Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( τη σιωπή επέλεξαν οι αδελφοί ξηροί :: 25-02-2003) 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ

Τη σιωπή επέλεξαν οι αδελφοί Ξηροί

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Διά της σιωπής προτίθενται να αποδοκιμάσουν το δικαστήριο ενώπιον του οποίου θα εμφανιστούν την ερχόμενη Δευτέρα ο Σάββας, ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης Ξηρός, ενώ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος τηρεί στάση αναμονής, αν και θεωρεί προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα της δίκης.

Έξι ημέρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου θα διεξαχθεί η δίκη της 17Ν, οι 19 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν - ο καθένας με τον τρόπο του - το εδώλιο που τους περιμένει. Οι… υψηλόβαθμοι στην ιεραρχία της οργάνωσης διατυπώνουν απερίφραστα τις περί δίκαιης δίκης αμφιβολίες τους, με εξαίρεση τον Νίκο Παπαναστασίου, τον φερόμενο ως υπαρχηγό της 17Ν, που δηλώνει αισιόδοξος. Ο "Νικήτας", που ως γνωστόν ουδέποτε παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, πιστεύει ότι οι δικαστές θα τον κρίνουν βάσει των στοιχείων της δικογραφίας και όχι παρασυρόμενοι από το κλίμα που επικρατεί. Το αντίθετο ακριβώς φοβάται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος περιμένει τώρα να καταδειχθεί αν το δικαστήριο θα δικάσει βάσει εντολών ή εκτιμώντας μόνο το αποδεικτικό υλικό.

Αμφισβητώντας έντονα τη νομιμότητα της σύνθεσης του δικαστηρίου, λόγω της απουσίας λαϊκών δικαστών (ενόρκων), ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα εστιάσει την υπεράσπισή του στην προσπάθεια χαρακτηρισμού των εγκλημάτων της 17Ν ως πολιτικών, κάτι που άλλωστε θα επιχειρήσουν και οι αδελφοί Ξηροί. Οι τελευταίοι έχουν αποφασίσει να καθήσουν μεν στο εδώλιο, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στη δίκη, προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο το δικαστήριο, το οποίο θεωρούν αναρμόδιο, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του διορισμένα. Όσον αφορά την έκβαση της δίκης, και ειδικότερα την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, ο Σάββας, ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης Ξηρός καταγγέλλουν ότι είναι ήδη μεθοδευμένη. Προσθέτουν μάλιστα ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ειδικά γι' αυτή την υπόθεση οδηγούν το δικαστήριο στην άνευ στοιχείων καταδίκη τους.

Το κλίμα στα κελιά

Το κλίμα που επικρατεί στα κελιά των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται οι 19 κατηγορούμενοι, δεν είναι ομοιογενές, όπως θα υπέθετε κάποιος. Μεταξύ των κρατουμένων υπάρχουν και αισιόδοξοι. Εκείνοι που εμπιστεύονται - όπως δηλώνουν - το δικαστήριο, προσδοκώντας σε μια δίκαιη μεταχείριση, ακόμη και στην αθώωση. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης ετοιμάζει ήδη την απολογία του, διατηρώντας ακμαίο το ηθικό του. Πιστεύει πως στο δικαστήριο θα καταδειχθεί ότι η αδιαμφισβήτητη αντιστασιακή του δράση δεν θα μπορούσε ποτέ να εναρμονιστεί με τρομοκρατικές ενέργειες. Αισιόδοξος δηλώνει και ο Κώστας Τέλιος, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στωικά περιμένει την κρίση της Δικαιοσύνης ο Πάτροκλος Τσελέντης, από τους ελάχιστους κατηγορουμένους που δεν έχουν ανακαλέσει τις αρχικές απολογίες τους. Πιστεύει πως η δίκη θα είναι δίκαιη και, έχοντας δηλώσει μεταμέλεια, ότι θα τύχει της ανάλογης μεταχείρισης.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος βρίσκεται σε άριστη ψυχολογική κατάσταση και μάλιστα, από τη στιγμή - όπως διατείνεται - που αναίρεσε την αρχική του ομολογία, νιώθει ήσυχος με τη συνείδησή του. Δεν αισθάνεται ωστόσο ασφαλής με τη διαδικασία που θα διεξαχθεί στη Δικαστική Αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, θεωρώντας ακόμη και την ετυμηγορία προαποφασισμένη.

Θετικά αντιμετωπίζουν τη δίκη οι Παύλος Σερίφης, Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης, θεωρώντας ότι οι δικαστές θα τους κρίνουν βάσει των στοιχείων της δικογραφίας. Ο Ανέστης Παπαναστασίου, πάντως, ο τελευταίος που συνελήφθη για συμμετοχή στη 17Ν, πιστεύει ότι θα πείσει το δικαστήριο για την αθωότητά του. Πρωτίστως τον ενδιαφέρει να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του, γιατί τον θίγει - όπως λέει - η σύνδεση του ονόματός του με τη 17Ν.