Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( πιο σκληρή η νέα γραμμή :: 25-02-2003) 

Πιο σκληρή η νέα γραμμή

Δεν βλέπει εφικτή λύση μέσα στον Μάρτιο ο Τ. Παπαδόπουλος

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο όχι του Τάσσου Παπαδόπουλου κι ένα ναι του Ταγίπ Ερντογάν σημάδεψαν τη χθεσινή κρίσιμη ημέρα για την πορεία του Κυπριακού, ενώ σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου είχε συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη, όπως και με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, και επιβεβαίωσε τη σκλήρυνση της γραμμής της Λευκωσίας, αποσπώντας μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας. Έτσι, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αφενός δεν βλέπει εφικτή μια λύση του Κυπριακού με δημοψηφίσματα μέσα στον Μάρτιο προτού - όπως είπε - υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για την αμυντική πτυχή του θέματος. Αφετέρου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή οποιαδήποτε λύση που δεν θα προβλέπει την επιστροφή της Καρπασίας στους Ελληνοκυπρίους.

Την ίδια στιγμή από τα κατεχόμενα εξίσου απορριπτικός ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σχολιάζοντας το νέο προσχέδιο του ΟΗΕ είπε ότι δίδει στους Ελληνοκυπρίους "την τούρτα" και στους Τουρκοκυπρίους "τα φιστίκια".

Ο κ. Σημίτης μείωσε και τις προσδοκίες αναφορικά με τη σημερινή επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Αθήνα. Όπως είπε, δεν αναμένει να συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την ουσία των ρυθμίσεων μιας λύσης του Κυπριακού αλλά μονάχα το θέμα της ασφάλειας στο οποίο εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα.

Εμμέσως πλην σαφώς, την εκπνοή των ελπίδων για επίλυση του Κυπριακού επιβεβαίωσε στην Άγκυρα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος δήλωσε ότι μάλλον θα πρέπει να δοθεί μια παράταση στα δύο μέρη που να φθάνει και την εβδομάδα για να αποφανθούν, και επανέλαβε ότι εντός των προσεχών 24ώρων θα δοθεί το τρίτο του σχέδιο για το Κυπριακό (πρόγευση του οποίου συνιστά προχθεσινό δισέλιδο κείμενο που επιδόθηκε στα δύο μέρη).

Αιφνιδιασμός από Ερντογάν

Ο αιφνιδιασμός, ωστόσο, χθες προήλθε από τον νικητή των τουρκικών εκλογών, Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος λίγες ώρες μετά τις αδιάλλακτες δηλώσεις και του κ. Ντενκτάς και του υπουργού του των Εξωτερικών κ. Γιακίς, ότι δεν νοείται επιστροφή προσφύγων στα νυν κατεχόμενα, δήλωσε: "Νομίζω ότι το τρίτο σχέδιο για την Κύπρο θα επιφέρει τη λύση που επιθυμούμε και ότι μπορούμε να κλείσουμε το θέμα τον Μάρτιο, με δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές του νησιού".

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η σκλήρυνση που εμμέσως εμφανίσθηκε στη θέση της Λευκωσίας και, συνακόλουθα της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη διαλλακτική τοποθέτηση Ερντογάν, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανατροπή τής έως σήμερα εικόνας στη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με αυτήν, αδιάλλακτη ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά με τη στήριξη της Άγκυρας και όχι η ελληνοκυπριακή με τη στήριξη της Αθήνας. Μόλις χθες, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις προοπτικές της σημερινής συνάντησης Σημίτη - Κόφι Ανάν, είπε ότι "το κύριο πρόβλημα σε αυτήν τη συγκυρία είναι η αδιαλλαξία που επιδεικνύει τόσο η τουρκοκυπριακή όσο κι η τουρκική πλευρά".

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις

Στα κέρδη της χθεσινής συνάντησης Σημίτη - Παπαδόπουλου θα πρέπει να σημειωθεί το άριστο κλίμα που επικράτησε κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, για το οποίο έκαναν λόγο τόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα όσο και συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να επαναλάβει - όπως και στο παρελθόν - πως "η Ελλάδα εκφέρει τη γνώμη της, συμπαρίσταται, αλλά η κυπριακή πλευρά είναι αυτή που αποφασίζει και οδηγεί". Παράλληλα, όμως, συμφώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο ότι τα περιθώρια επιτυχίας των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι ελάχιστα και σχεδόν ανύπαρκτα, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Όπως και να έχει, οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος εμφανίσθηκαν απολύτως βέβαιοι για την εισχώρηση της Κύπρου στην Ένωση μαζί με τις άλλες εννέα χώρες της διεύρυνσης, μετά τη σχετική τελετή στην Αθήνα.

* Ο κ. Τ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε κατ' ιδίαν και με τους αρχηγούς των κομμάτων. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. πρώτη προτεραιότητα είναι η εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η κ. Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το σχέδιο που έρχεται θα είναι χειρότερο λόγω της συγκυρίας στο Ιράκ, ενώ ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος ότι χρειάζεται συστηματική διαπραγμάτευση για πολλές πτυχές που αφορούν τη λειτουργικότητα της λύσης.