Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( νέο σχέδιο πολέμου... :: 25-02-2003) 

Νέο σχέδιο πολέμου…

ΗΠΑ και Βρετανία κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος στον ΟΗΕ

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Στήθηκε χθες το σκηνικό για τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Το νέο σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν ΗΠΑ και Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τονίζει ότι το Ιράκ "απέτυχε να επωφεληθεί της τελευταίας ευκαιρίας που του δόθηκε με το ψήφισμα 1441".

Πρόβα πολέμου. Βρετανός πεζοναύτης στην έρημο του Κουβέιτ

Οι ΗΠΑ ήδη πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε ο πόλεμος να φέρει την έγκριση του ΟΗΕ.

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ και της Βρετανίας, το οποίο κατατέθηκε χθες, περιέχει τη διαπίστωση ότι το Ιράκ "παραβίασε ουσιωδώς" τις υποχρεώσεις για τον αφοπλισμό του, ενώ αναφέρεται σε "σοβαρές συνέπειες" που το Ιράκ θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταξύ 7 και 14 Μαρτίου.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η "μπάλα" βρίσκεται πια και για τουλάχιστον λίγες ακόμα ημέρες στο γήπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει και να αποφασίσει εάν ο πόλεμος θα διεξαχθεί με ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Στο εσωτερικό του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάντως, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συντάσσονται η Ισπανία και η Βουλγαρία, ενώ Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Μεξικό, Αγκόλα, Γουινέα, Συρία, Πακιστάν, Χιλή, και Καμερούν συντάσσονται με τη γαλλική θέση, η οποία προβλέπει συνέχεια των επιθεωρήσεων.

Ακριβώς επειδή στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά και μόνο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) διαθέτουν δικαίωμα βέτο, οι ΗΠΑ χρειάζονται εννέα θετικές ψήφους προκειμένου να περάσει το σχέδιο ψηφίσματός τους.

Γι' αυτό, εδώ και αρκετές ημέρες εξάλλου, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποσταλεί στις πρωτεύουσες χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στόχος τους είναι να "πείσουν" Γαλλία, Ρωσία και Κίνα να μην ασκήσουν βέτο στην ψηφοφορία για το νέο σχέδιο απόφασης και να εξασφαλίσουν θετική ψήφο από εκείνα τα "μικρά" μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - τα οποία έως σήμερα έχουν ταχθεί εναντίον του πολέμου.

Μαστίγιο και καρότο

Σε αυτές τις "μικρές", αλλά άκρως κρίσιμες για την έκβαση της ψηφοφορίας αυτού του σχεδίου ψηφίσματος, χώρες-μέλη του Συμβουλίου οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη μέθοδο "του μαστιγίου και του καρότου" προκειμένου να τις πείσουν: προειδοποιούν τους ηγέτες τους ότι, εάν δεν ψηφίσουν το σχέδιο, θα "πληρώσουν βαρύ τίμημα" και δίνουν αόριστες υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια προς αυτές τις χώρες, εάν συνταχθούν με τη αμερικανική θέση.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, ένας… αναπάντεχα ήρεμος και χαλαρός Σαντάμ Χουσεΐν συναντήθηκε με τον Ρώσο απεσταλμένο, Γιεβγιένι Πριμακόφ, και τον Αμερικανό πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν εξέχον στέλεχος του Παγκόσμιου Αντιπολεμικού Κινήματος, Ράμσι Κλαρκ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν υποσχέθηκε να συνδράμει τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ με όποιον τρόπο μπορεί, αλλά τόνισε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει για να αποφύγει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο Χανς Μπλιξ

Όσο για τους επιθεωρητές, ο Χανς Μπλιξ τόνισε χθες, σε συνέντευξή του στο "Time", ότι θα ήθελε να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Ιράκ "δεν έχει καμία αξιοπιστία, γιατί για να υπάρχει κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις (για το οπλοστάσιό του)… και, συγνώμη, όμως εγώ δεν βρίσκω καμία απόδειξη. Γι' αυτό και δεν μπορώ ούτε να εγγυηθώ, ούτε να συστήσω εμπιστοσύνη (για όσα λέει το Ιράκ). Μπορεί να ισχύουν, μπορεί και να μην ισχύουν". Πάντως, το θέμα της καταστροφής των παράνομων πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 φαίνεται να βαίνει προς ομαλό τέλος, έπειτα από την προθεσμία που ο Μπλιξ έθεσε για την καταστροφή τους - το Σάββατο. Χθες, αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι αναμένεται η συμμόρφωση του Ιράκ με την προθεσμία των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Νταν Ράθερ που πήρε συνέντευξη του Σαντάμ Χουσεΐν για το CBS, ο Ιρακινός ηγέτης προκαλεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ! Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ αρκέστηκε να τονίσει ότι "αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα". Πάντως, ο Σαντάμ Χουσεΐν φέρεται να δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ 2