμικού" ή του "φιλειρηνικού" στρατοπέδου. Ανήκουν όλες στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, το οποίο ζήτησε χθες να δοθεί ειρηνική λύση στην ιρακινή κρίση καλώντας παράλληλα το Ιράκ να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι η Ρωσία, η οποία επιθυμεί την ενίσχυση της στρατηγικής της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, θα υπερψηφίσει τελικά την απόφαση, ότι η Κίνα θα πειστεί να απόσχει και ότι η Γαλλία δεν θα "τολμήσει" να ασκήσει, μόνη της, βέτο στη βούληση της πλειοψηφίας.

Θα είναι, εκτιμούν οι αναλυτές, η μητέρα όλων των διπλωματικών μαχών. Προκειμένου να πάρουν τις αναποφάσιστες χώρες με το μέρος τους, προσθέτουν, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό πειθούς, πολιτικών υποχωρήσεων σε άλλα θέματα, κολακείας, δωροδοκιών και απειλών. "Έχουν περίπου 60% πιθανότητες να τα καταφέρουν", υποστηρίζει ο Τζον Ρόπερ, βετεράνος στρατηγικός αναλυτής και μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων. "Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ψήφιση μιας απόφασης επιτυγχάνεται με αμφιλεγόμενα μέσα", προσθέτει.

Και Καναδική πρόταση

Συμβιβαστική πρόταση παρουσίασε στα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ ο Καναδάς με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ μιας "απροσδιόριστης χρονικά διαδικασίας επιθεωρήσεων" και μιας "περιορισμένης, που δεν θα αφήνει αμφιβολίες πως ο πόλεμος είναι η έσχατη λύση". Σύμφωνα με το καναδικό σχέδιο, οι επιθεωρητές, αφού παρουσιάσουν τα "σημαντικά εκκρεμή ζητήματα αφοπλισμού" θα πρέπει ως τις 28 Μαρτίου να αναφέρουν την πρόοδο του Ιράκ σε αυτά. Αν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί, προβλέπεται "λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων" και αν ναι, λεπτομερέστερο σύστημα επιθεωρήσεων. Η απόφαση του Συμβουλίου τοποθετείται στις 31 Μαρτίου.